Egyre kevesebbet ér az amerikaiak pénze

Vágólapra másolva!
Az amerikai infláció 1991 óta nem látott sebességre gyorsult júniusban, amit elsősorban az energiaárak hajtottak. Az üzemanyag-, gáz- és fűtőolajárak 6,6 százalékkal emelkedtek. Az USA gazdasági bajai az olajárat 135 dollár közelébe tolták le, miközben a dollár továbbra is gyenge.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói árak 5 százalékkal magasabbak, mint egy éve ilyenkor, és 1,1 százalékkal nőttek májushoz képest, derül ki az USA munkaügyi minisztériumának adataiból - közölte a BBC. A Federal Reserve feje, Ben Bernanke arra figyelmeztett, hogy egyre fenyegetőbb az infláció növekedése az utóbbi időben.

Mindez azért is roppant kellemetlen az Egyesült Államok számára, mert közben a gazdasági növekedés is ösztönzésre szorul. A magas infláció magas kamatokat indokolna, de a pangó gazdaságot a kamatcsökkentés tudná kimozdítani helyzetéből.

A Fed nemrég emelte az idei évi átlagos inflációra szóló előrejelzését is, 3,8-4,2 százalékra a három hónappal ezelőtt valószínűsített 3,1-3,4 százalékról. Mindez az amerikai fogyasztók vásárlóerejét is kikezdte, a költések 0,9 százalékkal csökkentek júniusban, ami 24 éve a legnagyobb romlás. A BBC szakértői végeredményben arra a következtetésre jutottak, hogy az Egyesült Államokban mindenképpen jelenlegi szinten marad az alapkamat, de talán még nagyobb az esély a kamatemelésre. Ezzel megtörik az eddigi kamatcsökkentési politika.

Jelenleg két százalék a Fed által meghatározott kamatszint, ami nehéz helyzetbe hozza a megtakarított pénzüket bankokba rakó amerikaiakat. Ennél ugyanis alig néhány százalékkal magasabbak a betéti kamatok, miközben az infláció 5 százalékos, vagyis pénzük reálértéken nem is kamatozik.

Ha a Fed emelné a kamatszintet, az rövid távon a gazdasági növekedés szempontjából kedvezőtlen volna, de például a dollár árfolyamát stabilizáló lépés lehet, és nem mellesleg a bankbetéttel rendelkező amerikaiaknak is jól jönne.