Komoly adóemelés kell a csökkentéshez

Vágólapra másolva!
Szerda estére kiderült, hogy a 24 órája kommunikált adócsökkentésekhez milyen adóemelésekre van szükség. Növelik a cégautók és a jövedéki termékek közterheit, az eddig adómentes természetbeni juttatások után egészségügyi hozzájárulást kell fizetni, és a megváltozott munkaképességűek alkalmazására is ösztönzik a húsz főnél nagyobb cégeket. 
Vágólapra másolva!

"A szürke-fekete gazdaságból be nem érkező 1000-1200 milliárd forintos közteher lehet a most meghirdetett többéves adócsökkentési program fedezete, de a jövő évi 300 milliárd forintos csökkentés mellett csak 50 milliárd forint jöhet be a fehéredésből, tehát az első lépést meg kell finanszírozni" - jelentette ki az MTI szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szerdai kormányülés után.

A kabinet eddig inkább csak bizonyos bevételek csökkentését kommunikálta (többek között sáveltolásos adócsökkentést, tb-járulék mérséklését), most már arról is szó van, hogy a költségvetés egyensúlyát is tartani kell. Éppen ezért adóemelések is lesznek, méghozzá mintegy 110-120 milliárd forintért.

Élő munka: teher alatt nő?

A kormány másfél napja bejelentett adócsökkentési programját - amely elvileg az élő munka terheit csökkentené és a vállalati szférát tehermentesítené - úgy valósítja meg, hogy a cégeket keményen érintő adóemeléseket vezet be, méghozzá az élő munka utáni természetbeni juttatásokat adóztatva. Itt ugyanis 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell majd fizetni az eddig adómentes juttatások után.

Szintén a vállalati szférát érinti a cégautó adójának emelése, és az, hogy minden 21. alkalmazottnak korlátozott munkavégző képességűnek kell lennie, különben meg kell fizetni egy ilyen személy után járó tb-járulékot - méghozzá háromszorosan.

A lakosságot a jövedéki adó érinti

A lakosságot közvetlenül érintő negatív intézkedés egyetlen egy lesz: az alkohol és a cigaretta jövedéki adója 10 százalékkal nőhet.

"Amíg az Európai Unióban a szürke-fekete gazdaság aránya átlagosan a GDP 8-10 százaléka, addig Magyarországon 20 százalék" - mondta Gyurcsány Ferenc szerdán. Hogy a jövedéki adó emelése mennyire szolgálja a gazdaság kifehérítését, azt nem tudni, mindenesetre a cigarettacsempészetről szinte naponta érkeznek már így is a hírek, és a csempészek természetesen a jövedéki adók különbségéből "élnek".

Nincs meg az ezermilliárd fedezete

"Mindenki egyetért azzal, hogy az adót, a munkát terhelő adókat csökkenteni kell, de az ehhez szükséges ezermilliárd forint nincs a költségvetésben, és az is nyilvánvaló, hogy a konvergenciaprogramot tartani kell, ami jövőre GDP-arányosan 3,2 százalékos, 2010-ben pedig 2,0 százalékos államháztartási hiányt ír elő" - fogalmazott a miniszterelnök.

Mint ismeretes, a 24 órája kommunikált adócsökkentések a következők: a munkát terhelő tb-járulék havi 140 ezer forintig jövőre áprilistól öt százalékponttal, a program végére 10 százalékponttal csökken.

Változik a személyi jövedelemadó tábla: a 18 százalékos adókulcsot tartalmazó alsó sáv a jelenlegi évi 1,7 milliós jövedelemről jövőre 2 millióra, 2012-re 3 millióra emelkedik, a 36 százalékos kulcs marad. A 16 százalékos társasági adó jövőre 18 százalékra emelkedik, miközben a 4 százalékos különadó megszűnik.