Közönség és filmcsillagok nélkül, online szakmai rendezvényekkel és vetítésekkel kezdődött hétfőn a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale).

A világ legnagyobb filmes közönségfesztiválját az idén a koronavírus-járvány miatt átszervezték. A hagyományos, év eleji időpontban csak a szakmai kísérőrendezvényeket tartják meg - online formátumban -, a szemlére beválogatott alkotásokat pedig egy ideiglenes streamingszolgáltatás, a Berlinale Media Service (BMS) révén bemutatják a regisztrált filmes szakembereknek.
A szemle 71 éves történetében először két magyar nagyjátékfilm is indul a legjobb filmnek járó Arany Medvéért. Nagy Dénes rendezői bemutatkozását, a Természetes fény című magyar-lett-francia-német koprodukciót kedden, Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című alkotását szerdán nézhetik meg a kritikusok a BMS-en.A két magyar film 13 munkával versenyez az Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért. A szakmai programok ideje alatt a nemzetközi zsűri is dolgozik, döntéseiket pénteken ismertetik. A testületet az Arany Medvével az utóbbi években díjazott művészek közül válogatták ki. Meghívták Enyedi Ildikót is, aki 2017-ben vitte el a fődíjat Testről és lélekről című filmjével.

Enyedi Ildikó filmrendező, valamint Jasmila Zbanic bosnyák, Gianfranco Rosi olasz és Adina Pintilie román rendező, a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének tagjai fotózáson vesznek részt a Berlinale Palast színházban 2021. február 27-én.Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Az idei nyertesek névsorának kihirdetésével nem ér véget a 71. Berlinale. Valamennyi szekció összes filmjét bemutatják a nagyközönségnek is, a Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatban, a nyilvános vetítéseket június 9-től június 20-ig tartják meg, ha a járványhelyzet megengedi.
A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. Éves költségvetése nagyjából 25 millió euró (8 milliárd forint), fő finanszírozója a német szövetségi kormány.