Sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Ezúttal a vámpírkirálynőként és Frida Kahlóként ugyanolyan szépen teljesítő Salma Hayek életművén zongoráztunk végig, meg-megállva a legemlékezetesebb meztelenkedéseinél.

 

#13 - Salma Hayek (Alkonyattól pirkadatig, Desperado, Frida, Kárhozott szeretők)

Ha Salma Hayek és meztelenkedés, akkor először mindenkinek az 1996-os Alkonyattól pirkadatig véres meglepetéssel záruló sztriptízjelenete ugrik be. A légy is abbahagyta zümmögését, amikor kilépett a színpadra, hiszen úgy nézett ki az albínó kígyóval a nyakában, mint egy kamaszok által elképzelt, halálos csáberővel bíró azték istennő.

Aztán keresztüllépkedett az asztalokon, és nemcsak Tarantinót tette szexrabszolgájává, hanem a világ nem elhanyagolható részét is. Pedig még a melltartóját sem vette le a beszédes nevű Santánico Pandemónium.

Hayek egy évvel korábban, első angol nyelvű szerepében, a hírnevet számára elhozó Desperadó-ban sem volt szégyenlős. Rodriguez macsó-vágyálmában a magányos hős sebeinek ápolása a legnagyobb természetességgel vezet el egy egész éjszakán tartó érzéki szexmaratonhoz. Még egy sarkantyú is végiggurul a mexikó színésznő gömbölyded idomain.

A kilencvenes évek sikerei után már megtehette azt Hayek, hogy aktívan elősegítse egy régi szerepálma megvalósulását: az egyik leghíresebb mexikói festő életéről szóló Fridá-ban a főszerep eljátszása mellett producerként is részt vállalt. Elhivatottságát jelzi, hogy ebben a filmben minden korábbinál többet mutatott meg magából - amit egyébként a szerep meg is kívánt, hiszen Frida Kahlo és Diego Rivera viharos művészházassága a sorozatos megcsalások és kibékülések története volt. Kahlo a Mexikóban menedékre találó Lev Trockijjal is intim viszony ápolt.

Salma Hayek a Frida című filmbenForrás: UIP Dunafilm

Szépen szimbolizálja a nők egyenjogúságának fontosságát az a jelenet, amikor lekerül a kényelmetlen fűző Hayekről, és egy megkönnyebbült sóhaj kíséretében elővillannak fehér porral borított tökéletes formájú keblei. A festőnő biszexualitását sem titkolja a film, Ashley Juddal csókolózik, illetve egy táncosnőt visz ágyba Hayek, akit Kahlo megformálásáért Oscar-díjra jelöltek.

A Frida után még egy alkalommal vált meg teljesen ruháitól a színésznő: a 2006-os Kárhozott szeretők-ben káprázatos, latin sellőként emelkedik ki a habokból, majd hancúrozik a hullámok közt Colin Farrellel. A film alapja egy fájdalmasan őszinte hangú, dühös regény, amely egy sikerre ácsingózó író és egy labilis idegállapotú, helyzetével úgyszintén elégedetlen mexikói pincérnő heves szerelmi kapcsolatát meséli el a gazdasági világválság idején.

A regény a huszadik századi amerikai irodalom egyik nagy remekműve, a film azonban csalódás hozzá képest. Talán akkor járunk a legjobban, ha megnézzük Hayek szenvedélytől szikrázó jeleneteit, de a Kárhozott szeretők-et egészében nem, és odaképzelve a dúskeblű szépséget inkább elolvassuk az itthon Kérdezd az út porát címmel kiadott könyvet.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates