Windows helyett e-SuSut használnak Ghánában

Vágólapra másolva!
Egy ghánai üzletember Bill Gates babérjaira tör az afrikai országban: a legtöbb vállalkozás az ő cége által kifejlesztett szoftvert, a Softot használja, a Microsoft termékei helyett. A történet ismerős: a vállalkozást Hermann Chinnery-Hesse 10 évvel ezelőtt egy régi személyi számítógépen kezdte a hálószobájában.
Vágólapra másolva!

A Nagy-Britanniában élő Herman Chinnery-Hesse éppen otthon nyaralt, amikor londoni diáktársával, Joe Jacksonnal fogadásból úgy döntött, hogy szerencsét próbál a nyugat-afrikai országban. Egy elavult személyi számítógép segítségével a hálószobájában dolgozva elkészítette saját szoftverét, amit Softnak nevezett el.

A BBC News újságírója meglepve tapasztalta, hogy az fővárosi vállalkozások zöme a Softot használja adminisztrációjához, a Microsoft termékei helyett. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a térségben a Soft kiütötte a Microsoftot a nyeregből.

A siker titka a "trópusi tolerancia"

Softhttp://www.softghana.com/e-SuSu, és további programok

Iparágról iparágra haladunk, mondta Chinnery-Hesse, aki időközben kiadott egy e-SuSu nevű, mikrofinanszírozási projektekhez használt, illetve egy Ndua nevű rendszerrel, amivel a ghánai fakitermelést adminisztrálják. A tervek szerint Chinnery-Hesse cége leszerződik nigériai, szenegáli, kenyai és gambiai társaságokkal.

A szoftverek annak köszönhetik népszerűségeket, hogy kimondottan az afrikai környezetre készültek, mondta a ghánai üzletember. Chinnery-Hesse szerint a "trópusi tolerancia" a siker titka: olyan program kell, ami a sűrűn előforduló áramkimaradások miatt nem fagy le, és a bevitt információ nem vész el. Emellett egyszerűbben kezelhető, mint a meglévő szoftverek, és olcsóbb azoknál. De a legfontosabb a dupla biztosíték, hogy ne lehessen játszani a könyvelési adatokkal - mondta Chinnery-Hesse.

"Ha elég gazdagok leszünk, jön a Microsoft"

Forrás: Soft
A tulajdonosok: Joe Jackson és Herman Chinnery-Hesse

A Microsoft mostani jelenléte Ghánában nem aggasztja a Soft ötletemberét: pillanatnyilag Bill Gates szoftvere túl drága és túl bonyolult. Nekünk előnyünk van abban is, hogy ha valami meghibásodik, a helyszínen tudjuk orvosolni a problémát, mondta Chinnery-Hesse. Hosszútávon azonban elismeri, hogy valószínűleg engedni kell majd a szoftveróriásnak: Ghána még nem elég gazdag ország - de ha azok leszünk, akkor majd jön a Microsoft és azt tesz, amit akar, mondta az afrikai üzletember.

Ebben az esetben sincs ok a félelemre, tette hozzá Chinnery-Hesse. Amikor eljön az ideje, mi leszünk a Microsoft helyi képviselői - nekünk van meg a tapasztalatunk és a tudásunk a feladathoz. Ez a trend már el is kezdődött: India legnagyobb szoftvercége, az Infosys most készül belépni a ghánai piacra, és a Softot használja partnernek.

Herman Chinnery-Hesse szerint a szoftverkészítés és a számítástechnika az a terület, amelyben Afrika versenyképes lehet. A kormányzatnak az üzletember szerint arra kellene koncentrálnia, hogy szélessávú vonalakat építsen ki az országban és fektessen számítástechnikai fejlesztésekbe. Néhány csónakot már lekéstünk, mondta Hesse többek között az iparra gondolva, de ha ezt is lekéssük, akkor elmegy a hajó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!