Harry Potter küzd, Tilda Swinton szerelmes

Vágólapra másolva!
Harry Potter utolsó előtti látogatása, Rodriguez könnyed vérfürdője, Tilda Swinton lehengerlő szerelme, a koreai néni versei és a chilei férfiak nyomora a héten a mozikban.
Vágólapra másolva!

Harry Potter és a Halál Ereklyéi I. rész / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

Miről szól? Harry, Hermione és Ron otthagyják a családjukat, és együtt elindulnak, hogy megkeressék és elpusztítsák a Voldemort lelkének darabjait rejtő horcruxokat.

Ki a rendező? David Yates, aki már az előző két Potter-filmet is rendezte, és természetesen ő csinálta a finálé fináléját is, ami majd jövő nyáron kerül a mozikba.

Kik a szereplők? Daniel Radcliffe-et, Emma Watsont és Rupert Grintet így a hetedik rész magasságában aligha kell bemutatni, ahogy talán a Voldemortot játszó Ralph Fiennest és a Piton professzort alakító Alan Rickmant sem szükséges. Új szereplő Bill Nighy, aki a mágiaügyi miniszter szerepében cameózik.

Kinek ajánljuk? A fokozódó sötétség és komorság miatt egészen kicsiket nem vinnénk el rá, felső korhatár viszont nemigen van.

Mit mondunk még a filmről? Elvárjuk, hogy a Harry Potter-filmek részről részre sötétebbek és izgalmasabbak legyenek. A Halál Ereklyéi ennek simán eleget tesz, de többet is tud: szívfacsaró dráma, amiből végre az is kiderül, az egykori gyerekszereplők közül kiből lett színész, és kiből nem. Olvasd el kritikánkat a filmről!

* * *

Machete / Machete - 2010

Miről szól? Machetét, a késekkel igencsak pöpecül bánó bérgyilkost megbízzák egy korrupt politikus kinyírásával, de kiderül, hogy a meló csapda volt.

Ki a rendező? A Grindhouse két része közé betoldott kamuelőzetesből kifejlesztett filmet Robert Rodriguez rendezte Ethan Maniquis segítségével, akivel a Desperado óta rendszeresen dolgozik.

Kik a szereplők? Machetét Danny Trejo alakítja, aki ebben a minőségében már a Kémkölykök-filmekben is felbukkant. A kinyírandó politikus Robert De Niro, a megbízó drogbáró Steven Seagal. Jessica Alba a bevándorlási osztályon dolgozik, Lindsay Lohan drogos prosti és még Michelle Rodriguez is javítja a jócsaj-arányt.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szerint az a jó film, amikor nem csak kibelezik a fickót, hanem kötélhágcsónak is használják a vastagbelét.

Mit mondunk még a filmről? Olvasd el velencei minikritikánkat!

* * *

Érzéki csalódás / Ilusiones ópticas - 2009

Miről szól? Három szerencsétlen férfi több ponton találkozó életét mutatja be a chilei film: egyikük biztonsági őr egy áruházban, és beleszeret a nőbe, aki rendszeresen lop tőlük, másikuk egykor vak volt, most már valamennyit lát, de ettől nem lett boldogabb, a harmadikat sokévnyi munka után elbocsátják, amit cégénél eufemisztikusan áthelyezésnek titulálnak.

Ki a rendező? Cristián Jiménez, akinek ez az első nagyjátékfilmje.

Kik a szereplők? Ivan Alvarez de Araya, Eduardo Paxeco és Gregory Cohen alakítja a három férfi főszerepet, egyiküket se láthattuk még nálunk forgalmazott filmben.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretik a Kaurismaki-féle melankolikus, kicsit abszurd humort.

* * *

Poézis - Mégis szép az élet / Shi - 2010

Miről szól? Egy beteg, öregedő koreai nő a versírásban próbál menedéket találni az őt körülvevő szörnyűségek elől.

Ki a rendező? Lee Chang-dong, a fesztiválkedvenc dél-koreai rendező, aki a Rejtett napfény-t is csinálta.

Kik a szereplők? A főhősnőt Yun Jung-hee alakítja, aki a 90-es évek közepéig nagyon foglalkoztatott színésznő volt Dél-Koreában, aztán visszavonult, és tizenöt év múltán ennek a filmnek a kedvéért tért vissza a vászonra.

Kinek ajánljuk? Türelmes nézőknek.

* * *

Szerelmes lettem / Io sono l'amore - 2009

Miről szól? Egy gazdag milánói család sarja, Edoardo éttermet akar nyitni séf barátjával, Antonióval. Antonio azonban viszonyt kezd Edoardo anyjával, Emmával.

Ki a rendező? Luca Guadagnino, aki a Melissa P.-t is rendezte.

Kik a szereplők? Emmát a csodás Tilda Swinton alakítja, Antoniót Edoardo Gabbriellini (Most, vagy soha!) játssza, Edoardót Flavio Parenti formálja meg.

Kinek ajánljuk? Mindenkinek, aki szereti az igazán nagyformátumú, érzelmes drámákat.