Tőkegarantált alap az MKB-tól

Vágólapra másolva!
MKB Tricollis Tőkegarantált Származtatott Alap néven új konstrukcióval lép piacra az MKB Alapkezelő. Az alap különlegessége, hogy egyidejűleg biztosítja a hozzáférést a különböző piacokhoz különböző kockázati szintek mellett.
Vágólapra másolva!

A tényleges piaci teljesítmény által indokolt hozamnál a hozamnövelő mechanizmus eredményeként a befektető magasabb hozamban részesül. Az alap tőkegarancia mellett biztosít részesedést az ázsiai (Kína, Hongkong, Japán) részvénypiacokból és az európai és japán ingatlanpiacok és a magyar pénzpiac teljesítményéből. A három eszközcsoport az alap opciós konstrukcióját alkotó három portfólióban különböző arányban szerepel.

Az alap befektetési jegyei a 2006. november 2.-2006. december 12.-ig tartó jegyzési periódusban vásárolhatók meg az MKB Bank teljes fiókhálózatában. Az alap futamideje két és fél év - 2009. június 22-ig tart -, a minimálisan befektethető összeget pedig 100 ezer forintban határozták meg.

Az alap három - alacsony kockázatú, kiegyensúlyozott és dinamikus- kockázati szintű portfólióból tevődik össze. A dinamikus részt a részvénybefektetések túlsúlya, a kiegyensúlyozottat az eszközcsoportok közel azonos súlyozása, míg az alacsony kockázati szintűt pedig a pénzpiaci befektetés túlsúlya jellemez a következő összetételben:

A piacok meghatározásánál alapvető szempont volt, hogy olyan, az elmúlt időszakban ígéretesen teljesítő részpiacok az elemzői várakozások szerint várható jövőbeni növekedéséből részesülhessenek a befektetők, amelyekhez egyéni befektetőként valószínűleg nehezen vagy egyáltalán nem férhetnének hozzá.

A befektető a futamidő végén a legjobban teljesítő portfóliók hozamát kapja, amely a féléves megfigyelési időpontokban kalkulált a futamidő kezdetéhez viszonyított legjobb hozamok átlagaként alakul ki.

Emellett a féléves megfigyelési időpontokban, amennyiben az aktuálisan legjobban teljesítő portfólió hozama a futamidő kezdetéhez viszonyítva kisebb, mint 20 százalék, akkor a portfólió hozamának számításakor az úgynevezett hozamnövelő mechanizmust alkalmazza az alapkezelő.

Ha a tényleges portfólióteljesítmény meghaladja a 20 százalékot, akkor ezt az értéket veszik figyelembe a hozam számításánál. Tehát a Tricollis alapnál nem határoztak meg - a garantált alapoknál többnyire általános - hozamplafont.

Annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban - a kamatadó felemelése miatt - a befektetők nagy mennyiségű pénzt vándoroltattak hosszú távú megtakarításokba, Dzsubák Attila kereskedési igazgató szerint több célcsoport is van a piacon, amelynek ideális lehet a jelenleg legnépszerűbbnek számító tőkegarantált konstrukciók közül az MKB Tricollis.

Egyrészt az alap már 100 000 forinttól bárki számára elérhető, másrészt a nyugdíj-előtakarékossági számlával már vagy még nem rendelkező ügyfeleknek a 100 ezer, illetve 130 ezer forintos adótámogatás kihasználása céljából is ideális megoldást jelenthet az új alap, mely az MKB fiókjaiban december 12-ig jegyezhető.