Az emlőrák kevésbé ismert tünetei

Dr Life, Horpadás a mellen - Ez is mellrák tünete lehet!
Vágólapra másolva!
A mell önvizsgálatakor figyelni kell az olyan elváltozásokra, amilyenek a mély ráncok, barázdák, dudorok kialakulása az emlőn. A mellbimbó befelé fordulása, elszíneződése, viszketése szintén a rosszindulatú daganat kialakulásának korai jele lehet. Bármilyen elváltozást észlel a mellén, haladéktalanul forduljon orvoshoz!
Vágólapra másolva!

Miközben a haját szárította, a 47 éves Amanda furcsa, nagyjából egy milliméter mély barázdákat vett észre a bal melle alatt. Először nem gyanakodott semmi rosszra. Családjában nem fordult elő emlőrák, és nemrég fogyott több kilót egy fogyókúra eredményeként. Nem sokkal később azonban látott egy tévéműsort, amelyben a mellrák felismeréséről beszéltek, és az orvos külön kiemelte, hogy figyeljenek a nők a bőrelváltozásokra, köztük a ráncosodásra, amikor a bőr behorpad vagy gödröcskék alakulnak ki rajta.

Amanda újra megvizsgálta a melleit. A bal mellénél határozottan ráncosabb volt a bőr, de tapintással nem érzett csomót a mellében. Ennek ellenére felkereste orvosát, aki nem talált semmilyen elváltozást az ultrahangos vizsgálat folyamán. Azt mondta Amandának hogy várják meg, amíg 50 éves lesz, akkor csináljanak mammográfiás vizsgálatot. Szerencsére Amanda nem hagyta annyiban a dolgot, és azt füllentette, hogy anyjának és nagymamájának is volt mellrákja. Így végül beutalták mammográfiás vizsgálatra, ahol ki is mutattak két rosszindulatú tumort a bal mellében, amelyet sikeresen megoperáltak. Az eset Nagy-Britanniában történt.

Havonta végezzük el az emlők önvizsgálatát Forrás: Thinkstock

Milyen szokatlan jelekre figyeljünk?

Magyarországon szerencsére nem kell ilyen kálváriát járnia annak, aki furcsa elváltozásokat észlel a mellén. Az orvos ilyenkor szinte mindig azonnal mammográfiára küldi a pácienst. E vizsgálat, illetve az esetleges biopszia (mintavétel az emlő szövetéből) után a szakemberek el tudják dönteni, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó.

Az emlők önvizsgálatát havonta célszerű elvégezni, lehetőleg ugyanabban az időben, közvetlenül a menstruációs ciklus vége után. Álljon egy tükör elé és tegye csípőre a kezét. Tekintse meg az emlőit, különös figyelmet fordítva a bőr változására (bőrpír, duzzanat, redők, horpadás, ráncosodás), illetve a mellbimbó állapotára (behúzódás, hámlás, váladékozás). Emelje fel két karját a feje fölé, és figyelje meg, van-e változás a látványban vagy a körvonalakban.

Ezután tapintással vizsgálja meg a mellét álló és fekvő helyzetben is. Ennek háromféle módszere is ismert: a hullámvonalas, a körkörös és a cikkelyekben való kitapintás. (A módszerekről itt találhat egy videót.) Lényeges, hogy mindig a korábbi helyzethez képest bekövetkezett változásokra figyeljen.

Ha a tapintás során bármilyen keményebb képződményt észlel a mellszövetben, vagy bármilyen szokatlan változást észrevesz a mellén azonnal forduljon orvoshoz! Az idejében észlelt mellrák ma már igen jó eséllyel kezelhető.