Adj címet Nicolas Cage új filmjének!

Vágólapra másolva!
Mindened a mozi, de gyakran bosszankodsz az idétlen magyar filmcím-fordításokon? Itt a lehetőség, hogy magadhoz ragadd a kezdeményezést, és címet adj a márciusban bemutatásra kerülő, új Nicolas Cage-filmnek. Erőfeszítésedet ingyen paintball-meccs koronázhatja!
Vágólapra másolva!

A magyar filmfordítók és forgalmazók kreativitása határtalan, amikor címadásról van szó, és talán pont ez a baj, mert elég gyakori, hogy elszalad velük a ló, amikor meg kell alkotniuk egy külföldi film címének magyar változatát. A kínos magyar címek több csoportba sorolhatók, az egyik alfajuk, amikor egy egyszerű eredetit, túlbonyolított értelmetlenségre cserélnek, mint a például a The Hard Way-ből alkotott Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő, vagy a Le Boulet-ből kreált A tökös, a török, az őr, meg a nő esetén. Néha a cím nyálban tocsog, akárcsak A szívem érted RAPes (Save the Last Dance), vagy a Szívörvény (Bounce), máskor teljesen értelmetlen is, mint a Szerelem a végzeten (Serendipity). Előfordul, hogy az idegen címet nem sikerül magyarítani, hanem ráakasztanak szegény filmre egy másik külföldi címet, mint az megesett Kevin Smith első három filmjével, a Clerks-szel, a Mallrats-szel és a Chasing Amy-vel. Az első két film Shop-stop-ra és Shop-show-ra keresztelése még hagyján, de hogy a Comic Strip - Képtelen képregény ,miért tűnt jobb címnek, mint az "Amy nyomában", azt valószínűleg már sohasem fogjuk megtudni. A legfárasztóbbak persze az idióta szóviccek és szójátékok, mint például A kábelbarát (The Cable Guy), a Szüzet szüntess (The Girl Next Door) és Bölcsek kövére (The Nutty Professor).

Még hosszan sorolhatnánk az elbaltázott filmcímeket, de ehelyett inkább arra kérünk titeket, hogy mozgassátok meg az agyatokat, turbózzátok fel kreativitásotokat és adjatok magyar címet az eredetileg Lord of War-nak elkeresztelt, új Nicolas Cage-filmnek, amely márciusban kerül a magyar mozikba. Érdemes töprengenetek a kiváló magyar változaton (persze szó szerinti fordításokat nem kérünk!), mert megháláljuk az erőfeszítést: a filmet forgalmazó Fórum Hungary munkatársai a beérkezett verziókból kiválasztják a kedvencüket, és azt, aki kisütötte, kilenc barátjával együtt befizetik egy paintballozásra a Magyar Paintball Egyesület tököli paintball pályájára. Hogy miért éppen paintballozás a nyeremény? Ha elolvassátok a film rövid összefoglalóját - amely bizonyára a címadásban is segítségetekre lesz -, mindjárt rájöttök. Persze javasoljuk azt is, hogy nézzétek meg az előzetest és a hivatalos oldalt is, ahol még rengeteg információt találtok a filmmel kapcsolatban.

Forrás: Fórum Hungary
Nicolas Cage és Jared Leto a filmben

A Lord of War a hidegháborút követő években virágzó ex-szovjet fegyverkereskedelem valós tényein alapul. 1982 és 1992 közt csak Ukrajnában több, mint 32 milliárd dollárnyi fegyvernek veszett nyoma, és az elkövetők kiléte a mai napig homályban maradt. Nicolas Cage egy Jurij Orlov nevű ukrán származású fegyverkereskedőt alakít a filmben, aki "minden hadseregnek szállított már fegyvert, kivéve az üdvhadseregnek".

A film végig követi Orlov pályáját egészen a kezdetektől, amikor úgy dönt, hogy a családi étterem-biznisz folytatása helyett a kissé nagyobb kockázattal járó, ugyanakkor nagyobb haszonnal is kecsegtető fegyverkereskedelmet választja. Különböző országokba követjük őt üzleti útjain, amelyek némiképp hasonlítanak egy porszívóügynök házalására, bár egy dologban mindenképp különböznek: Orlovnak szelíd háziasszonyok helyett a világ legvérszomjasabb diktátoraival kell üzletet kötnie. A siker kulcsa, hogy egy alapszabályt nem szabad feledni: sose kerülj olyan helyzetbe, hogy a saját fegyvereddel puffanthassanak le.

Egy fegyverkereskedőnek persze nem stresszmentes az élete: felesége előtt titkolnia kell, hogy a családi vagyon honnan származik, nyomában az Interpol, ráadásul öccse kokainfüggő lesz. A film Orlov személyes viszonyait is megmutatja, amelyhez olyan színészek járulnak hozzá alakításaikkal, mint a feleséget megformáló Bridget Moynahan, akire a Sakáltanyá-ból és A rettegés arénájá-ból emlékezhetünk, az Interpol-ügynököt játszó Ethan Hawke és az öccsöt alakító Jared Leto.

Forrás: Fórum Hungary
Orlov már nem bírja idegekkel

Ha máris röpködnek a fejetekben a jobbnál-jobb címjavaslatok, akkor már csak a játék részleteit kell megtudnotok: ötleteiteket 2006. január 23-án délig küldjétek el a filmklub@origo.hu email címre, a levél tárgya "Lord of War" legyen. A nyertes kihirdetésére 25-én kerül sor az [origo] filmklub hasábjain. Fontos tudni, hogy a győzelem még nem garantálja, hogy a forgalmazó a nyertes címen mutatja be a filmet Magyarországon és, hogy a nyeremény készpénzre váltható.