A tejkvóta eltörlése veszélyezteti a gazdákat

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tejkvótarendszerének eltörlése ellen emeltek szót az Európai Parlament strasbourgi plenáris üléséhez kapcsolódva Glattfelder Béla (Fidesz-MPSZ-KDNP) és Tabajdi Csaba (MSZP) magyar képviselők.
Vágólapra másolva!

A kvótarendszer felszámolása esetén a tejtermelő gazdák jövedelme Európa-szerte csökkenne, és további koncentrálódáshoz vezetne az ágazatban - vélekedett Glattfelder. Több tízezer, a helyi piacokra termelő gazda kényszerülne felhagyni a termeléssel. Így különösen fennáll annak a veszélye, hogy azokban a tagállamokban, ahol kedvezőtlenebbek a feltételek, jelentős mértékben csökkenne a tejtermelés.

Így számos tagállam arra kényszerülne, hogy döntően importból fedezze a fogyasztást. Ez nyilvánvalóan a tejfogyasztás csökkenéséhez vezetne Európában, mivel a jelentős távolságról szállított importtejjel szemben nagyobb a fogyasztók bizalmatlansága.

"Bár Magyarországon a tejtermelés már jelenleg is versenyképes módon, főleg nagyüzemi méretek között folyik, hazánknak mégsem lenne érdeke a kvótarendszer megszüntetése. A jelenlegi gazdasági nehézségek miatt alacsony a tejfogyasztás, hazánk nem tudja kihasználni a rendelkezésre álló tejkvótát. Magyarországnak ezért különösen elfogadhatatlan lenne a rendszer olyan átalakítása, amely a kvótákat kevésbé kihasználó tagállamoktól azokat a kvótákat jobban kihasználó országoknak csoportosítaná át" - szögezte le Glattfelder.

Tabajdi Csaba írásbeli hozzászólásában kiemelte, hogy "a kvótarendszer fenntartása a piaci és árstabilitás egyedüli záloga. Kvóták nélkül jelentősen bővülne a termelés, a képződő feleslegek miatt csökkennének az árak, a nagyok könnyen megfojthatják a kis gazdaságokat. Mindeközben támogatás nélkül csak a legversenyképesebb üzemek lesznek képesek felvenni a versenyt az import nyomással, illetve sikereket elérni az export piacon."

Jelezte, hogy "hazánkban a tejtermelés - gazdaságossági problémák miatt - folyamatosan csökken, annak ellenére, hogy a felvásárlási árak nem alacsonyabbak, a rendelkezésünkre álló közösségi kvóta mintegy 70 százalékát használjuk ki. Sajnos, a nyugat-európai gyakorlattal ellentétben viszont a termelők nem tulajdonosai a feldolgozó üzemeknek. A jelenlegi helyzetben csak egyes nagyüzemek érdekeltek a fejlesztésben, a kvótának nincs ára. Magyarországnak nagy probléma a tejtámogatás termeléstől történő elválasztása."

"A kvótarendszer eltörlése esetén az importtermékek aránya nőne, a magyar gazdaságok általános versenyképességi problémái még egyértelműbbé válnának, a hazai termelés csökkenés valószínűleg felgyorsulna. Mindezért nem támogatom a tejkvótarendszer eltörlését" - fejtette ki Tabajdi.