Politikai konszenzuskísérlet a versenyképességért

A gazdaság versenyképességének növelése érdekében egy évtizedre előretekintő program kidolgozásáról döntöttek a Nemzeti Versenyképességi Program vitafórumán résztvevők. A program Csillag István gazdasági miniszter szerint nemzeti konszenzus alapja is lehet.

Egy olyan hosszú távra előretekintő program kidolgozását tervezik, amely valamennyi politikai színezetű közgazdász számára felvállalható, mondta Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter. Az a törekvés, hogy a négyévenkénti parlamenti választásoknál ne homlokegyenest ellenkező irányok között, hanem bizonyos kereteken belüli lehetőségek között lehessen választani - mondta a miniszter.

Rövid- és hosszú nadrágos program

Csillag István ismertetése szerint egy szűkebb grémium még június folyamán kidolgozná egy rövidnadrágos és egy hosszú nadrágos programot. A rövidnadrágos változat abból a feltevésből indul ki, hogy nem születik politikai konszenzus és a politikai licit nem hagy alább, mondta Csillag István. Ez a változat a még mindenki számára elfogadható minimálisan szükséges módosításokat tartalmazná különböző gazdasági területeken a versenyképesség javítása érdekében, tette hozzá a miniszter.

Komoly szakértői grémium

A másik változat Írország példáját követve abból indul ki, hogy a politikai erők konszenzusra tudnak jutni a versenyképesség javítása érdekében és a politikai licit háttérbe szorul. A miniszter szavai szerint a javaslatokat egy szűkebb szakértői grémium dolgozza ki. Ennek tagja lesz Békesi László, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Surányi György, Jaksity György és Draskovics Tibor.