Magyar film is van a jelöltek között a rangos operatőri filmfesztiválon

Jelenetkép a filmből
Vágólapra másolva!
A világ egyetlen, kifejezetten képi megvalósításra fókuszáló nemzetközi filmfesztiválján a Director's Debut kategóriában versenyez a Kertész Mihály rendezőről és a Casablanca című filmklasszikus forgatásáról szóló magyar film, a CURTIZ.
Vágólapra másolva!

A Camerimage 2019-es fő programjában mutatkozik be a Topolánszky Tamás rendező és Dévényi Zoltán operatőr munkáját reprezentáló CURTIZ- A magyar, aki felforgatta Hollywoodot című film, - mely már a Boston International Film Festivalon is elnyerte a legjobb képalkotásért járó fődíjat - most olyan kimagasló operatőri munkával készített filmekkel méretteti meg magát mint a The Lighthouse Robert Eggers és Jarin Blaschke alkotásában Robert Pattinsonnal és Willem Dafoe-val a főszerepekben vagy az Oscar- díj jelölt operatőr, Rachel Morrison által filmezett Seberg Kristen Stewart főszereplésével.

A CURTIZ női főszereplőjének, Dobos Evelinnek másik tavaly készült filmje, Nemes Jeles László Napszálltája is versenyez ebben a kategóriában.

A fő versenyprogramban többek között olyan alkotások szerepelnek, mint a mozikban jelenleg játszott Joker vagy Martin Scorsese legújabb filmje Az ír.

Michael Curtiz olyan volt, mint Rick a Casablancából

Nehéz igazán izgalmas közönségfilmet készíteni magáról a filmezésről, mivel a filmszakmabeli hősök a legjobb esetben is főleg a saját (lelki vagy egyéb) válságaikat oldják meg. Nem a világot mentik meg, ahogy azt a hollywoodi szuperprodukciókban szokás, legfeljebb a karrierjüket.

A fesztivál díjazottjainak járó Arany Békát a legjobb képi világgal rendelkező filmek nyerhetik el, melyben nagy jelentősége van a felvételek készítéséhez használt eszközöknek. A CURTIZ koproducere, Romwalter Judit, valamint a SPARKS Camera & Lighting jóvoltából a film fekete-fehér képkockái ARRI Alexa Mini és XT típusú kamerákra forogtak, melyhez a zsánerhez leginkább passzoló, az optikák Rolls Royce-jának számító Panavision lencsesort használtak.

Dévényi Zoltán operatőr munkáját a CURTIZ című film forgatása során Révész Balázs MoVi-operátor és Szendrő András fővilágosító és csapata segítette.