Iris Knobloch, a WarnerMédia filmforgalmazó korábbi európai igazgatója váltja július 1-én Pierre Lescure-t a cannes-i fesztivál elnöki székében - jelentették be a szervezők.

Ez az első alkalom, hogy nő kerül az egyik legrangosabb nemzetközi filmfesztivál élére. Az új elnök a fesztivál közleménye szerint "nagy megtiszteltetésnek" tartja, hogy Franciaország őt bízta meg a cannes-i fesztivál vezetésével.

 

Boldog vagyok, hogy minden energiámat ennek a világeseménynek a sikerességére fordíthatom, amely a világ kulturális élete megőrzésének egyik jelentős találkozója  

- hangsúlyozta. A filmes szakember Pierre Lescure újságírót váltja az elnöki székben, aki 2014 óta áll a fesztivál élén. A jelenlegi elnököt 2020-ban újraválasztotta az igazgatótanács három évre, de ő már korábban jelezte, hogy más elfoglaltságai miatt nem kívánja a mandátumát kitölteni. A május 17. és 28. között megrendezésre kerülő 75. cannes-i fesztiválnak azonban még ő lesz az elnöke.

Iris KnoblochForrás: WARNERMEDIA


Az ügyvéd végzettségű Iris Knobloch 25 év után tavaly hagyta ott a WarnerMediát: 11 évig Los Angelesben a Warner Brosnál dolgozott, majd Londonba került, 2006 és 2020 között a francia leányvállalatot irányította, 2020 októberében pedig a WarnerMedia európai cégeinek (Franciaország, Németország, Benelux-államok, Svájc és Ausztria) elnöke lett. Távozása után megalapította a I2PO nevű szórakoztatóipari befektetési vállalatot, de tagja az Accor nagyvállalat igazgatótanácsának és a Lazard vállalat igazgatóságának is.

Pierre Lescure üdvözölte, hogy Iris Knobloch váltja őt az elnöki székben.

Szerettem volna biztosítani az utódlásomat a harmadik mandátumom végére, és nagyon szerettem volna, hogy azt egy nőre bízzuk. Örülök Iris Knobloch megválasztásának, és örömmel fogom átadni neki a tisztségemet, amelynek feladatait tehetséggel fogja ellátni  

- olvasható a közleményben.