Shrek letarolta a mozikat

A zöld ogre kalandjainak második része mindenkit maga mögé utasított az Egyesült Államokban, s egy hétvége alatt több mint százmillió dolláros bevételt generált.

A DreamWorks egész estés animációs filmje egészen pontosan 104,3 milliót kasszírozott az USA-ban, ezzel bemutatója óta 125,3 milliót hozott az stúdió konyhájára. Szombati bevételeivel - 44,8 millió dollár - meg is döntötte az egy nap alatt legnagyobb összeget generáló produkció rekordját. Az előző csúcstartó a Pókember volt 43,6 millióval.

"Le vagyunk nyűgözve" - nyilatkozott Jim Tharp, a DreamWorks terjesztési igazgatója. "Úgy saccoltunk, hogy hetvenmillió körüli bevételünk lesz a hétvégén, és reménykedtünk, hogy esetleg a nyolcvanas határt is elérhetjük. A közönség kivételesen jól fogadta a filmet."

A stúdió animációs vezetője, Ann Daly szerint annak is köszönhető a hatalmas érdeklődés, hogy a Shrek 2-t a szokásoktól eltérően szerdán mutatták be, s megpróbálták ellensúlyozni a második epizódot körüllengő szkepticizmust.

"A folytatások esetében a közönség általában mindig arra számít, hogy kevésbé lesz jó, mint az első rész" - nyiltakozta Daly a Varietynek. "Ezért fontos volt, hogy már a hét elején kikerüljön a mozikba, így a kedvező kritikák és a szóbeszéd segített eloszlatni ezeket a kételyeket."

A felmérések szerint a nézőközönség 60%-át a családok tették ki, s ezen családok 90%-a "kiváló", illetve "nagyon jó" minősítést adott az animációs filmnek, amelyben a szereplők hangját olyan sztárok kölcsönözték, mint Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, John Cleese és Rupert Everett.

Az előzetes becslések szerint a Shrek 2 könnyedén felülmúlhatja az első epizód által termelt 267,7 milliós összbevételt, sőt, talán a tavalyi kasszasikert, a Némó nyomában-t is maga mögé utasíthatja. A legjobb animációs film Oscar-díját elnyerő alkotás összesen 339,7 millió dollárt gyűjtött tavaly.

Bár a hazai érdeklődőknek még július elsejéig várniuk kell a zöld ogre újabb kalandjaira, a Shrek 2 hivatalos weboldalán bárki megtekintheti a film első öt percét, amelyben Shrek és Fiona nászútjának lehetnek a tanúi a kíváncsi szemek. A rövidke klip tanúsága szerint valóban érdemes lesz majd jegyet váltani a DreamWorks legújabb mesterművére, amellyel kapcsolatban a Washington Post kritikusa úgy fogalmazott: "végre egy folytatás, amely jobb, mint az első rész".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK