Patthelyzet, rabomobil és virágok a Keletinél

menekült migráns keleti szept2 este
Vágólapra másolva!
Többször is megpróbálták áttörni a pályaudvart védő rendőrök sorfalát a menekültek, hogy visszaváltsák a vonatjegyüket, visszaszerezzék a pénzüket, ha már elutazni nem tudnak, de ezek inkább elkeseredett, mint veszélyes kísérletek voltak. Úgy érezhetik, hogy csapdába kerültek Budapesten, hiszen nem engedik őket tovább. A patthelyzetre láthatóan a kormány sem tudja a megoldást, kora este aztán elkezdték begyűjteni a menekülteket a Keletinél. Az Origo képes összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Második napja, hogy a Keleti pályaudvaron rekedtek a bevándorlók. Kedden abban a reményben érkeztek, hogy feljuthatnak egy Németországba tartó vonatra. A pályaudvar zsúfolt épületében viszont tarthatatlanná vált a helyzet, így azt a rendőrök lezárták és kiürítették. Több százan éjszakáztak a pályaudvar közelében, de szerdán sem léphettek a pályaudvar területére. A rohamrendőrök sorfalat álltak.

Rohamrendőrök gyűrűjében telt a nap

Fotó: Polyák Attila - Origo

A bevándorlók abban reménykedtek, hogy feljuthatnak valamelyik, Münchenbe tartó vonatra, szerdán az utolsó este 9-kor indult.

Többen a Keleti előtt vertek sátrat, ott éjszakáztak Fotó: Polyák Attila - Origo

A migrációval összefüggő törvényjavaslatok ellen és a bevándorlók mellett demonstráltak a Migration Aid csoport szervezésében szerda este a fővárosban civilek. Szerintük szégyenletes és embertelen a kormány menekültpolitikája.

Sokan aludtak az aluljáróban Fotó: Csanádi Márton - Origo

A Keleti pályaudvaron egész napos volt a rendőri készültség, csakúgy, mint a határ menti Röszkén, ahol délután a Jobbik tartott demonstrációt.

Elszakadva a családtól, távol a céltól Fotó: Polyák Attila - Origo

Kisebb dulakodás alakult ki a pályaudvar oldalában, amikor menekültek egy csoportja vissza akarta kérni a vonatjegy árát a MÁV-tól. A rendőrök nem engedték őket a jegypénztárakhoz.

Hiába kérik vissza jegyük árát a menekültek, nem jutnak a pénztárhoz Fotó: Polyák Attila - Origo

Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelben tárgyal az Európai Bizottság elnökével a menekülthelyzetről. A kormányfő több mint egy hónapja nem beszélt nyilvánosan a Magyarországot is érintő krízisről, a Frankfurter Allgemeine Zeitungban ugyanakkor elhibázottnak nevezte az unió bevándorláspolitikáját, és védelmébe vette a határon felhúzott kerítést.

Segíts! - kéri az apja nyakában ülő kislány Fotó: Csanádi Márton - Origo

Németországba akarunk menni! Szabadság! - ezt kiabálták egyre hangosabban a Keleti pályaudvar előtt várakozók.

Időről időre skandáltak a bevándorlók, szabadságot akarnak, és eljutni Németországba Fotó: Csanádi Márton - Origo

Menekültek egy csoportja tüntetett eközben a Kőbánya-Kispest vasútállomáson is: a sínpár mellett levetkőzve, gyermekeiket a magasba emelve követelték, hogy eljuthassanak Németországba.

Pokrócba tekert gyereket adtak körbe a fejük felett a Keletinél is, mint egy temetésen Fotó: Csanádi Márton - Origo

Eközben Ausztria bejelentette, hogy ötezer menekült gyermek tanítására készül, támogatva a befogadást, a közösségi szolidaritást és segítve az együttélést. Mert bár a naponta érkező több ezer menekült jelentős része tovább akar menni Németországba és más észak-európai országba, sokan maradnak Ausztriában.

Kisebb dulakodás volt, mert nem válthatták vissza vonatjegyeiket a menekültek Fotó: Polyák Attila - Origo

A Keletivel szemben lévő árkádok alatt a menekültek összetűzésbe keveredtek egy zöldségessel, kisebb dulakodás volt, és a kemény rendőri fellépés nem nyerte el a menekültek tetszését. Ezért vitték el szerda este rabomobilokban és rendőrautókban a menekültek egy részét.

Este a Keleti előtt, ételt osztottak a kisteherautóból Fotó: Polyák Attila - Origo

Szélsőségesek is megjelentek a pályaudvar környékén, a fekete ruhás fiatalok jelenléte érzékelhetően nemcsak a menekülteket provokálta, több önkéntes is szóváltásba került velük.

Vajon elfogadta egyikük? Fotó: Polyák Attila - Origo

Az este folyamán egy kék busz tranzitjárat felirattal indult el a Keletiből. A rendőrök nem adtak tájékoztatást arról, hogy pontosan hova viszik a buszon ülő menekülteket. A pályaudvar előtti térre egy rendőrautó érkezett, a hangosbemondón keresztül egy tolmács arabul tájékoztatta a tömeget, hogy menekülttáborban kell regisztráltatniuk magukat, csak akkor mehetnek tovább Németországba.