Idén 90 éves a Velencei Filmfesztivál

Leone d'Oro (Golden Lion) San Marco Award sculpture Horizontal
2378559 Russia, Moscow. 02/01/1958 Mosfilm Studios Museum. The Leone d'Oro (Golden Lion) San Marco Award of the 1955 Venice Film Festival was presented to the crew and cast of the Soviet film The Fidget directed by Samson Samsonov. B. Kolesnikov/Sputnik (Photo by B. Kolesnikov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
A Velencei Biennále idén rendezvénysorozattal ünnepli a nemzetközi filmfesztivál 90. évfordulóját.
Vágólapra másolva!

Az első Nemzetközi Filmművészeti Kiállítást, ahogy eredetileg nevezték, mielőtt 1934-ben a Velencei Filmfesztivál nevet kapta volna, 1932. augusztus 6. és 21. között rendezték meg az Excelsior Hotel teraszán, a Lidón. Erre az évfordulóra, a világ legrégebbi filmfesztiváljának születésére emlékeznek idén Velencében különböző eseményekkel.

Július 9-én konferenciát tartanak a Giardini della Biennale történelmi archívumában.

A tervek szerint bemutatják az ismert olasz filmtörténész, Gian Piero Brunetta új munkáját, a Velencei Filmfesztivál monumentális történetének olasz kiadását. A kiadvány a Marsilio kiadó és a Biennále együttműködéseként született.

A konferenciát két szekcióban szervezik meg: az elsőben történészek, kritikusok és előadók szólalnak meg a velencei filmfesztivál történelmi tapasztalatait értékelve, a másodikban pedig visszaemlékezések, anekdoták segítségével rekonstruálják a filmfesztivál történetét.

Júliustól egy időszaki kiállítás is látható majd a Velencei Biennále székhelyén az 1932-es velencei filmfesztiválról. A tárlatra a kortárs művészet történeti archívumából is válogatnak.