Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Tom Cruise mellett egy egész generációnak megtermékenyítette a szexuális fantáziáját, de aztán nem találta meg a siker Hollywoodban. Néhány emlékezetes pucérkodással azért így is megajándékozta a nézőket.

#56 - Rebecca De Mornay (Kockázatos üzlet, És Isten megteremté a nőt, Óvakodj az idegentől!)

A tengerkék szemű Rebecca De Mornay Tom Cruise-zal aratta az első filmsikerét, ő vette el a gazdag gimnazistát játszó partnere szüzességét a Kockázatos üzlet című remek hangulatú, a metrózást erotikus élménnyé változtató tinifilmben. Együtt váltak ismert színésszé, de pályájuk teljesen más ívet járt be. Cruise-tól gyakorlatilag bárki - talán még egy Pápua Új-Guinea-i kompvezető is - fel tud sorolni legalább féltucat filmet, De Mornay-nak azonban a mai napig a Kockázatos üzlet-ben eljátszott prostituált a legemlékezetesebb szerepe.

Rebecca De Mornay és Tom Cruise a Kockázatos üzlet című filmbenForrás: Mokép

De Mornay nemcsak a Tom Cruise által játszott gimnazistát vezette be a szex rejtelmeibe, hanem egy egész generációnak termékenyítette meg a fantáziáját. Nagyon meg kell erőltetni az agyunkat, ha a filmben látottnál tökéletesebb estét próbálunk elképzelni. Egy igéző tekintetű, álomszép nő lép be a nagyszobába, akivel hamarosan a lakás legkülönbözőbb helyein szeretkezik a szerencsés férfi főszereplő. És még ennél is képes erotikusabbat mutatni a film, De Mornay és Cruise az éjszakai metrón is egymásnak esnek.

A szenzációs kezdés után azonban bukást bukásra halmozott a nyolcvanas években. Hiába kapta meg az És Isten megteremté a nőt remake-jének a főszerepét, a csoda nem ismétlődött meg: az 1956-os eredeti sztárt csinált Brigitte Bardot-ból, az 1988-as verzió azonban nagyobb visszhang nélkül tűnt el a süllyesztőben.

Utólag nézve azért érdekes mégis a film, mert ebben meztelenkedik a legtöbbet De Mornay. A börtönben elcsábít egy ott dolgozó mesterembert, majd mikor kiszabadul, egy magas rangú politikussal is összeszűri a levet. De Mornay bájait feltáró jeleneteket nézve nagy kedvem támadt a filmhez, de aztán rájöttem, alighanem már láttam is a lényeges részeket belőle.

A kilencvenes évek elején aztán ismét felcsillant a remény, hogy bekerülhet az A-kategóriás színészek közé. Előbb eljátszotta Kurt Russell feleségét a Lánglovagok-ban, majd A kéz, amely a bölcsőt ringatja című thrillerben ő volt az ördögi tervet szövögető bébiszitter. Valószínűleg a legtöbb olvasónak ebből a nagy anyagi sikert aratott, nálunk is bemutatott filmből ismerős De Mornay. Rideg tekintetével értett ahhoz, hogy hozza rá a frászt az emberekre.

A kéz, amely a bölcsőt ringatja után viszont ismét a régi lemezt tette fel, és pocsék filmekben vállalt szerepet. Az 1993-as A három testőr méltatlan volt Alexandre Dumas regényéhez, jobb filmet érdemelt volna a Milady-t alakító, Faye Dunaway-hez alkatilag és kisugárzásban is hasonlító De Mornay.

Rebecca De Mornay A kéz, amely a bölcsőt ringatja című filmbenForrás: InterCom

Az Óvakodj az idegentől! a kilencvenes évek első felében népszerű erotikus thrillerek egyik kései darabja, amelyet szexjelenetek mellett egy tudathasadásos fordulattal próbáltak feldobni, ám a közönség elkerülte, a kritikusok pedig ízekre szedték. De Mornay távolságtartó pszichiáterként pont egy olyan férfihoz kezd el vonzódni, akit nemi erőszakkal gyanúsítanak. Antonio Banderas egy ideig hagyja, hogy játsszon vele a szőke szépség a rács másik oldaláról, de aztán átveszi az irányítást, és beteljesíti a pszichiáternő titkos fantáziáit.

De Mornay a mai napig nem tűnt el a mozikból, de már csak mellékszerepekben számítanak rá. Játszott az Azonosság-ban, a Dogtown urai-ban, az éles szeműek kiszúrhatták Az ünneprontók ünnepé-ben, a Vészhelyzet-ben pedig pár részen át Carter doktor (Noah Wyle) barátnőjét játszotta.

Rebecca De Mornay és a Noah Wyle a Vészhelyzet című sorozatbanForrás: NBC

Utoljára 2012-ben, az Amerikai Pite: a találkozó-ban láthattuk a mozikban, melyben Finch anyjának apró, de annál fontosabb szerepét játszotta. Stifler végre visszavághatott Finch-nek, mi pedig meggyőződhettünk arról, hogy Rebecca De Mornay vonzereje a kora ellenére alig csökkent.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates