A politika segítette a Mol-CEZ-szövetséget

Vágólapra másolva!
A Cseh Energetikai Művek (CEZ) és a Magyar Olaj- és Földgázipari Társaság (Mol) megállapodása stratégiai szövetség, együttműködés létrehozásáról a cseh és a magyar kormány politikai tárgyalásainak az eredménye - írja a Hospodárské Noviny című tekintélyes cseh politikai és gazdasági napilap.
Vágólapra másolva!

A politikai egyeztetés májusban kezdődött, s a két energetikai csoport vezetőin kívül a két kormány vezetői vettek részt benne - írja a cseh lap a két ország kormányzati forrásaira hivatkozva. A két cég szövetségének célja, hogy megvédje a közép-európai energetikai piacot a nagyobb játékosok, elsősorban az orosz Gazprom behatolása előtt, mutat rá az újság.

"A megállapodás a kisebb közép-európai országok szélesebb stratégiájának része, hogy bebiztosítsák energetikai piacukat" - mondta a lapnak az egyik, magát nyilvánosan megnevezni nem kívánó forrás. Ezzel az együttműködéssel a közép-európai energetikai piacon létrejön egy erősebb játékos, amelynek nagyobb esélye lesz védekezni az orosz tőke behatolása ellen, amelynek uralmától a közép-európai energetikai piacon mind a cseh, mind számos más európai politikus is nagyon tart.

A magyar kormány igyekszik megvédeni a Molt az ettól, hogy a céget "barátságtalanul" átvegye az osztrák OMV, amely szorosan együttműködik az orosz Gazprommal - jegyzi meg a cseh újság.

Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter a lap kérdésre cáfolta, hogy a cseh kormány részt venne a CEZ és a Mol között folyó tárgyalásokon. Egy magas rangú magyar kormányzati forrás viszont ezt a tényt megerősítette.

A regionális energetikai együttműködés iránt a lengyel PKN Orlen petrolkémiai csoport is érdeklődik. "A Mol és az OMV közti vitába közvetlenül nem szálltunk be. A helyzetet azonban nagy érdeklődéssel figyeljük" - nyilatkozta a lapnak Piotr Orlowski, a PKN Orlen főnöke. Kijelentette, hogy a kulcspozícióban lévő közép-európai energetikai cégek esetleges szoros együttműködését támogatja. A jobboldali lengyel kormány már korábban arról beszélt, hogy az orosz politikára való reagálásként szükség lenne egy európai "energetikai NATO" létrehozására.

Előzmények

A CEZ és a Mol stratégiai szövetség létesítéséről írt alá szándéknyilatkozatot csütörtökön, amelynek részeként a CEZ rövidesen legfeljebb 10 százalékot szerez a Mol-ban. Tájékoztatásuk szerint Közép-Európa két vezető energiavállalata egy széleskörű stratégiai szövetség alapjait fekteti le. A további tárgyalásokat követően a végleges megállapodás két hónapon belül várható. A szövetség keretein belül a két vállalat közösen gáztüzelésű hő- és villamosáram-termelő erőműveket fog építeni és működtetni. Az elemzők úgy látják, hogy a stratégiai szövetség a Mol-ban 18,6 százalékos tulajdonnal rendelkező OMV ellenséges felvásárlási szándéka elhárítását célozza - írta a Reuters.

Most is tárgyalnának

Az osztrák OMW olaj-és gázipari társaság pénteken közölte, hogy a Mol-nak tett tárgyalási ajánlata most is érvényben van. Az OMV szerint a tőkepiac fog majd értékelést adni arról, hosszabb távon sikeres lesz-e a Mol-nak a CEZ cseh energetikai céggel kötött stratégiai megállapodása. "A jövőbeli konszolidációhoz vezető legjobb lépés a Mol számára az lenne, ha leülne az OMV-vel tárgyalni" - fejtette ki Thomas Huemer szóvivő a Mol-CEZ szorosabb kapcsolatra vonatkozó kérdésre.