Az európai koprodukciókról szervez beszélgetést a Filmalap

Vágólapra másolva!
A Filmalap Fast Forward Programja az Eurimages vezetője, a francia CNC és a Filmalap nemzetközi igazgatója részvételével nyilvános beszélgetést szervez az Európai koprodukció – A tervezéstől az értékesítésig címmel.
Vágólapra másolva!

Az ajtó, A nagy füzet, Fehér Isten, Jupiter holdja, Napszállta – a nemzetközi hírű sztárok szereplésével kiváló magyar rendezők által jegyzett nagyszabású koprodukciók jelentős sikereket értek el az elmúlt években.

Enyedi Ildikó A feleségem története című magyar-német-olasz-francia koprodukcióban, világsztárok főszereplésével készülő filmje már az utómunkánál tart, míg Nagy Dénes magyar-lett-francia-német koprodukcióban forgatja Závada Pál Természetes fény című regényének filmfeldolgozását.

A közép-európai koprodukciók terén jelentős kiaknázatlan lehetőség előtt áll a hazai filmgyártás. Káel Csaba filmügyi kormánybiztos nagy hangsúlyt kíván fektetni a közép-európai térségben készülő, a történelmi kapcsolódásokból és több évszázadnyi kulturális együttműködésből merítő alkotások támogatására, amelyek sikerrel szólíthatják meg a régió 150 milliós piacát.

A Filmalap Fast Forward Programjának meghívására Budapestre érkezik Roberto Olla, az Európa Tanács filmalapjának az Eurimages-nak az ügyvezetője és Michel Plazanet, az európai filmgyártásban meghatározó francia Nemzeti Film- és Mozgóképközpont (CNC) nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóhelyettese.

A budapesti Francia Intézetben november 14-én megrendezendő szakmai beszélgetés célja, hogy a szakemberek a hazai producereknek, rendezőknek, forgalmazóknak és filmszakos hallgatóknak bemutassák az európai koprodukciók helyzetét és lehetőségeit a megváltozott piac- és közönségigények, illetve a streaming szolgáltató cégek megjelenésének következtében átalakult forgalmazási piac tükrében. Bereczki Csaba, a Filmalap nemzetközi és értékesítési igazgatója, Magyarország Eurimages képviselője lesz a panelbeszélgetése harmadik résztvevője. A rendezvény ingyenes, és regisztrációhoz kötött.