Boldog születésnapot, Johnny Depp!

Johnny Depp
Vágólapra másolva!
Tinibálvány, Tim Burton múzsája, szexis álmodozó, Kate Moss balhés pasija, különc csodabogár, Jack Sparrow kapitány. Képekben tekintjük át a június 9-én ötvenedik születésnapját ünneplő Johnny Depp eddigi pályáját és főbb magánéleti eseményeit.
Vágólapra másolva!

Rémálom az Elm utcában (1984)

Forrás: AFP
Johnny Depp a Rémálom az Elm utcában című filmben

Első filmszerepét állítólag szinte véletlenül kapta: eredetileg csak Jackie Earle Haley-t kísérte el a Rémálom az Elm utcában szereplőválogatására. Végül Haley nem kapott szerepet a filmben, viszont Depp lett a Nancy nevű figura pasija, aki látványosan véres halált hal Freddie Kruegernek köszönhetően.

* * *

21 Jump Street (1987-1991)

Forrás: AFP
Johnny Depp a 21 Jump Street-ben

A 80-as évek végén pár évre belekóstolt a tinisztárságba a 21 Jump Street című krimisorozattal, amelyben egy túl fiatalnak kinéző rendőrt alakított, akit társaival együtt azzal bíznak meg, hogy iskolákba beépülve derítsen fel bűncselekményeket. Depp ezzel a sorozattal vált ismertté, és ekkoriban rendszeresen felbukkant a tinimagazinok címlapján, de nem jött be neki ez a skatulya, és rövid úton elhatározta, hogy csak olyasmit fog elvállalni, amihez tényleg van kedve.

* * *

Ollókezű Edward (1991)

Forrás: AFP
Winona Ryder és Johnny Depp 1990-ben

1989-ben jött össze az akkor még csak tizenhét éves Winona Ryderrel, akivel pár hónap után eljegyezték egymást, de kapcsolatuk végül csak '93-ig tartott. Két maradandó következménye lett a viszonynak: egy "Winona forever"-tetkó Depp bicepszén, amit a szakítás után átvarratott "Wino forever"-re, és az Ollókezű Edward, Depp és Tim Burton máig tartó szakmai kapcsolatának első állomása. Depp imádnivaló volt az ujjai helyén ollókat viselő, megszeppent főhősként, és valószínűleg itt jött rá, hogy mennyire jól fekszik neki az ilyen fura szerzetek megformálása.

* * *

Arizonai álmodozók (1992)

Forrás: AFP
Johnny Depp és Faye Dunaway

A 90-es években Depp igazi indie-kedvenc lett furcsa, kívülálló, de persze szívszakasztóan szexi fiúk megformálásával. Kusturica Arizonai álmodozók-jában egy olyan srác volt, aki egy titokzatos eszkimóról álmodik, és segít Faye Dunaway-nek repülőt építeni, a Benny és Joon-ban egy pszichésen instabil lány börleszkfigurákra és egyéb bolondságokra hajlamos szerelmét alakította, a Gilbert Grape-ben pedig az értelmi fogyatékos Leonardo DiCaprio bátyjaként zúgott bele Juliette Lewisba.

* * *

Ed Wood (1994)

Forrás: AFP
Johnny Depp az Ed Wood-ban

Második Tim Burtonnel közös filmjében Depp a minden idők legrosszabb rendezőjének kikiáltott Ed Woodot alakította, aki az 50-es években újra felfedezte Drakula egykori legendás megformálóját, az idős, drogfüggő Lugosi Bélát, amúgy pedig transzvesztita volt. Naná, hogy ez a csodabogár is istenien állt neki.

* * *

A Kate Moss-időszak

Forrás: AFP
Johnny Depp és Kate Moss

Winona Ryder után Depp '94 és '98 közt Kate Moss szupermodellel járt. A kokaint köztudottan nem megvető Moss mellett ez volt Depp balhés, hotelszoba-széttrancsírozós, partizós időszaka. A modell tavaly a Vanity Fairnek mesélt arról, hogy Depp volt az első pasi az életében, akire támaszkodhatott, és átsírt évekbe telt, míg túltette magát a szakításon.

* * *

Don Juan DeMarco (1995)

Forrás: AFP
Géraldine Pailhas és Johnny Depp a Don Juan DeMarcó-ban

Depp itt megint egy zavarodott fiút játszik, aki azt hiszi magáról, hogy ő Don Juan, de a Don Juan DeMarco inkább amiatt emlékezetes, hogy Marlon Brando utolsó filmjeinek egyike. Állítólag Depp ragaszkodott hozzá, hogy Brando alakítsa figurája pszichológusát, mert jó barátságban voltak, és még arra is rávette Brandót, hogy két évvel később szerepeljen első rendezésében, A halál árá-ban. Ebben Depp egy csóró indiánt játszik, aki a családja miatt vállalja, hogy szerepel egy snuff-filmben, amiben megölik, Brando pedig a megrendelő. A halál árá-t - nyilván Depp hírneve miatt - a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatták be, de olyan vehemensen negatív fogadtatásban részesült, hogy Depp az USA-ban be sem mutatta a filmet, és azóta sem rendezett.

* * *

Halott ember (1995)

Forrás: AFP
Johnny Depp a Halott ember-ben

A 90-es években egyik menő rendezővel dolgozott a másik után, Jim Jarmusch is sorra került, akinek a fekete-fehér, álomszerű Halott ember-ét sokan a rendező legjobb filmjének tartják. A sajátos westernfilmben Depp egy William Blake nevű könyvelőt alakít, aki épp csak túléli, hogy meglövik, és halála előtt találkozik egy indiánnal, aki átsegíti a túlvilágra.

* * *

Fedőneve: Donnie Brasco (1997)

Forrás: AFP
Johnny Depp és Al Pacino a Fedőneve: Donnie Brascó-ban

A 90-es évek közepétől kezdett populárisabb, nagyobb költségvetésű filmekben is szerepelni, melyek közül egyértelműen Mike Newell Fedőneve: Donnie Brasco című gengszterfilmje a legemlékezetesebb, amiben Depp egy maffiába beépülő FBI-ügynököt alakított. A kevésbé sikerültek közé tartozott a Holtidő (1995) című thriller, Az asztronauta (1999) az éppen sztárrá váló Charlize Theronnal és Roman Polanski zagyva A kilencedik kapu-ja (1999).

* * *

Félelem és reszketés Las Vegasban (1998)

Forrás: AFP
Hunter S. Thompson és Johnny Depp

Hunter S. Thompson író és a Félelem és reszketés Las Vegasban című filmben az alteregóját alakító Johnny Depp egyből egymásra kattantak, amikor megismerkedtek, és nagyon jó barátok lettek azalatt a pár hónap alatt, amíg együtt lógtak, hogy Depp elsajátíthassa Thompson gesztusait és manírjait. Thompson saját kezűleg borotválta le Depp haját a szerephez, és kölcsönadta neki a ruháit és a piros cabrióját is a filmhez. A Félelem és reszketés Las Vegasban politoxikomán riportere minden valószínűség szerint Depp karrierjének csúcspontja volt, ennél izgalmasabb szerepet már aligha fog kapni. A 2011-es Rumnapló-ban ugyan újra eljátszotta Thomspon egyik alteregóját, de sajnos az már nem volt az igazi.

* * *

Vanessa Paradis

Forrás: AFP
Vanessa Paradis és Johnny Depp 2004-ben

A kilencedik kapu '98-as, franciaországi forgatása alatt ismerte meg az énekes-színésznő Vanessa Paradis-t, akivel '99-ben máris közös lányuk, 2002-ben pedig fiuk született. Ez volt Depp eddigi leghosszabb párkapcsolata: szakításukat tavaly nyáron jelentették be. Most is jóban vannak, Paradis idén megjelent Love Songs című albumán van egy szám, aminek a szövegét Depp, a dallamát a lányuk írta.

* * *

Az Álmosvölgy legendája (1999)

Forrás: AFP
Johnny Depp Az Álmosvölgy legendájá-ban

A gótikus mese egy újabb szuper Burton-Depp együttműködés, és telitalálat volt az is, hogy a női főszerepet Hollywood egy harmadik csodabogarára, Christina Riccire osztották. A feminin, ájulásra hajlamos Ichabod Crane megformálásába Depp kellő mennyiségű ripacskodást vitt, de a későbbi filmjeivel összehasonlítva szembeszökő, hogy itt még mennyivel több szív és energia van a játékában.

* * *

Mielőtt leszáll az éj (2000)

Forrás: AFP
Johnny Depp a Mielőtt leszáll az éj-ben

Depp itt minden kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy jó nő: alakítása fergeteges a kurvás Bon Bonnak, a csodálatos végbelű transzvesztitának a szerepében. És hogy még bizarrabb legyen a dolog, Julian Schnabel rendező rábízta a filmben a Victor nevű szadista katona megformálását is.

* * *

Csokoládé (2000)

Forrás: AFP
Johnny Depp és Juliette Binoche a Csokoládé-ban

Szeretjük ezt a kellemes kis filmet, amiben egymásra talál a csokigyártó Juliette Binoche és a vándorcigány Depp, de tekinthetünk rá úgy is, mint az első filmet Depp karrierjének második, sokkal kevésbé izgalmas szakaszában. Az ezredfordulótól kezdve Depp egyre több felejthető filmben (Betépve, A pokolból, Volt egyszer egy Mexikó, Én, Pán Péter, A titkos ablak) játszott, és egyre kevesebb izgalmasban, ami persze összefügghetett az amerikai független film 90-es évekbeli virágzásának lecsengésével is.

* * *

A Karib-tenger kalózai (2003)

Forrás: AFP
Johnny Depp az első A Karib-tenger kalózai-filmben

Amikor a Disney nagy nehezen belement, hogy Depp részeg, meleg rocksztár-hangulatúra formálja Jack Sparrow kapitányt, még aggódtak, hogy a figura nem lesz elég családbarát, de hamar kiderült, hogy jó lóra tettek. Az emberek imádták Jack Sparrow-t, aki a sorozat fő vonzereje lett, és az eddig elkészült négy A Karib-tenger kalózai-film világszerte több mint 3,7 milliárd dollárt fialt. Nem mellesleg a világ legjobban fizetett színészévé tette Deppet, aki becslések szerint a négy filmért összesen kb. 350 millió dollárt tett zsebre. Ez az a mókuskerék, amiből nincs kiszállás: 2015-ben jön az ötödik rész.

* * *

Sweeney Todd (2007)

Forrás: AFP
Johnny Depp és Helena Bonham Carter a Sweeney Todd-ban

Ez volt Tim Burton és Depp hatodik közös munkája (ha az animációs A halott menyasszony-t is számítjuk), ismét egy csodálatos, sötét mese, amiben a bosszúszomjas, gyilkos borbélyt alakító Depp és a cinkosát játszó Helena Bonham Carter versenyt őrültködhettek. Mindketten bevállalták az éneklést is a musicalben, ami Depp saját bevallása szerint nem az erőssége. Depp egyébként több filmjében zenélt is, de általában megmaradt a gitárnál.

* * *

Közellenségek (2009)

Forrás: AFP
Marion Cotillard és Johnny Depp a Közellenségek-ben

Michael Mann filmje a gengszter John Dillingerről ugyan nem lett a rendező legjobbja és kasszát sem robbantott, de azért érdemes megemlékezni róla mint Depp egyik utolsó komolyan vehető színészi választásáról.

* * *

Alice Csodaországban (2010)

Forrás: AFP
Johnny Depp az Alice Csodaországban című filmben

Depp és Burton kettőse ennél a zavaros, gyatra mesénél fulladt ki, ami sajnos túl sikeres lett ahhoz, hogy a résztvevőknek feltűnjön, hogy meg kéne újulniuk. Az egyetlen jó dolog a filmben talán a bolond Kalapost alakító Depp fizimiskája volt. Következő (eddig utolsó) együttműködésük már kijózanítóbb volt: a 2012-es Éjsötét árnyék 150 milliós büdzséjének csak a felét hozta vissza az USA-ban.

* * *

Az utazó (2010)

Forrás: AFP
Angelina Jolie és Johnny Depp Az utazó-ban

Erre mondják az amerikaiak, hogy olyan, mint egy vonatszerencsétlenség: borzalmas, de az ember nem tudja levenni róla a szemét. Ebben a romantikus thrillerben egyszerűen semmi sem működött, hiába volt egy feszes francia krimi remake-je, és hiába bízták a két főszerepet a világ két legnagyobb filmsztárjára, Deppre és Angelina Jolie-ra. A film ahhoz képest, hogy elvileg csavaros thriller, bámulatosan unalmas, a kivasalt fejű Depp és Jolie pedig fabábuk beleélésével játszanak, és egyáltalán nem lehet felfedezni köztük semmiféle vonzalmat. Depp karrierje zsákutcába került: évek óta nem játszott izgalmas filmben, és a nézők is csak akkor pattannak automatikusan a nevére, ha A Karib-tenger kalózai-ban bohóckodik.

* * *

A magányos lovas (2013)

Forrás: AFP
Johnny Depp és Armie Hammer A magányos lovas-ban

Ez a (nálunk július 4-én debütáló) kalandfilm lesz a tesztje, hogy Depp be tud-e még húzni nézőket a moziba akkor is, ha épp nem Jack Sparrow-nak hívják. Az esélyek nem rosszak, mert egy nagyköltségvetésű, látványos popcornfilmről van szó, amit Gore Verbinski, az első három A Karib-tenger kalózai-film rendezője csinált, és úgy tűnik, a fején döglött madárral mászkáló Depp figurája nem esik túl messze Sparrow kapitányétól. Aki pedig szeretné megint színészkedni látni Deppet, reménykedhet benne, hogy erre is sor kerül a Transcendence című most készülő thrillerben, amiben Depp egy meggyilkolt tudóst alakít, akinek az agyát beletáplálják egy számítógépbe.