Vágólapra másolva!
Az amerikai elnökválasztás győztese, Barack Obama az Egyesült Államokban az 1930-as évek óta nem tapasztalt, súlyos gazdasági gondok megoldása elé néz, amikor januárban átveszi hivatalát. A Reuters hírügynökség csokorba szedett néhányat ezek közül, és ismertette Obamanak ezekre adott válaszát.
Vágólapra másolva!

Pénzügyi válság: az amerikai pénzügyi válság súlyosabb, mint volt a nagy gazdasági világválság idején. Közgazdászok szerint a gazdaság recesszióban van, ami még súlyosabbá válhat, mire a következő elnök januárban elfoglalja hivatalát. Obama egy második gazdaságösztönző csomaggal adna lendületet a gazdaságnak. A 175 milliárd dollár értékűre becsült terv magában foglalna infrastrukturális fejlesztéseket és adómérsékléseket.

Egészségügy: Obama korábban olyan nemzeti egészségbiztosítási program megteremtését javasolta, amelyben lehetővé válna, hogy az egyének és a kisvállalkozók a szövetségi alkalmazottakhoz hasonló egészségbiztosítást köthessenek. A tervet részben azoknak a munkaadóknak a megadóztatásával finanszíroznák, akik nem fizetnek dolgozóik után egészségügyi biztosítást. Obama emellett támogatja az ellátás javítása és a hibák kiküszöbölése érdekében az elektronikus egészség-nyilvántartó rendszer bevezetését.

Energia: az Egyesült Államok a nyersolajbehozatal révén olyan mértékű függőségben van, amely biztonsági és gazdasági fenyegetést jelent. Obama közölte, hogy nyitott a partmenti területek olajkitermelésére, valamint az atomenergia fokozottabb kihasználására, de a hangsúlyt az energiafelhasználás hatékonyságának javítására és a megújítható energiaforrások erőteljes fejlesztésére, azt ezt célzó befektetések növelésére helyezi.

Nehéz helyzetet örökölt Obama

Nehéz gazdasági helyzetet örököl Barack Obama és a demokrata adminisztráció. A gazdaság jövőre a legjobb esetben is csak stagnálni fog, és miközben takarékosságra volna szükség, Obama választói a körülmények gyors javulását várják. A piacok a demokraták gazdaságpolitikáját jobbnak minősítik, mint a vesztes republikánus koncepciót - összegezték az MTI által megkérdezett gazdasági, piaci szakértők.

Az amerikai gazdaság szeptemberi ipari termelése 5 százalékkal elmaradt az egy évvel azelőttitől, és nem lehet kizárni további csökkenést sem. Így optimális esetben is csak stagnálás várható az Egyesült Államokban, de rosszabb esetben 1-1,5 százalékos visszaesés is bekövetkezhet - mondta Simai Mihály. Az Amerika-szakértő akadémikus arra is felhívta a figyelmet, hogy januárig még a Bush-adminisztrációra hárul a cselekvés terhe, de Obamával és környezetével minden bizonnyal konzultál majd a jelenlegi vezetés.

A válságmenedzselés is rá várhat

A rosszabb forgatókönyvvel, az amerikai GDP 1 százalékos csökkenésével számol a Kopint-Tárki kutatóintézet vezető elemzője. Nagy Katalin elmondta: az ingatlan- és pénzügyi válság nyomán mind a fogyasztás, mind a beruházások visszaestek, így Obamára a válságmenedzselés nem túl lelkesítő feladata vár, miközben számolnia kell azzal, hogy az államháztartás GDP arányos hiánya 8 százalékra duzzadt fel.

Ebben a helyzetben Obamának takarékossági programot kell hirdetnie, és hozzá társadalmi támogatást szereznie, noha az őt megválasztók nem arra készülnek, hogy áldozatokat hozzanak - fejtette ki Nagy Katalin.

Mivel a pénzügyi válság miatt megrendült a bizalom, és zsugorodott a hitelképesnek minősített vállalkozások és fogyasztók tábora, ezért először ezt a helyzetet kell orvosolnia az új adminisztrációnak - állítják a gazdaságkutatók.

Simai Mihály szerint, ha az amerikai intézményi befektetők, elsősorban a nyugdíjalapok és a fedezeti alapok (hedge fund) elkezdik vásárolni a részvényeket, elsősorban a korábban leminősített bankokét, akkor már kifelé halad a gazdaság a válságból. A 45 millió ingatlantulajdonos 10-12 százalékát érinti a jelzáloghitel-válság és közel 2 millió ingatlantulajdonos nem képes folyamatosan törleszteni a felvett kölcsönt - mondta.

Forrás: AFP

Átmeneti megoldás az az 50 milliárd dolláros hitelkeret lehet, amelyet az ismert 700 milliárd dolláros csomagból különített el a Bush-kormányzat annak érdekében, hogy a törleszteni nem képes adósokat "lélegeztető készüléken tartsák" - jelezte Sarkadi Szabó Kornél. Ennek ellenére a Cashline vezető elemzője úgy véli, hogy a pénz és tőkepiacok a demokraták gazdaságpolitikáját jobbnak minősítik, mint a vesztes republikánusok koncepcióját, ezért az várja, hogy a részvénypiacok az év végéig lassú emelkedést mutatnak majd.

Adók: Obama a választási kampány idején azzal bírálta republikánus ellenlábasa, John McCain adózási elképzelését, hogy annak kedvezményezettjei a nagyvállalatok. Obama ezzel szemben a szélesebb középosztálynak kedvező adókönnyítéseket ígért, egyebek között a jelzáloghitel-terhek mérséklését, az idősebb, évi 50 ezer dollár alatt keresők személyi jövedelemadójának megszüntetését, valamint Bush elnök tehetősebbeket érintő adócsökkentésének visszavonását.

Egyes elemzők mindezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy a források - részben a pénzügyi válság enyhítésére, részben az iraki, afganisztáni háborúra fordított kiadások miatt - korlátozottan állnak rendelkezésre, és ez nehezíti majd a célok végrehajtását.

Jeffrey Frankel, a Harvard egyetem közgazdásza így értékelte a helyzetet: "Az energiafüggetlenség megteremtése lényegében megvalósíthatatlan. Megvalósíthatatlan a költségvetés egyensúlyba hozása is. A recesszióba való süllyedés elkerüléséről pedig már lekéstünk."