Vágólapra másolva!
A Stoned című film azt ígéri, hogy bepillantást nyújt a Rolling Stonest megalapító Brian Jones zaklatott életébe, és magyarázatot ad tisztázatlan halálára, de igazából egyiket sem teszi. A Punk: Attitűd című dokumentumfilm egy VH1 műsorra hajaz, reklámok nélkül. A Holdkór viszont egy igazi remekmű. A Filmklub újságírói a Titanicon moziztak.
Vágólapra másolva!

Stephen Woolley neves producer, több tucat brit sikerfilm kötődik a nevéhez, például a Síró játék, az Egy kapcsolat vége, vagy a Beatles korai éveiről szóló Backbeat. Sejthetően nagyon fontos volt számára Brian Jones története, különben nem vállalta volna most először, hogy a rendezői székbe üljön és elkészítse a Stoned-ot. Sajnos azonban a filmet végignézve nem igazán derül ki, hogy miért is volt olyan fontos ezt a történetet vászonra vinni.

A film elsősorban Jones életének utolsó szakaszával és titokzatos halálával foglalkozik, ezért csak rövid és nagyjából véletlenszerűnek tűnő sorrendben összevágott jelenetekben villan fel a Rolling Stones története - hogy még azok is képbe kerüljenek, akik nem tudják, ki az a Mick Jagger. A Jaggert (Luke de Woolfson) és Keith Richardst (Ben Whishaw) alakító színészek emiatt csak kevés szereplési lehetőséghez jutnak, a Charlie Wattst megformáló James D. White-nak pedig csak annyi jut, hogy rövidke jelenete során megállapítjuk: jó volt a szereplőválasztás, a színész valóban hasonlít az együttes dobosára.

Ez nem lenne gond, ha úgy éreznénk, Jonesról viszont megtudunk valamit, de sajnos ez sem következik be. A Rolling Stones alapítója gyönyörű, több száz éves kertesházában döglik hónaphosszat, kicsit pszichopata, kicsit alkoholista, de alapvetően semmi különös nem történik vele. Leginkább csak unatkozik, ezért a ház átalakításán dolgozó kőművesek vezetőjével, Frankkel (Paddy Considine) haverkodik a maga befordult, önző módján: vacsorát csináltat vele, amikor arra van szükség, megteszi sofőrnek, máskor társalkodóként és ivópartnerként alkalmazza. Közben néha kicsit szemétkedik vele, amit Frank zavart arckifejezéssel vesz tudomásul, de alapvetően érdektelenül telnek napjaik.

A drámai csúcspont sosem jön el, annyi történik, hogy a túlköltekező, időközben a zenekarból kirúgott Jones költségeit nem hajlandó tovább téríteni a zenekar menedzsmentje, ezért Frank munkáját nem fizeti ki senki. Erre Frank fogja magát, és egy éjszaka belefojtja Briant a saját medencéjébe. Hiába, ez a rock and roll-életforma nagyon veszélyes.

Bujdosó Bori