Mel Gibsonnak most bocsátott meg Hollywood

Mel Gibson
Vágólapra másolva!
Bejelentették a Golden Globe-jelöléseket, és a sztárleső testület szokás szerint úgy táncolt, ahogy a hollywoodi stúdiók fütyültek neki. Jelöléseikből azonban leszűrhető pár tanulság az Oscar-verseny jelenlegi állásáról: továbbra is éllovas a Kaliforniai álom, Denzel Washington és Natalie Portman, de szépen hajrázik a Moonlight és A régi város is, Mel Gibson pedig úgy tűnik, nem kitaszított többé az álomgyárban.
Vágólapra másolva!

A legizgalmasabb szakaszába érkezett az Oscar-kampány; minden év végi nagyágyút levetítettek, a kritikusi testületek nagy része már véleményt nyilvánított, és szépen leszűkült minden fontosabb kategória nyolc-tíz filmre, illetve névre.

Natalie Portman a férjével a 2012-es Golden Globe-díjkiosztón Forrás: AFP/2012 Getty Images/Jason Merritt

A szakma által lesajnált Hollywood Foreign Press Association (HFPA) Golden Globe-jelölései pontosan ezért számítanak csak fontos lépcsőnek; a negyven-ötven vad lehetőségből (ne feledjük, pár hete még a teljesen megbukott A lány a vonaton díjvadász hirdetéseivel is tele voltak a szaklapok) ekkor lesz tíz, amelyekből az Akadémia szavazói utóbb kedvükre szemezgetnek.

A hollywoodi stúdióknak ezért érdekük a HFPA kényeztetése, nem is baj, hogy nem igazi kritikusok, hanem csak egy kilencvenfős, bennfentes szerepben tetszelgő, sztárokhoz dörgölőző brancs, mert könnyebb őket exkluzív interjúlehetőségekkel, fogadásokkal és ajándékcsomagokkal befolyásolni.

Idén Tom Ford-kölni (az Éjszakai ragadozók jobban is teljesített a vártnál), Kaliforniai álom-borítóképpel díszített Taschen-album és Andy Warhol Jackie Kennedy-portréjának Natalie Portman-esített változata is megtalálta az útját Návai Anikó és kollégáinak postaládájába, bár a HFPA az utóbbi évek botrányai után szigorúbban veszi a lekenyerezést, és úgy általában, próbálja egy komolyabb szervezet benyomását kelteni. Idén ezért jóval kevesebb is a kacagtató jelölés, és nincs olyan blama, mint pár éve Az utazó vagy a Burlesque - Díva jelölése a legjobb film (musical/komédia) kategóriában.

Návai Anikó és Ryan Gosling Forrás: Szeretettel Hollywoodból Facebook

Persze még mindig a musical/komédia kategória adja a legtöbb okot a kritizálásra, de a nagy stúdióknak tökéletesen megfelel a legjobb film és a két fő színészi kategória műfaj szerinti szétválasztása, hiszen az idei Oscar-éllovas Kaliforniai álom nyilván a könnyedebb kategóriát fogja megnyerni a Golden Globe-on, így viszont a januári átadón a Moonlight vagy A régi város (Manchester By The Sea) a legjobb film (dráma) kategória megnyerésével új erőre kaphat az Oscar-versenyben.

Casey Affleck A régi város című filmben Forrás: Sundance Film Festival

A színészeknél hasonló a helyzet, bár a legizgalmasabb versenyen a női főszereplők között pont nem fog semmit változtatni, ha a drámai Golden Globe-ot Natalie Portman (Jackie), a vígjátékit pedig Emma Stone (Kaliforniai álom) nyeri. Érdekes egyébként, hogy az utóbbi napok kritikusi díjkiosztóin Stone csúnyán lemaradt, és szinte minden komolyabb testület Isabelle Huppert-t (Elle, Eljövendő napok) díjazta.

Natalie Portman a Jackie-ben, Emma Stone a Kaliforniai álomban Forrás: Mozinet / Freeman Film

A komédia kategóriát tehát szokás szerint könnyedebb drámákkal pakolták tele, és valódi vígjátékoknak esélyük sincs a díjazásra, bár némileg előremutató a Deadpool és a Sing Street jelölése. Ezeket a kategóriákat viszont úgyis mindenképp a Kaliforniai álom fogja végigtarolni, a hét jelölésből valószínűleg négyet simán díjra vált, és készülhet köszönőbeszéddel Emma Stone és Ryan Gosling is.

A drámai kategóriákban Denzel Washington (Fences) és Natalie Portman (Jackie) Golden Globe-ja biztosnak tűnik. Mindketten kétszer nyertek már korábban, sőt, Washington idén életműdíjat is kapott a HFPA-től. A legjobb drámai film versenye viszont izgalmas lehet, tekintve, hogy a kritikusi díjakat eddig a Moonlight tarolta végig, de a HFPA nem igazán kedveli az olyan filmeket, amelyekben nem szerepelnek nagy sztárok, így A fegyvertelen katona vagy A régi város győzelmére érdemes fogadni.

Meglepetések

– Mel Gibson már nem számít többé páriának Hollywoodban, legalábbis, ha a HFPA-n múlik. A fegyvertelen katona minden fontosabb kategóriában (legjobb dráma, legjobb rendező és legjobb férfi főszereplő) ott van. Gibson 2001 óta most kapott először Golden Globe-jelölést, legutóbb a Mi kell a nőnek? című romantikus komédiában nyújtott alakításával került a legjobb öt közé, nyerni pedig egyszer tudott, húsz évvel ezelőtt A rettenthetetlen rendezéséért.

Mel Gibson és Andrew Garfield A fegyvertelen katona forgatásán Forrás: © Cosmos Filmed Entertainment Pty Ltd/Photocredit: Mark Rogers

– Érdekes, hogy Andrew Garfieldet sokan inkább Martin Scorsese Silence-ének főszereplőjeként tartották díjvárományosnak, de a Silence végül hoppon maradt Scorsesestől, Liam Neeson-ostól.

– A legjobb férfi főszereplői mezőnyben az Éjszakai ragadozók-ból nem Michael Shannont, hanem Aaron Taylor Johnsont jelölték, de a Tom Ford-kölnik egyébként is megtették a hatásukat, mert a divattervezőt legjobb forgatókönyvíróként és rendezőként is jelölték.

Michael Shannon, Aaron Taylor Johnson és Jake Gyllenhaal az Éjszakai ragadozók című filmben Forrás: UIP Dunafilm

– Ahogyan sejthető volt, a Golden Globe szavazóinak nagyon bejött a Florence – A tökéletlen hang, mindhárom főhőse jelölést kapott; Meryl Streep (aki idén életműdijat is kap a HFPA-től, és ez a harmincadik Golden Globe-jelölése!) és Hugh Grant főszereplőként, Simon Helberg pedig mellékszereplőként. Oscarra Hugh Grantet kampányolják viszont mellékszereplőként.

– Sokkoló lehet a Pixar számára, hogy a Szenilla nyomában nem kapott jelölést a legjobb animációs film kategóriájában, de A vörös teknős mellőzése is meglepő. Az Oscar-kampányt azért nem kell feladni egyik esetében sem.

Szenilla nyomában Forrás: Fórum Hungary

- Kellemes meglepetés, hogy nem feledkeztek el Viggo Mortensenről (Captain Fantastic), Colin Farrellről (A homár) és Hailee Steinfeldről (The Edge of Seventeen), de az érthetetlen, hogy Kate Beckinsale-nek (Love & Friendship) és Russell Crowe-nak (Rendes fickók) nem jutott hely.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában legutóbb a Saul fia nyert, de most sajnos nem tudott magyar film labdába rúgni, mert az öt cannes-i filmfesztiválos nagyágyúval meg is telt a mezőny. A chilei Nerudá-t, a német Toni Erdmann-t, a francia Divines-t, az iráni Az ügyfél-t és a holland-francia Elle-t is nagyon szerettük, bármelyikük győzelmének örülnénk, de azt érdemes megjegyezni, hogy a Netflix által megvásárolt Divines nem lehet Oscar-jelölt, mert Franciaország az Elle-t nevezte.

Divines Forrás: Cannes Film Festival

Akit mellőztek a Golden Globe-szavazók, annak sem kell feltétlenül temetnie az Oscar-esélyeit, az Akadémia rendre korrigálja a HFPA cikibb döntéseit, bár az tény, hogy kategóriánként öt Oscar-jelölt közül általában csak egy, maximum kettő olyan szokott akadni, amit Golden Globe-ra nem jelöltek.

A ma bejelentett jelölésekre tehát érdemes úgy gondolni, mint egy pillanatképre vagy hangulatjelentésre; itt tart most az Oscar-kampány, és amelyik stúdiónak kilencven sztárlesőt nem sikerült meggyőznie, annak hatezer szakmabeli Akadémia-taggal még nehezebb dolga lesz.

A Golden Globe-díj filmes jelöltjei az idén:

Legjobb film (dráma):

Moonlight
A régi város
A fegyvertelen katona
Hell or High Water
Lion

Legjobb film (vígjáték/musical):

Kaliforniai álom
Florence - A tökéletlen hang
Deadpool
20th Century Women
Sing Street

Legjobb rendező:

Damien Chazelle (Kaliforniai álom)
Tom Ford (Éjszakai ragadozók)
Mel Gibson (A fegyvertelen katona)
Barry Jenkins (Moonlight)
Kenneth Lonergan (A régi város)

Legjobb férfi alakítás (dráma):

Denzel Washington (Fences)
Casey Affleck (A régi város)
Andrew Garfield (A fegyvertelen katona)
Joel Edgerton (Loving)
Viggo Mortensen (Captain Fantastic)

Legjobb férfialakítás (vígjáték/musical):

Colin Farrell (The Lobster)
Jonah Hill (Haverok fegyverben)
Ryan Gosling (Kaliforniai álom)
Ryan Reynolds (Deadpool)
Hugh Grant (Florence - A tökéletlen hang)

Legjobb női alakítás (dráma):

Natalie Portman (Jackie)
Amy Adams (Érkezés)
Isabelle Huppert (Elle)
Ruth Negga (Loving)
Jessica Chastain (Miss Sloane)

Legjobb női alakítás (vígjáték/musical):

Emma Stone (Kaliforniai álom)
Annette Bening (20th Century Women)
Lily Collins (Rules Don't Apply)
Meryl Streep (Florence - A tökéletlen hang)
Hailee Steinfeld (The Edge of Seventeen)

Legjobb férfi mellékszereplő:

Mahershala Ali (Moonlight)
Jeff Bridges (Hell or High Water)
Dev Patel (Lion)
Aaron-Taylor Johnson (Éjszakai ragadozók)
Simon Helberg (Florence - A tökéletlen hang)

Legjobb női mellékszereplő:

Nicole Kidman (Lion)
Viola Davis (Fences)
Naomie Harris (Moonlight)
Michelle Williams (A régi város)
Octavia Spencer (A számolás joga)

Legjobb forgatókönyv:

Kaliforniai álom (Damien Chazelle)
Éjszakai ragadozók
(Tom Ford)
Moonlight
(Barry Jenkins)
A régi város
(Kenneth Lonergan)
Hell or High Water
(Taylor Sheridan)

Legjobb idegen nyelvű film:

Divines (Franciaország)
Elle
(Franciaország)
Neruda
(Chile)
Az ügyfél
(Irán)
Toni Erdmann
(Németország)

Legjobb animációs film:

Kubo és a varázshúrok
Vaiana
My Life as a Zucchini
Sing
Zootropolis

Legjobb filmzene:

Érkezés
Kaliforniai álom
Lion
A számolás joga
Moonlight

Legjobb betétdal:

Can't Stop the Feeling (Trollok)
City of Stars (Kaliforniai álom)
Faith (Énekelj!)
Gold (Gold)
How Far I’ll Go (Vaiana)

Cecil B. DeMille-díj:

Meryl Streep