Vágólapra másolva!
Az EU tanácsa mezőgazdasági szakbizottságában a tagállamok képviselői anélkül állapodtak meg a kukorica-intervenció fokozatos megszüntetéséről, hogy megvárták volna az Európai Parlament erre vonatkozó jelentését - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Glattfelder Béla magyar néppárti képviselő szerint sajnálatos, hogy az Európai Bizottság és Tanács ismét semmibe vette az Európai Parlamentet agrárügyekben. A magyar képviselő által készített jelentést - amely az Európai Bizottságnak a kukorica-intervenció azonnali megszüntetését célzó jogszabálytervezetét teljes egészében elutasítja - a múlt hónapban nagy többséggel támogatta az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága.

A Glattfelder-jelentés szerint a kukorica-intervenció eltörlésére irányuló javaslat nem csak szakmailag megalapozatlan és elhibázott, hanem súlyosan jogsértő is. Brüsszel ugyanis a kukorica-intervenciót már idén, a 2007-2008-as gazdasági évtől eltörölné, miközben az idei vetésszerkezet már tavaly ősszel kialakult, a gazdák beszerezték a vetőmagot és a növényvédő szereket. Az intervenció azonnali eltörlése sérti a jogbiztonságot és visszamenőleges hatályú szabályozásnak minősül.

A tanács döntése, amely a következő két évre mennyiségi korlátozásokat, majd az intervenció évi nulla tonnára történő csökkentését tartalmazza, szintén elfogadhatatlan. Egyrészt azért, mert továbbra is korlátozza az intervenció lehetőségét 2007-ben - ami sérti a gazdák jogos várakozásait -, másrészt két év múlva gyakorlatilag megszünteti azt. A jelenlegi kedvező piaci kilátások ellenére sem fogadhatjuk el a jogsértést és a hosszú távon is biztonságot nyújtó rendtartás szétverését - mondja Glattfelder Béla.

Az ügy legújabb fejleménye, hogy az Európai Néppárt, az Európai Parlament legnagyobb frakciója a szakbizottsági döntés után támogatja a képviselő jelentését. Glattfelder abban bízik, hogy az Európai Parlament jövő heti ülésén sikerül többséget szerezni a jelentéséhez, de felhívta a figyelmet arra is, hogy az érdemben nem befolyásolja a tanács döntését, csak halaszthatja azt, mivel jogilag nem kötelező.

Azt követően, hogy a tanács formálisan is elfogadja majd az intervenció megszüntetését, Glattfelder Béla szerint a magyar kormánynak haladéktalanul az Európai Bírósághoz kell fordulnia. A képviselő az ügy egy másik fontos tanulságának nevezte, hogy az Európai Parlament jogkörét mezőgazdasági ügyekben bővíteni kell, a gazdák érdekeinek védelmében.