Cikksorozatunkban sorra vesszük a VHS-korszak legendás filmes pucérkodásait, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében.

#4 - Jane March (A szerető, Az éj színe)

Forrás: Neosz Kft.

A francia diáklány és a gazdag kínai férfi zavartan ülnek egymás mellett a Rolls-Royce-ban. A lány keze az ülésen pihen, kibámul az ablakon, nem néz a férfire. A harmincas években járunk, a gyarmati világ Indokínája, az autó Saigon felé robog. Hőseink a Mekongot átszelő kompon ismerkedtek meg, a fickó végül felajánlotta, hogy hazaviszi a lányt. Nem leplezi túlságosan, hogy teljesen megbabonázta az alig tizenöt éves kislány döbbenetes szépsége. Fájdalmasan szentimentális, mégis szívbe markolóan érzéki pillanat (pláne egy tétova kamasz számára, aki e sorok írója volt a film hazai bemutatója idején), ahogyan a férfi keze örjítő lassúsággal közelít a lány felé. Először a kisujjak érnek össze, látszólag véletlenül, a lány arca rezzenéstelen, de nem húzódik el, alig hallhatóan felsóhajt, és engedi, hogy a férfi ujjai végigsuhanjanak a csuklóján, hogy aztán egy vad szorításban olvadjon össze a két kéz. A gátlástalan, minden konvenciót tagadó szenvedély metaforája ez, és bár nem túl eredeti metafora, de működik. És ami ennél is fontosabb, ezzel a jelenettel veszi kezdetét egy rövid, zaklatott és valószínűtlen színészkarrier. Íme Jane March, a lány, aki ott lehetett volna, de végül sehol se lett.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=fXuTmt5zfy1gaVbd
A szerető | A szenvedélyes jelenet az autóban

Jean-Jacques Annaud 1991-ben, egy divatmagazin címlapján fedezte fel következő filmjének főszereplőjét. Egy ismeretlen arcot keresett a Margurite Duras önéletrajzi ihletésű, A szerető című regényéből készülő adaptációhoz és az éteri szépségű angol kislány, Jane March tökéletes választásnak látszott. A mindössze 157 cm magas, de akkoriban már több éve sikeresen modellkedő Jane semmilyen színjátszásbeli jártassággal nem rendelkezett, ellenben Lolitánál is lolitább volt, hatalmas érzéki szájjal, pajkos szemekkel, és ez a szerencsés adottság éppen elegendőnek bizonyult A szerető címszerepére.

Szükség is volt Jane testi erényeire, ugyanis a filmet egyedülállóan tabudöntögető botrányfilmnek szánták az alkotók. Az első komoly művészfilm, ígérte a kampány, amely átlép a szenvedély kifinomult ábrázolásának filmes határain, és az erotikus mozik képi eszközeivel meséli el egy elátkozott szerelem történetét. A rendező ráadásul volt annyira gonosz, hogy elhintette a sajtóban a pletykát, miszerint a Jane March-Tony Leung páros annyira élvezte a forgatást, hogy a végső változatban látható szexjelenetek egy része valódi, explicit, nem imitált aktus, magyarul tényleg megdugták a kicsi lányt a film kedvéért. Jane March persze hevesen tagadott (a valóságban három testdublőr is dolgozott helyette a vadabb jelenetekben), jól össze is vesztek Annaud-val, de már nem volt visszaút. Jane March visszavonhatatlanul Bo Derek és Care Otis örökébe lépett.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Ms3AmsbpHyufI861
Az első szexjelenet A szerető című filmben

Mi tagadás, A szerető szexjeleneteiben tényleg nem vonul félre szemérmesen a kamera, amikor a két meztelen test heves ölelésben forr össze. Annaud látványosan  el akarta kerülni a giccsfilmek közhelyes, képeslapos erotikáját. A jómódú kínai férfi némi barátkozás után egy zegzugos, fülledt legénylakásba invitálja Lolitánkat, aki nem nagyon tiltakozik, sőt végül ő az, aki felszólítja a tétovázó fickót, hogy ne vacakoljon, dugja meg őt végre rendesen, ahogy a többi lányt szokta. Ne feledjük, Jane March tényleg kislány még ebben a filmben (alig múlt tizennyolc, amikor forgatták), keblei épp csak domborodni kezdtek, törékeny teste sugárzik az érintetlenségtől, a szemérmes vágyakozástól, mégis tele van bujasággal és szemtelen érzékiséggel.

Van ebben az első szeretkezésben valami nagyon romlott, de Jane March zavarbaejtő szépsége elhiteti velünk, hogy ez a szerelem kilátástalanságában is elkerülhetetlen, ennek a lánynak képtelenség ellenállni. Jane March bámulatos, vele született profizmussal lát neki élete első (filmes) szerelmeskedésének. Nem néz a férfi szemébe, végigsimítja ujjait a mellkasán, majd egyből a nadrágjába nyúl. Nem rossz kezdés egy szűzlánytól. Ezután finoman magára húzza a derék kínait, és innentől csak Jane March csodaszép arcát látjuk, ahogy befogadja a férfit és örökre elveszíti ártatlanságát.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=A9DQQZgvgnLUOOjj
Egy későbbi szexjelenet A szerető című filmben

A szerető erotikus jelenetei ráadásul olyan szépen, ízlésesen komponáltak, az operatőr (Robert Fraisse - Oscar-díjra is jelölték a filmért) olyan ügyesen játszik a fényekkel és a félhomállyal, hogy a varázs egy pillanatra sem törik meg, akármilyen hosszúra is nyúlik minden szeretkezés. A titokzatos kínai és a szende diáklány szerelme természetesen kudarcba fullad, de Jane March nevét megjegyzi a filmvilág. Ebben a pillanatban minden esélye megvan rá, hogy minimum az értelmiség Emmanuelle-je váljon belőle.  Hogy mindez végül nem sikerült, arról többek között egy bizonyos Richard Rush nevű úr tehet.

Rush akkor már tizenkét éve, az 1980-as A kaszkadőr (Stunt Man) óta nem készített filmet, amikor Andy Vajnáék felkérték, hogy rendezze meg a filmes karrierjét a Die Hard-okkal és Az utolsó cserkész-szel épp akkoriban megalapozó Bruce Willis főszereplésével készülő erotikus thrillert, Az éj színé-t. Nyilván jó ötletnek tűnt az is, hogy Jane March legyen Willis partnere a nagyszabású, negyvenmillió dolláros költségvetésű filmben, hiszen ez a szerep is, akár A szerető diáklány figurája, a klasszikus femme fatale karakter kissé újragondolt megformálását kívánta. Az viszont így utólag már kissé vakmerő húzásnak látszik, hogy Jane March-ra nem kevesebb, mint három különböző szerepet is osztottak a filmben. Meg is lett az eredménye.

Forrás: Carolco
Az éj színe | Jane March és Bruce Willis

Bár a folytatásban illene csupán kamaszkorunk kedvenc melleire koncentrálni, mégsem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy milyen tökéletes, sokkoló példája Az éj színe című film a totális sületlenségek bizarr egymásra halmozásának, mennyire hajmeresztően logikátlan, ostoba és bosszantó mozi ez, tele indokolatlan fordulatokkal, kusza történetszálakkal és botrányosan béna színészi játékokkal. Sajnos az utóbbiak közül kiemelkedik Jane March szereplése, akiről ebben a filmben derül ki végérvényesen, hogy csapnivaló színésznő. Viszont micsoda szexjelenetek!

Bár Az éj színe 1994-ben, mindössze két évvel A szerető után készült, Jane March bámulatos metamorfózison ment keresztül a két film között eltelt időszakban. Egyrészt időközben a kis Lolita lenyűgözően érett, vonzó nővé lett. Ez a domborulatokban is kiteljesedő változás még akár fokozhatta volna is a világ akkori kamaszközösségének sóvárgását a film és persze Jane után. Másrészt viszont történt valami Jane March fejével, ami igazán aggasztó akkor lehetett volna, ha nem az egyéb testi adottságaira koncentrálunk. Akkorára duzzadtak ugyanis a fiatal színésznő ajkai, hatalmas metszőfogai pedig olyannyira előrepofátlankodtak, hogy az egész lányból szinte nem is maradt más, csak egy hatalmas száj. Ezzel nem csak az volt a baj, hogy egy éteri szépség látszott halványulni kissé, hanem az is, hogy hiába maszkírozták agyon a filmben, mindhárom különböző (és elvileg egymástól teljesen független) karakterben azonnal felismerhetővé vált a kicsit is figyelmes néző számára (spoiler: aki látta, aligha felejti el, hogy Jane March egy szellemi fogyatékos, szemüveges kisfiút is megformál a filmben!).

Forrás: InterCom
Az éj színe | Bruce Willis és Jane March

De fókuszáljunk arra a figurára, aki miatt elmentünk a moziba (videótékába) annak idején, mert hallottuk, hogy Az éj színe őrületesen erotikus, nem csak egy mezei thriller. Jane March minden előzmény nélkül, a film negyvenedik perce táján toppan Bruce Willis karakterének életébe (javasolt előretekerni), és el is indul a lavina. A pár egy "véletlen" koccanásnak köszönhetően ismerkedik meg, majd a lány pár nap múlva be is állít a fickóhoz, bravúros időzítéssel éppen akkor, amikor a főhős az éjszaka közepén egy mindent elárasztó csőtörést igyekszik elhárítani a házban. Bruce Willis egy rakás csuromvizes ronggyal ügyetlenkedik a kertben, mire a semmiből egyszercsak előlibben a lenyűgöző Jane March. "Tiszta nedves lett mindenem" - mondja a férfi. "Neked is?" - jön a válasz a lánytól, mi pedig már értjük is, miért kellett a forgatókönyvbe ez a csúnya csőtörés. Szexi, mi? Közös vacsora, lopott csók az utcán, de a lány nem adja könnyen magát, újra eltűnik pár napra, hogy aztán egy a korábbival tökéletesen megegyező jelenetben (igaz, ezúttal nappal) térjen vissza a férfihez, immár őrjítő vörös ruhában. (Ennek hatalmas dramaturgiai jelentősége van, a fickó ugyanis egy korábbi pszichés trauma hatására színvak lett, nem lát vöröset!)

Ami ezután következik, az színtiszta filmtörténelem. A férfi egy lezser mozdulattal belerántja Jane-ünket a kerti medencébe, hamar megszabadulnak ruháiktól, és megkezdődik az első aktus, a víz alatti szex. Végre percekig gyönyörködhetünk hősnőnk tökéletes idomaiban, és lám-lám, ez már nem az a kislányos, hamvas test, amit A szerető-ben tanulmányoztunk. Mi több, a rendezői változatban még Bruce Willis hímtagja is felbukkan egy tizedmásodpercre, bár erre sejtelmünk sincs, miért volt szükség. Az észbontó szexcsata a konyhában folytatódik, majd hirtelen félbeszakad, mert a lány főzni akar (nem viccelek). Miután kész a kaja, az akkor már öltönyben (!) feszítő Bruce finoman jelzi, hogy ő most másra éhes, mire a csaj egyetértően elmosolyodik, vágás, és a páros már a zuhany alatt macerálja egymást az elképzelhető legnagyobb átéléssel.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=oSWVQJLjXrGRdfpD
Jane March és Bruce Willis legendás szexjelenete Az éj színe című filmben

A jelenetet 2000-ben minden idők legjobb erotikus filmrészletének választotta a Maxim magazin, mi rábízzuk az olvasóra a döntést. A filmben amúgy bontakozni kezd egy ígéretes leszbikus történetszál is Jane és egy középkorú milliomosnő között, ám ez sajnos végül érthetetlenül kiaknázatlan marad, csupán egy tétova csók csattan. Ugyanilyen ügyetlenül bánt Hollywood szegény Jane March-csal is Az éj színe hatalmas bukása után. Gyakorlatilag soha többé nem kapott valamirevaló szerepet, és bár belerakták egy felejthető Tarzan-filmbe, és feltűnt a 2010-es Titánok harcá-ban is, de arra már aligha lesz esélye, hogy bebizonyítsa, nem egy hamvas test és hatalmas, érzéki száj csupán.

Forrás: AFP
Jane March a Titánok harca díszbemutatóján 2010-ben

Jane March jövőre lesz negyvenéves, ideje előhalászni, kiváló MILF válhat belőle.

Bónusz: Az éj színe egyik tipikusan érthetetlen szexjelenetében Bruce Willis egy távirányíthatós tankot küld Jane March testére

Kamaszkorunk korábbi legszebb mellei: Phoebe Cates | Shannon Tweed | Jennifer Connelly és Virginia Madsen