Vágólapra másolva!
Lássuk, mit hoz a tavasz a hazai mozikba! Igaz történetek súlyos feldolgozásai segítségével jutunk el a náci Németországtól a McCarthy-korszak Amerikáján keresztül a '72-es müncheni olimpiáig. Kosztümös filmek egy letűnt kor Angliájába és Japánjába kalauzolnak. Lesz nevetés és szerelem Uma Thurmannal, Jennifer Anistonnal és Emma Thompsonnal. Nehéz sorsú és természetű főhösök világába merülünk el az alkoholista írótól az őrült matekzsenin keresztül a süket ápolónőig. A gyógyszeripar, az olajüzlet és a fegyverkereskedelem sötét bugyraiba látogatunk George Clooneyval, Nicolas Cage-gel és Ralph Fiennesszal. És ráadásként mindezek mellé még választhatjuk a teljes elszállást is Terry Gilliammel vagy a dán tizenévesekkel. Hogy teljessé tegyük a multimediális élményt, egy-egy hangulatba hozó zeneszámot is csatoltunk a filmajánlókhoz.
Vágólapra másolva!

München (Munich)
Rendező:
Steven Spielberg
Főszereplők: Eric Bana, Daniel Craig, Ciarán Hinds, Mathieu Kassovitz, Geoffrey Rush, Marie-Josée Croze, Moritz Bleibtreu, Yvan Attal, Mathieu Amalric
Bemutató: 2006. január 26. - [origo] filmklubos vetítéssel!
Forgalmazó: UIP Dunafilm

Egy fiatal Moszad-ügynök megbízatást kap, hogy kutassa fel és likvidálja azokat a palesztin terroristákat, akik az 1972-es müncheni olimpián egy tragédiába torkolló túszejtési akció végén tizenegy izraeli sportolót mészároltak le.


Azt beszélik...: Alig több mint fél évvel a Világok harca után máris egy új Spielberg-filmet üdvözölhetünk a mozikban. A legsikeresebb amerikai filmrendező 12 év alatt már negyedik alkalommal tesz aképpen tanubizonyságot elképesztő munkabírásáról, hogy egy nyári popcornmozit és egy év végi Oscar-gyanús alkotást is beiktat bokros teendői közé. Kivételt képez a séma alól a 2002-es év, amikor is nyáron hozta ki a relatíve komoly filmet (Különvélemény), télen pedig a habkönnyű szórakoztatást (Kapj el, ha tudsz). A München-nel igazi darázsfészekbe nyúlt Spielberg: filmjét egyszerre nevezik Izrael-ellenesnek és Palesztina-ellenesnek, valamint bizonyos körökben az erkölcsi egyenértékűség vádját kapta meg amiatt, hogy az izraeli és a palesztin ügyet hasonló jelentőségűnek mutatja be.

Kísérőzene: Editors: Munich

+ + +

A nyughatatlan (Walk the Line)
Rendező:
James Mangold
Főszereplők: Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Robert Patrick, Ginnifer Goodwin, Dallas Roberts
Bemutató: 2006. február 2.
Forgalmazó: InterCom

A legendás countryénekes, Johnny Cash életét ismerjük meg a kezdetektől sztárrá válásáig: A fekete ruhás férfi generációkat inspiráló zenei és énekstílusának kialakulását, drogfüggőségét és a June Carterrel való szenvedélyes szerelmét, amely megmentette az életét.


Azt beszélik...: Az amerikai kritikusok ódákat zengnek a Casht megformáló Joaquin Phoenix alakításáról, a színész - akinek tehetségéről a Visszatérés a paradicsomba óta szemernyi kétségünk sem lehet - állítólag teljesen átlényegült a figurává. Ezt nem csak az támasztja alá, hogy megtanult gitározni a szerep kedvéért, és az összes dalt saját maga adja elő a filmben, hanem még az is, hogy bizony alkoholproblémái lettek a függőségre hajlamos Cash megformálása közben. A June-t alakító Reese Witherspoon már közel sem vált ki hasonló lelkesedést belőlünk, de ő viszont elmondhatja magáról, hogy barnára festették a haját a szerep kedvéért! James Mangold sem utolsó rendezőnek (Észvesztő, Azonosság), ezért elég nagy reményeket fűzünk a filmhez.

Kísérőzene: Johnny Cash: Hurt

+ + +

Good Night, and Good Luck.
Rendező:
George Clooney
Főszereplők: George Clooney, David Strathairn, Robert Downey Jr, Patricia Clarkson, Frank Langella, Jeff Daniels, Ray Wise
Bemutató: 2006. február 09. - [origo] filmklubos vetítéssel!
Forgalmazó: Budapest Film

1953, Amerika. McCarthy szenátor a kormányzat és a média teljes támogatása mellett folytatja a kommunista elemeket leleplező hadjáratát. Kedvelt módszere a megfélemlítés és a megalapozatlan mocskolódás. A kor legnépszerűbb televízós személyisége, Edward R. Murrow szerkesztőtársaival együtt az objektív tajékoztatás fegyverével száll hadba a politikus ellen.


Saját szemünkkel láttuk: George Clooney sokat kockáztat, de mindig nyer. Két kezdeti mellényúlás után (Peacemaker, Batman & Robin) nyolc év alatt színészként, producerként és rendezőként is Hollywood egyik legjobban irigyelt életművét építette fel. Második rendezése, a Good Night, and Good Luck. igazi mestermű, a tavaszi moziszezon egyetlen abszolút kihagyhatatlan alkotása.

Kísérőzene: Andrew Bird: A Nervous Tic Motion Of The Head To The Left