Kizárják az orosz delegációt a következő cannes-i filmfesztiválról

TOPSHOTS Horizontal CANNES FILM FESTIVAL PREPARATIONS RED CARPET PALAIS DES FESTIVALS ILLUSTRATION FILM FESTIVAL
Staff members install the red carpet outside the festival palace on May 14, 2019 ahead of the opening of the 72nd edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France. (Photo by Christophe SIMON / AFP)
Vágólapra másolva!
A 75. cannes-i fesztivál nem kíván orosz delegációt fogadni, és nem szeretné, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy megjelenne a seregszemlén, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik - jelentették be kedden a szervezők.
Vágólapra másolva!

- olvasható a világ egyik legjelentősebb fesztiváljának közleményében.

Illusztráció Forrás: AFP/Christophe Simon

"Szeretnénk ugyanakkor üdvözölni mindazokat Oroszországban, akik vállalták annak kockázatát, hogy tiltakoznak az Ukrajna elleni agresszió és invázió ellen" - tették hozzá a szervezők, azokhoz a művészekhez és a filmesekhez intézett üzenetükben, akik "nem hajlandók a nevüket adni az elfogadhatatlan tettekhez, és azokhoz, akik bombázzák Ukrajnát".

Ez az első alkalom, hogy a cannes-i fesztivál véleményt nyilvánít az ukrajnai orosz invázióról.

A mustrát május 17. és 28. között rendezik meg a francia tengerparti városban.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az első cannes-i fesztivál elvileg 1939. szeptember 1-jén nyílt volna meg, de a Lengyelország elleni német invázió, azaz a második világháború kitörése miatt végül a seregszemle elmaradt, s két nappal később Franciaország és Nagy-Britannia hadat üzent Németországnak.

"Hűen a történelméhez, amely 1939-ben a fasiszta és náci diktatúrákkal szembeni ellenállással kezdődött, a cannes-i fesztivál mindig is azon művészek és a filmesek szolgálatában áll, akik felszólalnak az erőszak, a retorzió és az igazságtalanságok elítélésére, valamint a béke és a szabadság védelmében" - írták a szervezők.