Változtat szabályzatán a brit filmakadémia is

SHOWBIZ Bafta
The British Academy film awards. File photo dated 07/02/09 of Bafta statuettes. Films released on streaming platforms while cinemas are closed will still be eligible for Baftas in 2021 under temporary changes to the rules, it has been announced. Issue date: Tuesday June 16, 2020. See PA story SHOWBIZ Bafta. Photo credit should read: Johnny Green/PA Wire URN:54165215 (Press Association via AP Images)
Vágólapra másolva!
Átszervezi tagságát és változtat díjai odaítélésének szabályzatán a Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA), miután egy felülvizsgálat megerősítette, hogy a jelöléseknél nem érvényesül a sokszínűség.
Vágólapra másolva!

A BAFTA már januárban, amikor bejelentette 2020. évi díjainak jelöltjeit, ígéretet tett a változásra. Kiderült ugyanis, hogy immár hetedik éve egyetlen női rendező sem kapott jelölést a legjobb rendező díjára, és valamennyi jelölt a legjobb főszereplő és mellékszereplő kategóriában fehér volt. "Akkor azt mondtuk, hogy mindent felül fogunk vizsgálni" - közölte csütörtökön Marc Samuelson, a BAFTA filmbizottságának az elnöke a változások bejelentésekor.

Az akadémia elhatározta, hogy ezer új tagot fog felvenni az alulreprezentált csoportokból jelenlegi 6700 fős, szavazati joggal bíró tagjai sorába.


Megváltoztatta a díjak odaítélésére vonatkozó szabályokat is, bevezetve egy "hosszú listás" fordulót a szavazásban még az előtt, hogy a végső jelölteket a díjakra kiválasztják. A legjobb film kategóriában 15 filmet fognak kiválasztani az akadémia tagjai a hosszú listára, ezeket valamennyi akadémiai tagnak meg kell néznie, mielőtt szavaz a győztesről.

A legjobb rendező kategóriában a hosszú listára 20 rendező kerül fel - 10 férfi és 10 nő -, de a végső hat jelölt esetében nem lesz kötelező egyensúly a nemeket illetően.


A színészkategóriákban 15 fős lesz a hosszú lista és hatan válnak végső jelöltté a korábbi öt helyett. "A többség úgy érezte, hogy nem kvótákat akarnak az emberek. A kultúra általános megváltoztatására van szükség az iparágban" - magyarázta Kate Lee, a felülvizsgálatot végző csoport vezetője. Samuelson közölte, hogy a felmérés, amelyben több mint 400 embert kérdeztek meg az alureprezentált csoportokból, kínos tapasztalat volt. "Az emberek elmondták nekünk tapasztalataikat, amelyek igen borzasztóak volt" - tette hozzá. '

Az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia a hónap elején hozta nyilvánosságra új szabályait, amelyekkel sokszínűségét akarja elősegíteni.


Az amerikai filmakadémia is sok kritikát kapott, amiért kevés olyan filmet díjaz, amelynek alkotója valamilyen kisebbséghez, színes etnikai csoporthoz tartozik. A bejelentett új szabályok a kamera előtt és mögött dolgozók sokszínűségének érvényesülését támogatják.