Meghalt David Carradine, a Kill Bill címszereplője

2009.06.04. 17:17

Csütörtök reggel holtan találták David Carradine-t. A 72 éves színész legismertebb szerepét Quentin Tarantino Kill Bill című kétrészes filmjében kapta, de játszott Bergman, Altman és Scorsese egy-egy filmjében is. A halál okát még nem állapították meg.

Egy bangkoki hotelszobában holtan találták csütörtök reggel David Carradine-t, aki Quentin Tarantino Kill Bill-jében Uma Thurman ősellenségét, Billt alakította. A 72 éves Carradine június 2-a óta tartózkodott Thaiföldön, ahol éppen a Stretch című filmet forgatta. A színész szerda este, június 3-án nem jelent meg a stábbal közösen tartott vacsoránál, kollégái azonban azt hitték, hogy Carradine idős kora miatt pihent le kicsit. A színészt a szálloda alkalmazottja találta meg csütörtök reggel 10 órakor. A rendőrség jelentése szerint ekkor már legalább tizenkét órája halott volt. "Megrázó" - reagált a halálhírre Carradine producere, aki elmondta a színész jó hangulatban volt a múlt héten, amikor utoljára beszéltek.

David Carradine beleszületett a filmezésbe: 1936-ban jött a világra Hollywoodban. Édesapja, John Carradine ismert epizódszínész volt, aki élete során több mint 500 filmben játszott. Fivérei, Keith, Robert és Michael, valamint Calista és Kansas nevű lányai és két unokahúga szintén színészek. A San Franciscóban töltött egyetemi évek alatt még a zenélés és a zeneszerzés foglalkoztatta, egy alkalommal azonban, mikor az iskola színtársulata zenét rendelt tőle egy előadáshoz, felfedezte a szereplés iránti vágyat magában.

A Boxcar Bertha előzetese


Két évet szolgált a háborúban, ahonnan New Yorkba tért vissza: itt lett színházi színész. A '60-as években vándorolt át a nyugati partra, és kezdett el hollywoodi filmekben játszani, kezdetben kevesebb sikerrel. Az igazi áttörést az 1972-es év hozta meg: ekkor forgatta Martin Scorsese-vel a Boxcar Bertha című filmet, amelyben barátnőjével, Barbara Hersheyvel szerepelt. Akkor úgy tűnt, nem egyszeri együttműködés lesz ez közöttük. Carradine ráérzett, hogy Scorseset mélyen izgatja Jézus Krisztus személyisége, ezért kezébe adta a Krisztus utolsó megkísértése című könyvet.

Scorsese-t mélyen megindította Nikosz Kazantzakisz regénye, és azonnal eldöntötte, hogy filmet forgat belőle. Úgy tervezte, Carradine alakítja majd a címszerepet, Barbara Hershey pedig Mária Magdolnát. Mire azonban a regényből forgatókönyv lett, és a stáb is összeállt, több mint egy évtized telt el, és Carradine már kiöregedett a szerepből és végül Willem Dafoe játszhatta el Jézust.

Forrás: [origo]
David Carradine a Kung Fu című tévésorozatban


Az 1972-es év azonban még egy nagy sikert eredményezett: ekkor indult útjára a Kung Fu című sorozat, melynek főhősét Carradine alakította. A produkció szinte kultikus népszerűségre tett szert, és ezzel együtt Carradine is sztár lett. Ennek okán egy idő után úgy érezte, inkább játékfilmekben szeretné kamatoztatni tehetségét, és abbahagyta a sorozatot. A Kung Fu-ból 1986-ban forgattak játékfilmet, majd 1992-ben tértek vele vissza a képernyőre, az eltelt években pedig Carradine számtalan alkotásban szerepelt. Ezek közül kiemelkedik Ingmar Bergman műve, a Kígyótojás, amelyben Liv Ullman mellett alakított főszerepet. Később azonban már szinte mindent elvállalt:

"Volt egy szakasza a pályámnak, amikor 19 mozit forgattam 18 hónap alatt. Másod-, harmadrangú akciófilmek voltak, hogy is lehettek volna jók? Ha az ember válogatás nélkül mond igent mindenre, óhatatlanul romlik a teljesítménye. Volt egy kis adósságom, azt kellett visszafizetnem, és meg akartam csinálni a saját filmem - ehhez is pénz kellett. Igen, részt vettem pár silány munkában, de a magam szerepét akkor is igyekeztem elmélyíteni." 

A színjátszás mellett a rendezésbe is belekóstolt: 1981-ben készítette az Americana című filmet, majd a Mata Hari-t - amelyben lánya, Calista játszotta főszerepet -, végül pedig a You and Me című alkotást. A zenéléssel sem hagyott fel: több mint 60 dalt rögzített, és különböző filmekben énekelt.

Forrás: [origo]
Quentin Tarantino és David Carradine a Kill Bill 2 forgatásán


Karrierje azonban már évek óta mélyponton volt, mikor Tarantino felkérte őt. "1996-ban találkoztam először Quentinnel, közvetlenül a Ponyvaregény sikere után. Tulajdonképpen én kutattam fel őt. Találkoztam ugyanis egy parafenomén nővel, és neki azt súgta valami, hogy hamarosan együtt fogok dolgozni Quentinnel. Ezért mikor mindketten hivatalosak voltunk a torontói filmfesztiválra, felhívtam a szállodájában. Átjött az én szállodámba, és láttam rajta, hogy nagyon izgatott, úgy viselkedett, mint egy rajongó.

Később Spanyolországból tértem épp haza, amikor három üzenetet találtam tőle a rögzítőmön. A menedzserem és az ügynököm is azt mondta, hogy nekem szán egy szerepet az új filmjében, amit Warren Beattyvel kezdett próbálni. Elmentem tehát vacsorázni Quentinnel, és kiderült, hogy a Kill Bill nem Warren Beatty új filmje, hanem az enyém. Állítólag eredetileg is nekem írta, és akkor is folyton rám gondolt, amikor megkötötte a szerződést Beattyvel."

Forrás: [origo]
David Carradine és Uma Thurman a Kill Bill második részében


Carradine hozzáteszi: találkozásukkal minden megváltozott. Mikor hazatért Torontóból, leszokott az alkoholról, amelynek akkor már évek óta rabja volt. Visszatért Hollywoodba, ahol már évek óta nem dolgozott, és fokozatosan visszailleszkedett a filmiparba. 

"El sem tudom képzelni, hogy valakit ne érdekeljen a Kill Bill. Minden csaj látni akarja majd, mert lányok verekednek benne, és minden csávó látni akarja, mert lányok verekednek benne. És lesz egy rakás ember, aki azért akarja megnézni, mert én verekszem benne. Nem is értem, miért hagyná ki bárki is!"

Egy nagyszerű törölt jelenet a Kill Bill 2-ből


Világszerte újból ismert a Kill Bill sikere nyomán lett, de alapvetően ez sem változatott karrierívén: megmaradt a B-filmek sztárjának. Főszerepet játszott többek közt a Fegyvertestvérek és a Csoda Sage Creek-ben című westernfilmekben, valamint a Hajsza a kincs után című akciófilmben, és felbukkant a Bazi nagy film-ben is. Még időskorában is sokat dolgozott, csak ebben az évben tizenegy filmben vállalt szerepet, videojátékokhoz adta a hangját. Legutóbb a Crank 2-ben és az Ahonnan nincs visszatérés című filmben láthattuk, több közelmúltbeli filmje még bemutatás előtt áll.

A cikkhez felhasználtuk Gyárfás Dóra A férfiak, akik állva maradtak című korábbi írását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK