Vágólapra másolva!
Az Ausztrál Nagydíjjal folytatódott a Forma-1-es világbajnoki sorozat, és már az első körökben drámai fordulatot vett a futam, hiszen Verstappen autója technikai hiba miatt lelassult, majd ki is kellett állnia a hollandnak, ami után a vakbélműtéten átesett Carlos Sainz magabiztos győzelmet aratott.

A futamot a háromszoros világbajnok és címvédő Max Verstappen, a Red Bull versenyzője kezdte az élről, aki a 35. pole pozícióját szerezte szombaton, nem akármilyen körülmények között, ugyanis a Ferrari nagyon közel volt ahhoz, hogy megszorongassa Verstappent, végül a vakbélműtétje után visszatérő spanyol Carlos Sainz Jr. a második rajtkockát szerezte meg, míg a harmadik helyet a másik Red Bullt vezető mexikói Sergio Pérez érte el, de egy feltartás miatt háromhelyes rajtbüntetést kapott.

A mezőny 20 helyett csak 19 tagú lett, az amerikai Logan Sargeant ugyanis átadta versenyautóját márkatársának, a saját gépét pénteken összetörő thaiföldi Alexander Albonnak, aki a 12. rajtkockát szerezte meg. A rajrácson így is csak 18 autó volt, hiszen Csou csak a boxutcából rajtolt.

Az első két futamon, Bahreinben és Szaúd-Arábiában is győztes Verstappen jól kapta el a rajtot, az első öt helyen változás sem történt. A hátsóbb régióban Lewis Hamilton előzte meg Fernando Alonsót.

A második körben meglepetésre Sainz ment el Verstappen mellett, miután nyithatóvá váltak a hátsó szárnyak, 

a holland pedig rögtön az autóra kezdett panaszkodni, ami a negyedik körben el is kezdett füstölni, a jobb hátsó keréknél, a féknél csaptak fel a lángok, ki is kellett mennie a boxba, de menthetetlen volt az autó.

A holland hamar kipattant az autóból, majd a garázsban dühöngeni kezdett, miután minden bizonnyal egy szerelő hibázhatott. Verstappen legutóbb 2022-ben, ugyanitt kellett, hogy futamot adjon fel.

Max Verstappen autóját nem lehetett megmenteni, lángolt a jobb hátsó fék a boxban
Fotó: Scott Barbour / POOL / AFP

A 10. körre a pilóták java már túl volt az első kerékcserén, az élmezőnyből Sainz, Norris és Pérez húzta a legtovább a cserét, utóbbi két versenyző a 14. körben jött ki, Sainz pedig csak a 17. körben.

A spanyol honfitársa, Alonso mögé jött vissza, közben pedig 

Hamilton alatt megállt a Mercedes,

ami miatt virtuális biztonsági autós fázis jött. Ezt rögtön kihasználta Alonso egy kerékcserére, ami után Sainz, Leclerc, Piastri, Norris, Alonso volt a sorrend az élen. 

A 27. körben Pérez ment el Alonso mellett, de a mexikói látszólag így is csak szenvedett, miközben Sainz az élen sorra mente a leggyorsabb köröket. A sorrendbe csak a boxkiállások kavartak be, de a második kerékcserék után visszaállt a Sainz, Leclerc, Norris sorrend az élen.

Sok izgalom nem maradt a futam végéra, maximum annyi, kié lesz a leggyorsabb kör. A futam utolsó szakaszában Gasly kapott öt másodperces büntetést, amiért szabálytalanul hajtott ki a boxból, 

Carlos Sainz és a Ferrari megállíthatatlan volt
Fotó: WILLIAM WEST / AFP

Az utolsó három körben Russell próbálkozott megszerezni Alonso hatodik helyét, de a brit hibázott és a falnak csapta az autóját az utolsó körben, így virtuális biztonsági autós fázis alatt ért be a célba a mezőny, élen a két Ferrarival Sainz, Leclerc, Norris sorrendben.

A 29 éves Sainznak ez pályafutása harmadik futamgyőzelme, és az első Ausztráliában, ahol eddig még dobogóra sem sikerült állnia. Verstappen sorozatban kilenc futamgyőzelem és zsinórban 43 pontszerző helyezés után esett ki Forma-1-es viadalról.

A világbajnoki pontversenyt továbbra is Max Verstappen vezeti 51 ponttal, mögötte Charles Leclerc-nek 47 pontja van, Sergio Péreznek 46, Carlos Sainznak pedig 40.

A vb-pontversenyek állása 3 futam után (még 21 van hátra):
 

versenyzők:
1. Verstappen 51 pont
2. Leclerc 47
3. Pérez 46
4. Sainz 40
5. Piastri 28
6. Norris 27
7. Alonso 20
8. George Russell (brit, Mercedes) 18
9. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 8
10. Stroll 7
11. Oliver Bearman (brit, Ferrari) 6
12. Cunoda 4
13. Hülkenberg 3
14. Magnussen 1
 

csapatok:
1. Red Bull 97 pont
2. Ferrari 93
3. McLaren 55
4. Aston Martin 27
5. Mercedes 26
6. RB 4
7. Haas 4
 

A vb két hét múlva Szuzukában, a Japán Nagydíjjal folytatódik.

 

 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.