Fitch: a szlovákok megelőzték Magyarországot

Vágólapra másolva!
Megelőzte Magyarországét Szlovákia hitelminősítési besorolása a Fitchnél. Az új besorolás szerint Szlovákia "A", míg Magyarország "A mínusz" hitelkockázattal bír. A hitelminősítő szerint Szlovákia legkésőbb jövőre készen áll arra, hogy belépjen az euróövezetet megelőző ERM II-átváltásba.
Vágólapra másolva!

Alig több mint egy évvel a szlovák küladósság elsőrendű "A" sávba emelése után, kedden tovább javította, és ezzel a magyar szint fölé emelte Szlovákia szuverén adóskockázati besorolását a Fitch Ratings, amely szerint az ország a "figyelemreméltó" költségvetési reformok révén "legkésőbb" jövőre az euróövezet előtti átváltási mechanizmus (ERM-II.), 2009-ben pedig az euróövezet tagja lesz.

A Fitch keddi londoni bejelentése szerint a hosszú futamú szlovák devizaadósság besorolása "A"-ra emelkedik az eddigi "A mínusz"-ról, stabil kilátással. A rövid lejáratú devizaadósság osztályzatát "F1"-re javította "F2"-ről. A hosszú lejáratú koronaadósság besorolását változatlanul hagyta, "A plusz"-on. Ezzel Szlovákia maga mögött hagyta a három másik nagy közép-európai EU-gazdaságot, Magyarországot (A mínusz), Lengyelországot (BBB plusz) és Csehországot (A mínusz).

Szlovákia minősítési országplafonját, amely az adott országban működő, külföldi stratégiai befektetők tulajdonában lévő kereskedelmi adósság-kibocsátók minősítésének felső határa, "AA mínusz"-ra emelte a Fitch Ratings "A plusz"-ról. Ezt az osztályzatkategóriát, amely mindig két osztattal magasabb a szuverén besorolásnál, a Fitch azzal az indokkal vezette be néhány éve, hogy az igen jó adóskockázati profilú vállalatok adósosztályzatát ne feltétlenül korlátozza annak az országnak a szuverén besorolása, amelyben működnek, mert esetleg jobb tőkepiaci hozzáférésük van, mint az illető országnak.

Szlovákia mint szuverén adósságkibocsátó csak tavaly szeptemberben került át a Fitch listáján a megszorításokkal még éppen befektetőinek tekintett "BBB" sávból az elsőrendű "A" kategória alapfokára.

A legnagyobb európai hitelminősítő a kedden bejelentett újabb külső adósi osztályzatjavítást azzal indokolta, hogy folyamatosan enyhül a külfinanszírozási kockázat, mivel egyszerre csökken a folyómérleg-hiány és növekszik a működőtőke-beáramlás. A közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke az elmúlt négy évből háromban meghaladta a folyó deficitet, és ez valószínűleg az idén is így lesz, miután a privatizáció és a bejelentett autóipari beruházások miatt a tőkebeáramlás várhatóan el fogja érni a GDP 8 százalékát.

Éppen e beruházások és a hozzájuk kapcsolódó import miatt ugyan az idén 5 százalékra bővül a szlovák folyómérleg-hiány, de ahogy jövőre üzembe állnak a PSA Peugeot Citroen és a Kia Motors autógyárai, a deficit az erősen növekvő devizabevételek folytán ismét csökkenni fog, áll a Fitch Ratings keddi elemzésében.

A hitelminősítő szerint nem ad okot különösebb aggodalomra, hogy az államháztartási hiány az idén várhatóan a GDP-érték 4 százalékára nő a tavalyi 3,2 százalékról, mert ebben benne lesz a most kezdődő nyugdíjreform költsége. Ennek kiszűrésével a központi deficit 2005-ben stagnálni fog, 2006-ban 3 százalék alá, 2007-ben pedig 2 százalék alá süllyed, áll a Fitch előrejelzésében. A cég ennek alapján hitelesnek tartja Szlovákia 2009-es euróbevezetési céldátumát. További költségvetési fegyelmező tényező lesz a szlovák korona bevitele az ERM-II.-be, "legkésőbb" 2006 közepéig, áll a jelentésben.

A Fitch elemzői már az év elején, a kelet-európai konvergencia-folyamatnak szentelt londoni szakszemináriumukon azt mondták, hogy az évtized vége előtt a négy nagy térségi gazdaság közül csak Szlovákiának van esélye az euróövezeti csatlakozásra. A februári konferencián a hitelminősítő szakértői a magyar eurócsatlakozásban egy-két éves csúszást valószínűsítettek a 2010-es céldátumhoz képest.