A háztartási vegyszerek csökkentik a születendő gyerekek IQ-ját

Pregnancy - closely before birth Terhes nő anya every-day-life SQUARE FORMAT ILUUSTRATION - a nine months pregnant woman places dishes into a dishwasher in Hamburg, Germany, 10 June 2014. Photo: Bodo Marks/dpa - MODEL RELEASED -NO WIR
ILUUSTRATION - a nine months pregnant woman places dishes into a dishwasher in Hamburg, Germany, 10 June 2014. Photo: Bodo Marks/dpa - MODEL RELEASED -NO WIRE SERVICE-
Vágólapra másolva!
A várandós anyák által használt bizonyos vegyszerek csökkentik a világra jött gyerekek IQ-ját, állítja egy új tanulmány. A sok termékben előforduló ftalátokat már kitiltották a gyerekjátékokból és más tárgyakból, de a várandós anyák továbbra is sokfelé érintkezhetnek ilyen anyagokkal.
Vágólapra másolva!

A Columbia Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy a háztartásban gyakran megtalálható két vegyület - a di-n-butil-ftalát (DnBP) és a di-izobutil-ftalát (DiBP) átlag 6 ponttal csökkenti azon gyerekek IQ-ját, akik a születésük előtt jobban ki voltak téve e vegyületek hatásának.

A DnBP és a DiBP sokféle kozmetikai termékben megtalálható a szárítókendőktől a műanyag terítőkig, az ajakrúzstól és a hajsprayktől a körömfényezőkig, sőt egyes szappanokig bezárólag. 2009 óta az USA-ban több ftalátvegyület használatát betiltották a gyerekjátékokban és más gyerekhasználati-tárgyakban. Nem tettek azonban semmit a fejlődő magzatok védelmében, így nem figyelmeztették a várandós anyákat a potenciális veszélyre.

A kép illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bodo Marks

A kutatók 328 szegényebb közösségekben élő New York-i asszonyt és gyerekét követték nyomon. Felmérték, mennyire voltak kitéve a nők a ftalátvegyületek hatásának a terhesség harmadik trimeszterében. A gyerekek IQ-ját 7 éves korban tesztelték.

Jelentős IQ-csökkenés

Azon anyák gyermekeinek 6,6-7,6 ponttal alacsonyabb volt az IQ-juk, akik a legnagyobb koncentrációban érintkeztek DnBP és DiBP vegyületekkel (a minta felső 25 százaléka), mint azoké, akik csak alacsony koncentrációban találkoztak ilyen anyagokkal. Az értékelésnél figyelembe vettek olyan IQ-t befolyásoló tényezőket, amilyen az anya IQ-ja, az anya tanultsága és az otthoni környezet. A kutatók eredményeiket a PLOS ONE szabad hozzáférésű online folyóiratban tették közzé.

A terhes nők az egész Egyesült Államokban szinte napi szinten érintkeznek ftalátokkal, mondta a cikk vezető szerzője Pam Factor-Litvak. (Ez a megállapítás érvényes Magyarországra is.) Ezért különösen aggasztó ez az IQ-eltérés.

„A 6-7 pontos IQ-csökkenés már jelentősen befolyásolhatja a tanulási eredményeket és az elhelyezkedési lehetőséget” - mondta a cikk rangidős szerzője Robin Whyatt.

Mire kell vigyázni?

Noha a ftalátok teljes elkerülése egy modern társadalomban szinte lehetetlen, a kutatók azt ajánlják a terhes anyáknak, hogy ne mikrózzanak ennivalót műanyag tálakban, lehetőleg kerüljék az illatosított termékeket, beleértve a légfrissítőket és a szárítókendőket, és ne használjanak 3-as, 6-os vagy 7-es jelzésű újrahasznosítható műanyagot.