Botrány miatt lemondott a Siemens-vezér

Vágólapra másolva!
Heinrich von Pierer lemondott a Siemens felügyelőbizottságának (fb) éléről. Von Pierer csütörtök éjjel jelentette be a döntést, a német sajtó szerint a cégvezetés és a részvényesek erős nyomására. Utódja a vállalati etika irányelveit kidolgozó Gerhard Cromme, a ThyssenKrupp fb-elnöke lesz.
Vágólapra másolva!

A találgatások már hónapok óta tartottak arról, hogy vajon "ki viszi el a balhét" a tavaly novemberben kirobbant korrupciós ügyekért: a 66 éves csúcsmenedzser korábban kitartóan hangoztatta, hogy 2008-ig a helyén marad, hiszen a visszaélésekről mit sem tudott. Végül von Pierer a mégis a távozás mellett döntött, jóllehet személyes felelősséget továbbra sem vállal a 420 millió eurós kárt okozó korrupciós és vesztegetési ügyek miatt. Sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy ne tudott volna akár az olaszországi vesztegetési kísérletről vagy a rejtélyes "tanácsadói szerződésekről", amelyeket a vállalati megszorításokat támogató szakszervezet, az AUB vezetőjével kötöttek 34 millió euró értékben - írja a Népszabadság.

A tőzsde mindenesetre pozitívan reagált az fb-elnök lemondására, tegnap 4 százalékkal emelkedtek a Siemens- részvényárak. A legtöbb elemző üdvözli, de későinek tartja von Pierer távozását. Csak remélni lehet, hogy azzal, hogy a csúcsvezetés egy tagja vállalta a politikai-morális felelősséget, kissé megnyugodnak a Siemens körüli indulatok, bár a nyomozás még korántsem záródott le. Von Pierer szemére hányják egyebek között, hogy ő honosította meg azt a német cégvezetésben nem éppen üdvözlendő gyakorlatot, hogy az igazgatóság elnöki székéből valaki automatikusan az fb élére kerül - és onnan továbbra is kézben tartja a céget.

A főmenedzser azért nem marad munka nélkül: továbbra is a német kancellár gazdasági tanácsadójaként dolgozik majd. Munkájával Angela Merkel maradéktalanul elégedett - közölte tegnap a német kormányszóvivő.