Minden pasi megpróbál felszedni egy magyar lányt

Ethan Hawke
Vágólapra másolva!
Ethan Hawke-ból sosem lett szupersztár, de közel három évtizedes karrierje alatt végig menő tudott maradni. A Mielőtt-trilógiában (amelynek harmadik részét a héten mutatják be a magyar mozik) olyan szerepet kapott, amelyért a legtöbb színész a fél karját odaadná. Beszélgetésünk során Magyarországról majdnem négy dolog is eszébe jutott, és elárulta, hogy hiába tartja ostobaságnak a díjakat, azért mindet meg szeretné kapni. A négygyermekes, 42 éves színésztől azt is megkérdeztük, hogy hány órát alszik egy nap, miért nincsenek káros szenvedélyei, melyik filmen sírt a legjobban, és miért nem látjuk soha táncolni. Ethan Hawke-ot telefonon értük utol, csak 15 perc állt a rendelkezésünkre, ezért megkértük, hogy minden kérdésünkre egy mondatban válaszoljon. 
Vágólapra másolva!

A Mielőtt éjfélt üt az óra berlini sajtótájékoztatóján mesélted, hogy az összes rendező, akivel találkoztál az elmúlt kilenc évben, mind előadta, hogy szerinte hogyan kellene folytatódnia a történetnek a harmadik filmben. Kinek volt a legjobb ötlete?

Sajnos senki nem mondott használható ötletet.

Julie Delpy és Ethan Hawke a Mielőtt éjfélt üt az órá-ban Forrás: ADS Service

Melyik volt az a mondat a Mielőtt éjfélt üt az órá-ban, amit te írtál, és aminek a legjobban örültél, hogy végül bekerült a filmbe?

Félrevezető lenne azt mondani, hogy én írtam az egyik mondatot, vagy Julie írta a másikat, mert mindhárman írtuk a teljes filmet. De az a mondat, amelyiknek a legjobban örülök, hogy bekerült a filmbe, abban a jelenetben hangzik el, amikor a fiatal lány elmeséli, hogy a dédnagymamája írt egy levelet a halottas ágyán, amelyben arra ösztönözte a szeretteit, hogy inkább a barátságra koncentráljanak, és ne a szerelemre.

Volt a Mielőtt felkel a nap-ban az a nagyszerű pillanat, amikor a villamoson vagytok, Julie a másik irányba néz, és te teszel egy mozdulatot a haja irányába. A Mielőtt lemegy a nap-ban pedig ő próbálja megérinteni a te hajadat a kocsiban. Amikor a Mielőtt éjfélt üt az órá-n dolgoztatok, felmerült, hogy ebbe a filmbe is kéne rakni egy hasonló pillanatot, ami visszautal arra a korábbi kettőre?

Szóba jött, gondoltunk rá, de arra jutottunk, hogy az a két pillanat szépen rímelt egymásra, és erőltetett lenne egy harmadik hasonlót belerakni az új filmbe. Azok a pillanatok arról szóltak, hogy ez a két ember vágyik egymásra, de akkor pont nem merik ezt nyíltan megmutatni. A harmadik filmben már más a felállás.

Szerintem annak a korábbi két pillanatnak az a megfelelője az új filmben, amikor az elején búcsúzol a fiadtól a repülőtéren, ő megy át az ellenőrzésen, te büszkén nézel rá, de ő nem pillant már vissza.

Igen, tudod mit, igazad van. Az tényleg nagyon szép. Azt hiszem, az a kedvenc momentumom a filmben.

Emlékszel, miért döntöttetek amellett, hogy Celine-nek és Jesse-nek ikerlányai legyenek?

Ami azt illeti, az pont az én ötletem volt. Egyszer együtt vakációztam Richard (Linklater, a film rendezője) családjával, és tudod, neki ikerlányai vannak. Volt valami megható abban, hogy az ő esetükben mindent duplán lát az ember, és erről eszembe jutott, hogy Jesse és Celine hiába különböző neműek, olyan, mintha egymás másai lennének. Rick először nem akarta, hogy ikreink legyenek, mert azt gondolta, hogy az túl önéletrajzinak tűnne. De aztán sikerült rábeszélnem.

A Prior ikrek és Julie Delpy a Mielőtt éjfélt üt az órá-ban Forrás: ADS Service

Richard Linklater mesélte egy podcastban, hogy több mint hat hónapot dolgoztatok a film egy olyan verzióján, amely Celine-t és Jesse-t egy átlagos napon követné, amikor semmi eget rengető nem történik velük, csak élik a hétköznapi életüket. Amikor végül dobtátok ezt az ötletet, felmerült benned, hogy semmi nem lesz ebből a filmből?

Igen. Az elmúlt két-három évben mindig motoszkált bennem a félelem, hogy nem fogjuk végül megcsinálni a harmadik részt. Olyan érzés volt, mint egy makacs, múlni nem akaró viszketés.

Mégis pár évvel ezelőtt azt nyilatkoztad, hogy csodálkoznál, ha nem készülne el a harmadik rész. Most csodálkoznál, ha nem készülne el a negyedik rész?

Most azon lepődnék meg, ha csinálnánk egy negyedik részt.

Az utóbbi évek görög filmjeinek - például az Attenberg-nek vagy Dogtooth-nak - nagyon sajátos a humoruk. Amikor Görögországban forgattátok ezt a filmet, találkoztál olyan emberekkel, akiknek ilyen humoruk volt?

Abszolút. Különleges energiák dolgoznak a görög emberekben, én ilyet még sehol sem láttam. Nagyon műveltek, okosak, szellemesek, de közben meg iszonyatosan nyugisak. Ezek a jellemzők ritkán találhatók meg egy emberben így együtt.

Evangelia Randou és Ariane Labed az Attenberg-ben Forrás: magyarhangya

Szerinted mit csinált Jesse Budapesten a Mielőtt felkel a nap kezdete előtt?

Amit minden pasi tenne: megpróbált felszedni egy magyar lányt.

Mi az a három dolog, ami eszedbe jut, ha Magyarországra gondolsz?

Először is, hogy szívesen elmennék oda. Aztán Budapest. Aztán van egy híres magyar író, akit szeretek, de sajnos most nem jut eszembe a neve. És mivel a hidegháború alatt nőttem fel, a kommunizmus is beugrik. Ez már majdnem négy dolog.

A Nyakunkon az élet egyik jelenetében egy becsomagolt csokiba harapsz bele. Az a te ötleted volt?

Igen, poénosnak találtam.

Szerinted Winona Ryder jól választ a két pasi közül a Nyakunkon az élet végén?

Szerintem, ha most készülne az a film, akkor a másik fickót választaná. A kilencvenes évek elején még menőnek számított, ha nem a pénzkeresésre építetted az egész életedet, de ez azóta már nem így van.

Ha kapnál húszmillió dollárt, hogy megfilmesíts egy regényt, melyik regényt választanád?

Huckleberry Finn.

Melyik film ríkatott meg a legjobban életedben?

Az Aki király akart lenni.

Sean Connery és Michael Caine az Aki király akart lenni-ben Forrás: Mokép

Melyik kritika villanyozott fel a legjobban?

Ha nem utálják, amit csinálok, annak mindig örülök.

És melyiktől szomorodtál el?

Amikor félreértik valamelyik filmemet, az mindig szomorú.

Tizennyolc éves korodban játszottál egy rövidfilmben, amit az akkor 23 éves Bryan Singer (Közönséges bűnözők, X-Men) rendezett. Már akkor látszott rajta, hogy sokra fogja vinni?

Bryannel ugyanabba a középiskolába jártunk, és abban az időben több rövidfilmjében is szerepeltem. Bryan már akkor iszonyatosan céltudatos volt, és a tapasztalatom szerint, azok az emberek, akikben ennyi ambíció van, előbb-utóbb megtalálják azt a dolgot, amiben kimagaslóan teljesítenek.

Melyik filmbéli mondatodat idézik vissza a legtöbbször az emberek az utcán?

Állandóan a Kiképzés-ből idézgetnek nekem emberek, de azt nem tudnám megmondani, hogy konkrétan melyik dumát említik a legtöbbször. A kedvenc mondatom, amit valaha filmben elmondhattam, a Gattacá-ban volt: "Nem tartalékoltam az erőmet a visszaútra."

Óriási Star Wars-rajongó hírében állsz. Mit szólsz ahhoz, hogy J. J. Abrams csinálja a hetedik filmet?

Azt gondolom, hogy J. J. Abrams nagyon tehetséges ember, és szívesen dolgoznék vele egyszer, de kicsit szomorú vagyok amiatt, hogy George Lucas átadta másnak a stafétabotot. Szerintem Lucas egy zseni.

Miért nem vagy a Twitteren?

Mert nem találnék örömet benne.

Előfordul, hogy támad egy briliáns ötleted, vagy valami érdekes történik veled, és arra gondolsz, hogy hú a francba, most milyen jól jönne egy Twitter?

Ha valami jó élmény ér, mondjuk látok egy nagyszerű filmet, vagy egy szuper rockkoncerten járok, akkor felmerül bennem, hogy szívesen megosztanám az emberekkel. De a dolog negatív oldala miatt nem érné meg twitterezni.

Kikészített, hogy kivágtak Az emlékmás remake-jéből?

Á, egyáltalán nem érdekelt. Jelentéktelen volt a szerepem, és igazából szívességből vállaltam el. Csak egy jelenet volt az egész, mondtam is nekik, hogy úgyis ki fogják vágni, és így is tettek. Nem volt lényeges, nem volt egy jó jelenet.

Rengeteg rólad szóló cikket olvastam el az elmúlt pár napban, de egyikben sem írtak arról, hogy valaha drogoztál vagy ittál volna. Hogyan sikerült távol tartani magadat ezektől a káros szenvedélyektől?

Már fiatalemberként rájöttem, hogy ha tartózkodsz az önpusztítástól, a boldogulásod esélyei úgy 95 százalékkal nőnek meg.

Pár hónappal ezelőtt egy szerep miatt szőkére festetted a hajadat. Észrevetted, hogy máshogy kezeltek az emberek, amikor szőke voltál?

Kevesebbszer ismertek fel, ennek örültem. Plusz más emberekkel kevertek össze, mint általában szoktak.

Julie Delpy és Ethan Hawke az idei berlini filmfesztiválon Forrás: AFP

Miről szól a most készülő harmadik regényed?

Magyarországról. Hadd ne áruljam el!

Ezt is egy mechanikus írógépen írod, mint a korábbi regényeidet?

Nem, átnyergeltem a laptopra.

A színészmesterség ismerője és kutatója vagy. Szerinted melyik a legnagyszerűbb színészi alakítás az elmúlt pár évből, ami visszhangtalan maradt?

Szerintem Samuel L. Jackson szenzációs alakítást nyújtott a Django elszabadul-ban. Csalódott voltam, hogy mindenki Christoph Waltzot istenítette, meg neki adták a díjakat, pedig ő csak ugyanazt csinálta, mint a Becstelen brigantyk-ban. Sam Jackson viszont tényleg meghökkentően merészen játszotta a Tamás bátyát. Furcsállottam, hogy senki nem beszélt róla, hogy mennyire nagyszerű volt.

Leonardo DiCaprio, Christoph Waltz, Samuel L. Jackson és Jamie Foxx a Django elszabadul-ban Forrás: InterCom

Négy gyereked van, évente több filmben és színházi előadásban játszol, dolgozol egy dokumentumfilmen, és írod a harmadik regényedet. Hány órát alszol egy nap?

Általában hét órát.

Nézed a Mad Men-t?

Nem.

Melyik volt az utolsó tévésorozat, amit szerettél?

A Gilligan's Island.

A bűn éjszakája című legutóbbi filmed hárommillió dollárba került, és 64 milliót hozott Amerikában. A profitból neked is csurran-cseppen valamennyi?

Meglátjuk. Kérdezd az ügyvédemet!

Lena Headey és Ethan Hawke A bűn éjszakájá-ban Forrás: UIP Dunafilm

Annak a filmnek Michael Bay volt az egyik producere. Úgy tűnik, mintha ti ketten nagyon különböző módon közelítenétek meg a filmkészítést. Mi bennetek mégis a közös?

Abban hasonlítunk, hogy mindketten szerelmesek vagyunk a filmekbe. Örülök, hogy úgy gondolod, hogy máshogy közelítjük meg a filmkészítést, erre büszke is vagyok. Ugyanakkor tagadhatatlan az a szenvedély és odaadás, amivel Michael viszonyul a munkájához.

Tényleg pályáztál a Titanic főszerepére, amit végül Leonardo DiCaprio kapott meg?

Bizony.

Egyedül voltál a meghallgatáson, vagy Kate Winslettel együtt?

Egyedül. Kate Winslet akkor még nem volt a képben.

Egy 2004-es interjúban azt mondtad, hogy az orvosod megengedte, hogy a válásod után még egy évig dohányozz. Utána sikerült leszoknod?

Igen, 35 éves koromban leszoktam.

Uma Thurman és Ethan Hawke a 2002-es Oscar-gálán Forrás: AFP

Pár hónapja a Redditen megkérdezték tőled, hogy melyik színésszel dolgoznál együtt a legszívesebben. Leonardo DiCapriót mondtad, és a legnagyobb elismerés hangján beszéltél róla. A szemébe is mondanád, hogy ennyire nagyra tartod?

Ami azt illeti, nemrég pont összefutottam vele egy partin, és megmondtam neki, hogy ő a legjobb színész a világon.

Mi a legnagyobb tévhit a hollywoodi színészekkel kapcsolatban?

Hogy akár egy fabatkát is érnek.

Azt hiszem, sosem láttalak még filmben táncolni. A Nyakunkon az életben volt az a szuper bolti jelenet, amikor a többiek felszabadultan ugráltak, de te akkor is csak ott álltál. Hogyan jellemeznéd a táncstílusodat?

A feleségem azt mondaná, hogy én vagyok a legrosszabb táncos a berlini fal innenső oldalán. (Amikor az interjú készült, Ethan Hawke Romániában tartózkodott - V.F.)

Nemrég egy interjúban arról panaszkodtál, hogy Amerikában mindenből versenyt csinálnak, és megjegyezted, hogy mekkora ostobaság díjakon pörögni, amikor annyi középszerű alakításra és buta filmnek adnak Oscar-díjat. Mindezek ellenére azért jó érzés volt, amikor Oscarra jelöltek?

Persze. Csak azért, mert értelmetlen dolognak tartom a díjakat, az nem jelenti azt, hogy nem szeretném mindegyiket megkapni.

Láttál valami jó filmet mostanában?

Imádtam az Attenberg-et, de lehet, hogy csak azért jutott most eszembe, mert említetted. A legjobb film, amit az utóbbi időben láttam, a Bye Bye Birdie volt. Az a régi film Ann-Margrettel. Valamelyik nap megnéztük a gyerekekkel, és elképesztően jól szórakoztunk rajta.

- - - - - - - - - - - - - - -

Köszönet Libor Anitának az együttgondolkodásért.