Filmkalózok miatt zuhant le a repülő

A Soul Plane című hip-hop komédia katasztrofálisan szerepelt az amerikai mozikban. A stúdió az internetes kalózokat okolja a film csődjéért.

A rapper Snoop Dogg és a Két túsz között című schwarzeneggeres akcióvígjátékból is ismert Tom Arnold főszereplésével készült vígjáték május 28-án került a mozikba, azonban már áprilisban bárki könnyedén hozzájuthatott a kiváló minőségű kalóz-DVD-khez az utcai árusoknál. Nem is csoda, hogy amikor a premier napja elérkezett, a potenciális közönség már kívülről fújta a poénokat, s ez érződött a bevételeken is, ugyanis a dúskeblű modell, Sofia Vergara neve által is fémjelzett vígjáték csupán hétmillió dolláros bevételt generált, s ez a szám azóta is alig emelkedett, jelenleg 11,3 milliónál tart. A Soul Plane gyártási költsége 16 millióra rúgott. A felmérések szerint a célközönség több mint egynegyede a premier idejére már hozzájutott a filmhez.

Az FBI a Variety értesülései szerint eljárást készül indítani az ügyben, azonban a Központi Nyomozóiroda nem erősítette meg, hogy nyomozás folyna.

A hollywoodi filmek illegális másolatai gyakran már a hivatalos bemutató előtt kikerülnek az utcára. Néhány évvel ezelőtt a Baljós árnyak-at még hazánkban is az utcán árulták a premier előtt. A Soul Plane esetében azonban eddig minden eddigi rekordot sikerült megdöntenie a kalózoknak, hiszen több mint egy hónappal az előtt került ki a film az internetre, mint hogy a hivatalos bemutatót megtartották volna.

"Miénk az első film, amelynek kapcsán direkt kapcsolat mutatható ki a digitális kalózmásolatok és a bevétel csökkenése között" - nyilatkozta David Scott Rubin producer. "Még abban az esetben is, ha a közönségnek nem tetszik a film, ha két hónappal a premier előtt kerül az utcára, az nagyon sokat árt."

Soul Plane - Snoop Dogg és Method Man

Terrero elmondása szerint a DVD-n látható jó minőségű változat egy olyan vágás eredménye, amelyet novemberben készítettek el.

"A kalózmásolat egyenesen a vágószobából került az utcára" - tette hozzá a filmes. "Akkor tudtam, hogy nagy baj van, amikor a rapper 50 Cent hívott fel, és elújságolta, hogy éppen a filmemet nézi."

Április 22-én a philadelphiai rendőrség felszámolt egy illegális CD-másoló üzemet, ahol 15 000 DVD-t foglaltak le. Az elkobzott lemezekre csupa olyan alkotást másoltak, amelyeket már bemutattak a mozikban. Az egyetlen kivétel a Soul Plane volt.

A kínos eset a legrosszabbkor történt a filmet készítő MGM stúdióval, amelyre több potenciális vevő - köztük a Sony Pictures - feni a fogát, hogy egy több milliárd dolláros üzlet révén felvásárolhassa.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK