A gyilkolás illata már az interneten

Vágólapra másolva!
Már megtekinthető az interneten a Kurt Cobain kedvenc regényéből, A parfümből készült film előzetese, amelyben a sorozatgyilkos parfümkészítő egy vörös szépséget szagolgat.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban már hírt adtunk, Tom Tykwer rendezésében megfilmesítésre került Patrick Süskind sikerregénye, A parfüm. A Németországban szeptember 14-én Perfume: The Story of a Murderer címmel bemutatásra kerülő angol nyelvű alkotás első előzetese már megtekinthető az interneten.

Süskind 1985-ös történelmi regénye a 18. századi Franciaországban játszódik. Főszereplője Jean-Baptiste Grenouille, egy alacsony sorból származó ifjú, aki azzal a furcsa hiányossággal született, hogy nincs természetes emberi szaga, sőt, teljesen szagtalan, ugyanakkor kivételes szaglóérzékkel rendelkezik. Grenouille beáll segédnek egy parfümkészítő mester mellé, és kitanulja a szakma minden csínját-bínját. A parfümkészítés megszállottjává válik: ki akarja kísérletezni azt a tökéletes parfümöt, amelyet magára öntve a nők számára ellenállhatatlan illatot árasztana. Az sem állítja meg terve kivitelezésében, hogy ehhez nők bőréből kell kivonnia az illatanyagokat, ezért kísérleteihez huszonöt lányt meggyilkol.

Érdekesség, hogy a Kurt Cobain által nagyra tartott könyv a Nirvana frontemberét is megihlette, az együttes Scentless Apprentice (Szagtalan Segéd) című számának szövegét a regény inspirálta.

Az első előzeteseknél megszokott módon ezúttal még csak egy rövid hangulatteremtő képsort kapunk a filmből. Egy vörös, szeplős szépség szilvát darabol, miközben Grenouille nesztelenül a háta mögé lopakodik, és megszagolja a bőrét. Amikor a lány ráeszmél, hogy valaki van mögötte, hátranéz, és hatalmasat sikít, mire Grenouille befogja a száját. A többi egyelőre a képzeletünkre van bízva.

Több nagynevű rendező (például Ridley Scott és Tim Burton) is játszott a regény megfilmesítésének gondolatával, míg végül Tykwernél, A lé meg a Lola rendezőjénél landolt az anyag. A megszállott gyilkos szerepében a 25 éves angol Ben Whishaw-t láthatjuk majd, akit a magyar közönség még nemigen ismerhet, de a tavaly készült, még nem bemutatott Stoned című a The Rolling Stonesról szóló filmben ő alakítja az együttes gitárosát, Keith Richardst (szerintünk elsősorban nagy füleivel érdemelte ki a szerepet). Két korosabb sztár is szerepel viszont a filmben: Dustin Hoffman a parfümkészítő mestert alakítja, Alan Rickman pedig egy vagyonos férfit, akinek a lánya Grenouille áldozatává válik.