Vágólapra másolva!
Befejeződött az őszi árpa aratása az országban - közölte Benedek Fülöp, az agrártárca szakállamtitkára csütörtökön Budapesten . A gazdálkodók mintegy 185 ezer hektár vetésterületen végeztek ezzel a munkával.
Vágólapra másolva!

A termésátlagot a szakértők 3,7-3,8 tonnára becsülik hektáronként. Ez megegyezik a várakozással, ám némileg elmarad a korábbi évek átlagától. Az őszi búza aratása 20-25 százalékos készültségű. Így búzából mintegy 4 millió tonnás termés várható - mondta Benedek Fülöp. Aratják még a repcét és a magborsót, a többi kalászos aratása - például zab, triticale - aratása várhatóan a jövő hónap elején kezdődik.

A szakállamtitkár emlékeztetett arra, hogy a nyári betakarítás során összesen mintegy 2 millió hektárról kell a magtárakba szállítani a terményt, a kalászosokat, a repcét és a magborsót, várhatóan összesen mintegy 6,5 millió tonnát. A termés mennyiségéről azonban érdemben csak az aratás befejezését követően lehet pontosan nyilatkozni - tette hozzá.

Benedek Fülöp kitért arra is, hogy az idei betakarítás rendhagyó, mert az aratás a szokásosnál mintegy két héttel előbb kezdődött. Az őszi árpát pedig Péter-Pál napjára gyakorlatilag magtárba vitték.

A szakállamtitkár szerint a gabona árak az előző évinél mintegy 30 százalékkal magasabbak. A búzáért 34-37, a takarmánybúzáért 32-34, az őszi árpáért 30-34 ezer forintot adnak jelenleg a piacon.

A KSH adatai szerint búzából 2006-ban 4,06 tonna hektáronkénti termésátlag mellett összesen 4,4 millió tonnát takarítottak be. Árpából 1,1 millió tonna termett, átlagosan hektáronként 3,68 tonna.