Retteghet Harry és Frodo, mert jön Lyra, a legújabb fantasy-hős - pontosabban hősnő -, aki szélesvászonra kerül. Nicole Kidman a kislány egyik ellenfelét alakítja majd a filmben, amelyet az Amerikai pite alkotója rendez.

A Harry Potter-regények és A Gyűrűk Ura-trilógia után újabb sikeres fantasyt filmesítenek meg: vászonra kerül az angol író, Philip Pullman Az úr sötét anyagai című fantasy-trilógiájának első része, az Északi fény - amelyet Amerikában Az arany iránytű címmel adtak ki, így a film címe is ez lesz. A trilógia egy barátja megmentésére induló kislány, Lyra Belacqua kalandjait követi csodálatos lényekkel benépesített párhuzamos világokon keresztül. (Ha bővebb információt szeretnél a regényről, olvasd el az Élet és Irodalom könyvkritikáját.)

Lyrát Dakota Richards alakítja majd, akinek ez lesz az első filmszerepe, de a még ismeretlen kislány mellett jól bevált sztárokat szerepeltetnek a tekintélyes költségvetésű, 150 millió dollárból készülő filmben. Nicole Kidman játssza majd Mrs. Coultert, Lyra gyönyörű, de gonosz ellenfelét, aki azon mesterkedik, hogy a kislány ne érhesse el a célját. A filmben a legutóbb A Da Vinci-kód albínó szerzetesének szerepében látott Paul Bettany is játszik majd, valamint az emlékezetesen elálló fülekkel rendelkező Adam Godley is, akire a Charlie és a csokigyár-ból és a Nanny McPhee-ből emlékezhetünk.

A forgatókönyvíró és rendező Chris Weitz, aki az Amerikai pité-t és az Egy fiúról-t rendezte. A forgatás szeptemberben kezdődik Angliában, a film bemutatóját 2007 őszére tervezik.