Nem javul a konjunktúra

Júniusban érezhetően romlott a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke, mely idén márciusban, azt megelőzően pedig négy éve volt a jelenlegihez hasonló alacsony szinten. Az EU-támogatásával havonta végzett felmérés szerint az üzleti szektor és a fogyasztók várakozásai egyaránt kedvezőtlenebbek a májusinál, s némi hullámzás mellett március óta stagnálnak.

Az üzleti várakozások az áprilisi-májusi szerény javulás után most a márciusinál is valamivel rosszabbak. Az iparban egyértelmű a pesszimizmus erősödése, ráadásul - mivel az elmúlt időszak termelésének megítélése javult -, ez a következő időszakról alkotott vélemény romlásának következménye. A rendelésállomány megítélése azonban nem változott. Az építőiparban az elmúlt időszak megítélése is romlott, s határozott pesszimizmus érezhető a rendelésállománnyal és a foglalkoztatással kapcsolatban. A lakásépítéssel foglalkozó cégek várakozásai azonban kedvezőek. A kereskedelemben is erőteljesen nőtt a pesszimizmus, főleg a megrendelési hajlandóság és az ország gazdasági helyzetéről alkotott vélemény lett rosszabb.

A lakosság is pesszimistább

A fogyasztói bizalmi index értéke a választási éveket jellemző tavalyi megugrás után valamivel a két évvel ezelőtti szint alatt van. A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket a májusinál valamivel kedvezőtlenebbnek látták, s a következő 12 hónapban ennél is nagyobb romlásra számítottak. Az ország gazdasági helyzetének megítélése ugyancsak rosszabb lett. A megkérdezettek júniusban ugyan az előző havinál érezhetően alacsonyabb ütemű áremelkedésről számoltak be, de a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik hasonló mértékben emelkedtek. Ugyanakkor a munkanélküliség enyhe csökkenésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve tovább csökkent, s ugyancsak mérséklődött azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra - áll a GKI elemzésében.