Latin vér

2004.10.01. 17:16

Y Tu Mama También
Rendező: Alfonso Cuarón
Szereplők: Gael García Bernal, Diego Luna, Ana López Mercado

Két teljesen eltérő családi hátterű mexikói fiú véletlenül becserkész egy spanyol nőt, Luisát, aki szerelmi csalódását követően egy hirtelen ötlettől vezérelve útra kél a két suhanccal, hogy eljussanak a Mennyország kapujának nevezett strandra. A kalandos túra központi témája persze a szex, amiről tud még mit tanulni a két túlfűtött tinédzser. Az utazás persze mindhármójuk életét megváltoztatja, közben pedig az útmenti keresztek kapcsán rengeteg utalást is kap a néző a mexikói társadalommal és történelemmel kapcsolatban. A fő karakterek vezetéknevei (Zapata, Iturbide, Carranza) a mexikói történelem jelentős alakjaira utalnak, míg Luisa vezetékneve (Córtes) Mexikó spanyol hódítóját idézi.

A legemlékezetesebb: Hihetetlenül vicces a leghíresebb mexikói sztár, Salma Hayek "vendégszereplése", amikor a két fiú önkielégítés közben kiabálja a nevét, de a film csúcspontja kétségkívül a három szereplő közt összebonyolódott érzelmi szálak klimaxa egy tequila-mámoros tengerparti éjszakán. Ezt követően pedig megtudhatjuk Luisa teljes történetét, ami teljesen más megvilágításba helyezi az eseményeket, és világossá teszi, hogy a két kakaskodó sráchoz képest ő mennyire más élményt élt meg egész idő alatt.

Nemzetközi pályafutás: Mexikóban minden idők legsikeresebb filmje lett, majd számtalan díjat gyűjtött be a világ minden pontján, közte a 2001-es velencei filmfesztivál díját a legjobb forgatókönyvnek és különdíját a két férfi főszereplőnek. Az amerikai független filmesek a legjobb külföldi filmnek választották, Arany Glóbusz-jelölést kapott ugyanebben a kategóriában, majd Oscar-jelölést is a legjobb forgatókönyvért. Gael García Bernalból és Diego Lunából nemzetközi sztárokat csinált a film, Alfonso Cuarón rendező pedig a Harry Potter-széria harmadik darabját rendezhette meg az Anyádat is! sikerének köszönhetően.

Itthon: még mindig fel-feltűnik a mozik műsorán, kölcsönözhető VHS-en

KAPCSOLÓDÓ CIKK