Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Cindy Crawford, minden idők talán leghíresebb szupermodellje egyszer próbált szerencsét a mozivásznon - katasztrófális eredménnyel. A Tiszta játszma szexjelenetével legalább annyit elért, hogy bekerülhetett ebbe a sorozatba.

#48 - Cindy Crawford (Tiszta játszma)

Cindy Crawfordnak van a legtökéletesebb melle a szakmában. Ezt a kijelentést a kilencvenes évek elején olvastam, már nem emlékszem, ki mondta (talán Karl Lagerfeld vagy Herb Ritts), de arra igen, hogy nagyon kíváncsivá tett. Aki nem abban az időben nőtt fel, elképzelni sem tudja, hogy milyen hihetetlenül bonyolult vállalkozás volt egy ilyen kijelentés végére járni akkoriban.

Crawford már 1988-ban pózolt meztelenül a Playboynak, tehát elvileg létezett tárgyi bizonyíték a mellei tökéletességével kapcsolatban, viszont az interneten nem voltak fent ezek a képek (nem mintha lett volna lett volna net-hozzáférésem), az amerikai Playboy egy négy-öt évvel korábbi számát pedig képtelenség volt megszerezni Szegeden, ahol laktam.

Cindy Crawford a Playboy 1988 júliusi számának címlapjánForrás: Playboy

Teltek hát az évek, nem kerültem semmivel sem közelebb Crawford melleinek látványához, amikor 1995 őszén azt olvastam a Premiere magazinban, hogy a szupermodell főszerepet játszik egy Fair Game című filmben, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy szexjelenet is van benne, amiben látszódnak a mellei! Nocsak, nocsak. Már csak azt a fél évet kellett kibekkelnem, amennyivel később jutottak el a hollywoodi filmek annak idején Magyarországra, és 1996. április 25. helyet foglaltam a Belvárosi mozi széles sorában, hogy végre szemügyre vehessem ezeket a híres melleket. De mielőtt arra rátérnénk, ugorjunk vissza megint pár évet az időben.

Cindy Crawford elképesztően népszerű volt a kilencvenes évek elején. Fénykorukat élték a szupermodellek, és ezt a szót akkor még csak arra az öt-hat nőre használták, akit tényleg mindenki ismert a világon, nem pedig bármelyik szép lányra, aki egyszer végigment egy kifutón - mint mostanában.

Cindy Crawford és Richard Gere a Vogue 1992 novemberi számának címlapjánForrás: Vogue

Crawford ráadásul Richard Gere felesége volt 1991 és 1995 között, emiatt még több alkalma volt a magazinokba kerülni. A szupermodellek között ő számított a jófejnek, egy divatműsort is vezetett az MTV-n, a kamera előtt tök természetesen tudott viselkedni, felszabadultan viccelődött a kollégáival.

Nem meglepő, hogy valakinek eszébe jutott, filmszerepet kéne adni ennek a lánynak. Ez a valaki Joel Silver überproducer volt, aki addigra már annyi kasszasikert csinált a Warner Bros stúdiónak (Drágán add az életed 1-2, Halálos fegyver 1-3, stb.), hogy senkinek sem tartozott elszámolással. A Tiszta játszma forgatókönyve egy olyan regény alapján íródott, amiből egyszer már készült film, ráadásul egy olyan film, amit Magyarországon is mindenki ismer: az 1986-os Kobra. De amíg a Stallone-féle opuszban a rosszfiúk neonáci motorosok voltak (ahogy a könyvben is), az új filmben egy csapat ex-KGB-s akarja megölni a nőt, akit a főhősnek meg kell védenie.

Sylvester Stallone és Brigitte Nielsen a Vanity Fair 1985 novemberi számának címlapjánForrás: Vanity Fair

Silver egy csomó színésznőnek felajánlotta a hányattatott sorsú ügyvédnő szerepét, például Brooke Shieldsnek és Drew Barrymore-nak, illetve felmerült Julianne Moore és Geena Davis neve is, de egyikük sem kért a dologból. Ekkor vette a fejébe a producer, hogy Crawford kell ide, és elkezdte ajánlatokkal bombázni a modellt, aki többször nemet mondott, de Silver csak nem tágított, és végül elérte a célját. Bejelenthette a Tiszta játszma címmel készülő új akciófilmjét, a férfi főszerepben a kor népszerű sztárjával, William Baldwinnal (Egyenesen át, Sliver), a nőiben pedig a mozivásznon most debütáló Cindy Crawforddal.

A gyenge láncszem a csapatban Andrew Sipes rendező volt, aki szintén ezzel a filmmel debütált, előtte csak pár tévésorozatban dolgozott forgatókönyvíróként. Csak maga Silver tudhatja, hogy miért bízott rá egy 50 millió dolláros költségvetésű produkciót egy ennyire tapasztalatlan emberre. A forgatás alatt sorra jöttek a problémák, Crawford elmondása szerint Sipes a harmadik héttől kezdve már senkivel nem állt szóba a stábból, a modell konkrétan nulla darab instrukciót kapott a rendezőtől, és ez meg is látszik az alakításán. (Sipes különben nem is csinált ezután több filmet.)

Joel Silver és Cindy Crawford a Premiere magazin 1995 augusztusi számának címlapjánForrás: Premiere

Aki látta a filmet, az tudja, hogy mennyire röhejesen borzalmas, de Crawford alakításának objektív megítéléséhez csakis eredeti nyelven szabad megnézni, mert Götz Anna szinkronja azért jócskán feljavítja. A modell szenzációsan rossz a filmben, nyoma sincs annak a természetességnek, amit műsorvezetőként mutatott, egy pillanatra sem tudja elengedni magát, a szövegét úgy mondja fel, mintha olvasná, vagy mintha az egy olyan nyelven lenne, amit nem beszél. Össze-vissza hangsúlyozza a mondatokat, olyan az egész, mintha egy telefonos ügyfélszolgálat robothangját hallgatnánk.

És akkor eljutottunk végre a melléhez.

Ha mást nem is, de Sipes azt azért jól kitalálta, hogy Crawfordot áttetsző anyagú kis felsőkbe öltözteti, és így már az ominózus jelenet előtt elég pontos elképzelésünk volt a keblei formájáról. A várva-várt szexjelenet pontosan olyan abszurd, mint a film többi része: menekülés közben a főhősök egy teherszállító vonat egyik vagonjában kötnek ki, ott egyszer csak egymásnak esnek, nem tudván, hogy egy gazfickó is ott ólálkodik a lézeres célzókészülékkel felszerelt puskájával. Baldwin önfeledten pakolja Crawfordot egy autó motorházának a tetején, a fickó meg úgy gondolja, végignézi már a szexet, mielőtt agyonlövi a párocskát, azonban a nő kiszúrja a lézerfényt, felkap egy pisztolyt, és öt golyót ereszt az ürgébe. Tehát ebben a jelenetben Crawford úgy öl meg egy férfit, hogy közben egy másik férfival közösül.

Most újranézve ezt a részt, meg kell állapítanom, hogy nem ad éppen tiszta képet a modell szóban forgó testrészéről (arra ott vannak a Playboy-képek), mivel enyhén szólva túltolják a Tony Scott-féle hangulatvilágítást. Ám egy mozivásznon azért minden jobban mutat, és úgy emlékszem, hogy 19 évvel ezelőtt azzal az elégedett érzéssel távoztam a teremből, hogy akkor most láttam Cindy Crawford mellét.

A Tiszta játszma hatalmasat bukott, és szerencsére a modellnek volt annyi önkritikája, hogy ezután nem vállalt el több főszerepet. Pár filmben és tévésorozatban azért még feltűnt, de azok nem sok vizet zavartak.

Cikksorozatunk korábbi részei

#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates