Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Szinte dupla profit a K&H Banknál

Vágólapra másolva!
A K&H Bank az idei első háromnegyed évben 26,2 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, ami 88 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte Marko Voljc vezérigazgató a hitelintézet keddi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A vezérigazgató elmondta, az adózás előtti eredmény 35,5 milliárd forint volt 2007 első kilenc hónapjában, ez 65,7 százalékkal magasabb a tavaly első kilenc havi adatnál. Eközben a mérlegfőösszeg 2245 milliárd forintra emelkedett ez év első kilenc hónapjában, ez 6 százalékos bővülés.

A Nemzetközi Számviteli Szabályok szerint összeállított konszolidált mérleg alapján a hitelintézet működési eredménye céltartalék-képzés előtt 48,4 milliárd forintot, céltartalékok félre tétele után 36,4 milliárd forintot tett ki az idei első kilenc hónapban, a céltartalék előtti működési nyereség 30,8 százalékkal, a céltartalékok utáni működési eredmény 74,4 százalékkal haladta meg a tavalyi első kilenc havit.

Az adózás utáni eredmény jelentős emelkedése részben az idei alacsonyabb céltartalék-képzésnek köszönhető, de nagyban hozzájárult az is, hogy a III. negyedévben a bank eladta egy befektetését, nevezetesen a Giro Bankkártya Rt.-ben (GBC) lévő 75 százalékos tulajdoni hányadát, az eladás nettó eredménye 6,7 milliárd forint volt. Ez a tranzakció a III. negyedévben került be a K&H Bank könyveibe.

A bank betétállománya dinamikusan emelkedett, idén az első háromnegyed évben 1.467 milliárd forintra nőtt, a tavalyi háromnegyed éves 1248 milliárd forintról. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a hitelállomány nagyságrendileg nem változott, 1.478 milliárd forint volt, míg tavaly a bázisidőszakban 1.480 milliárd forintot tett ki. A vállalati hitelállomány viszont 6 százalékkal csökkent, és az idei első háromnegyed évben 893 milliárd forint volt.

A lakossági hitelek 11,2 százalékkal emelkedtek egy év alatt, idén az első háromnegyed évben 498 milliárd forint volt az állományuk, ebből a lakáshitelek összesen 295 milliárd forintot tettek ki. Az állami támogatásos lakáskölcsönök állománya 5,7 százalékkal egy év alatt 117 milliárd forintra mérséklődött, a devizaalapú lakáshitelek viszont 13 százalékkal bővültek, az idei első háromnegyed évben 176 milliárd forintot ért el az összegük.

Fotó: Pályi Zsófia
A lakossági hitelek 11,2 százalékkal emelkedtek egy év alatt a banknál

A K&H Banknál együtt kezelik a befektetési alapokban és a lakossági betétekben őrzött megtakarításokat, így a III. negyedév végére a lakossági megtakarítások állománya a hitelintézeti csoportban meghaladta az ezermilliárd forint. A K&H Bank lakossági betétei 523 milliárd forintot tettek ki az idei első háromnegyed év végén, ami 16 százalékos bővülés, a befektetési alapok jegyeiben őrzött megtakarítások nagysága 503 milliárd forint volt az idei első kilenc hónapban, ez 8 százalékos növekedés. A befektetési alapok közül különösen jól teljesítettek a garantált alapok, amelyeknek állománya egy év alatt 43 százalékkal, 159 milliárd forintra nőtt október végére.

Marko Voljc elmondta: jól halad a bank fióképítési programja, amelynek alapján 2009 végére 320 fiókból álló hálózatot akarnak kiépíteni. Jelenleg országszerte 189 fiókkal rendelkeznek, szeptember végéig 15 új fiókot adtak át.

A hitelintézet az OTP Bank után másodikként Magyarországon elkezdte a japán jenkölcsönök kiközvetítését. Arra a kérdésre, hogy milyen az érdeklődés a japán jenhitelek után, a vezérigazgató elmondta: egyelőre rövid idő telt el, hogy ténylegesen megítélhető legyen a hitelek felvétele, az már most látszik, hogy a svájci frankalapú hitelek mellett e kölcsönök iránt is nagy érdeklődés várható a lakosság körében.

Luc Cools, a K&H Biztosító vezérigazgatója elmondta, a pénzintézet az idei első háromnegyed évben dinamikusan bővítette tevékenységét, az adózás előtti eredmény 19 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, és 2,3 milliárd forintot ért el az első kilenc hónapban, az adózás utáni eredmény pedig az első kilenc hónapban 1,8 milliárd forint volt, ami 13 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről