Újabb tiltakozás az egézségbiztosítási törvény ellen

Vágólapra másolva!
A magánbiztosítóknak nincs helye az egészségbiztosításban, ezek a biztosítók maradjanak a kiegészítő szolgáltatásoknál, mert arra valók - hangsúlyozta Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés uniójának elnöke a szombati budapesti tiltakozó nagygyűlésen. A tiltakozó nagygyűlés a közszolgálat dolgozóinak képviseletében állásfoglalást hagyott jóvá, ebben kérik az országgyűlési képviselőket, függesszék fel az egészségbiztosítási törvényjavaslat tárgyalását és adjanak módot széles körű társadalmi vitára.
Vágólapra másolva!

Az szakszervezeti unió szerint az országos egészségügyi pénztárat kellene egy korszerű, társadalmi ellenőrzés alatt álló valóságos biztosítóvá fejleszteni - mondta Szabó Endre hozztéve: a parlament előtt lévő törvényjavaslat nem bírja a társadalom többségének támogatását, ezért az országgyűlési képviselők felelősségére apellálva kérik, hogy függesszék fel a tárgyalást, és kezdődjön meg a tényleges társadalmi vita más javaslatokról is a kompromisszum érdekében.

Az elnöke szerint ilyen kérdésben nem lehet arra hivatkozni, hogy a reformot mielőbb meg kell valósítani.Szabó Endre elmondta: a törvényjavaslatról négy szó köré tudná csoportosítani véleményét. Az első szó a megdöbbenés, mert megdöbbenést jelentett számára a törvényjavaslat előkészítése, vagyis az, hogy mennyire figyelmen kívül hagyták a társadalmi partnerek véleményét.

Másodszor az aggodalomról lehetne beszélni a törvényjavaslat kidolgozatlansága miatt. Ezt követően a tiltakozásról, arról, hogy a szakszervezetek nem értenek egyet ezzel a reformjavaslattal. A következő szó a felelősség, a szakszervezetek erre a felelősségre figyelmeztetik az országgyűlési képviselőket, hogy azt vegyék figyelembe a szavazásnál.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke arra figyelmeztetett, hogy a társadalombiztosítási járulék egy különleges "jószág", nem adó és nem költségvetési bevétel. Ezzel a járulékkal eredeti célja szerint a befizetőknek kellene rendelkezni. A törvényjavaslat előkészítése, beterjesztése, továbbá azt bizonyította számára, hogy alapvető gondok vannak a társadalmi párbeszéddel, a jelenlegi mechanizmus nem alkalmas az ilyen nagy horderejű kérdések megvitatására. A reformot nem lehet a társadalomra kényszeríteni - mondta.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti tömörülés alelnöke elmondta: egyetért azzal, hogy nem jól működik az egészségügy, s igaz az is, hogy pazarló a rendszer. De ebből az következik, hogy a pazarlást kell megszüntetni, nem pedig a járulékokat a haszonszerzők zsebébe tenni. A szakszervezeti vezető felhívta a figyelmet arra, hogy valaha vagyona volt a társadalombiztosításnak, amelyből gazdálkodhatott, de ezt elvették, államosították.

Az SZDSZ továbbra is megszavazza a törvényt

Az SZDSZ bízik abban, hogy a zárószavazásnál az Országgyűlés elfogadja az egészségbiztosítás reformját és nem tart attól, hogy annyi szocialista kiszavazó lesz, hogy elbukhat a törvényjavaslat - mondta Gulyás József országgyűlési képviselő, a kisebbik koalíciós párt választmánya, az országos tanács (ot) elnöke a testület szombati budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. Hozzátett, hogy az ot támogatja az MSZP-vel kötött szakmapolitikai kompromisszumot. Értékelése szerint a szabad demokraták átfogóbb egészségügyi reformot akartak, ezért vállaltak koalíciós szerepet, és bár "ez nem az a reform, amit az SZDSZ elképzelt", de a politikában kompromisszumokat kell kötni.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter az átalakításról szólva elmondta, hogy néhány dolog változik, de vannak állandó dolgok, így például minden magyar állampolgár kötelező biztosított marad. Hozzátette, hogy továbbra is magyar szolidaritás, vagyis nemzeti kockázatközösség lesz az egészségbiztosítás, de végre megnyílik a választás lehetősége azután, hogy ma minden egyes biztosított "egy darab állami hivatalhoz tartozik". A folyamatot ahhoz hasonlította, mintha ma csak egy boltban vehetne mindenki kenyeret, annyiért amennyiért, lehet, hogy kicsit régi, kicsit szikkadt, de utána három bolt nyílik, amelyekben ugyanazon az áron kínálják a különböző kenyereket.

Kitért arra, hogy a költségvetés 2008. január 1-jétől majd fix összegeket fizet be a társadalombiztosításba azon emberek után, akik nem járulékfizetők, vagyis nyugdíjasok, gyermekek, vagy munkanélküli ellátásban részesülők.