Díjazták a legjobb színes bőrű filmeseket

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az NAACP az egyik legnagyobb a színes bőrűek érdekeit képviselő szervezet az Egyesült Államokban. Az egyesület múlt héten szombaton immáron 34. alkalommal díjazta az afroamerikai filmeseket, akik az utóbbi éveket megelőzően nem számíthattak más igazán jelentős elismerésre e díjon kívül.

A tavalyi évben az Oscar-díj átadásán már fokozottan ügyeltek arra, hogy a színes bőrű sztárok ugyanolyan elbánásban részesüljenek, mint fehérbőrű kollégáik. Az akadémia 74. Oscaron bőségesen kárpótolta a fekete művészeket, ugyanis a legjobb színész Denzel Washington, a legjobb színésznő pedig Halle Berry lett, míg az életműdíjat Sidney Poitier nyerte.

Denzel Washington az idei NAACP díjkiosztó ceremóniáján is tarolt, akárcsak új filmje, a Barbershop (Borbélyszalon) című produkció. A film nagy port kavart az amerikai feketeközösség tagjainak körében, mivel a film a közösség olyan nagyságaira tett csipkelődő megjegyzést, mint Rosa Parks. A nevezetes hölgy a feketék korlátozására hozott törvények idején nem volt hajlandó a buszok elkülönített részén utazni, s ezzel a bátor tettel kivívta az egész fekete közösség csodálatát.

Talán a botránynak köszönhető, hogy a Barbershop 5 jelöléséből egyet sem váltott díjra. Rosa Parks - aki tiltakozása jeleként nem jelent meg a rendezvényen - mégis büszke lehetett, hiszen az ő életét feldolgozó film a The Rosa Parks Story főszerepében Angela Bassett elnyerte a legjobb színésznő díját.

Az NAACP gáláján díjazták még Halle Berryt a Halj meg máskor! című James Bond filmbeli szerepéért, a legjobb mellékszereplő díját Denzel Washington nyerte el a John Q. című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb rendező pedig a Barbershop elsőfilmes rendezője, Antwone Fisher lett.