Eső keseríti az aratók munkáját

Vágólapra másolva!
Elmosta az eső a búzatermelők hasznát. A júliusi ősz egymillió tonna termést ért a földeken. A búza nyolcvan százaléka ugyan már a magtárakban van. Ez is olcsóbb a tavalyinál, és a minősége jó, így a malmok máris kilónként 5-10 forintos lisztárcsökkenést jeleznek - derül ki a Népszabadságból.
Vágólapra másolva!

A magtárakban lévő búza zöme kiváló minőségű, a malmok vagy takarmánykeverők megbízásából ténykedő felvásárlók szerint azonban változó a minőség, s a csapadékos idő miatt egy gomba pusztítja a szemeket.

A termelők nettó áron számolva tonnánként 45-50 ezer forintot szeretnének kapni a jó minőségű búzáért, ezzel szemben a jelenlegi árak 36-41 ezer forint között mozognak.

Hétfő óta lényegében esőszünetet tartanak a kombájnok. Ráadásul a gazdálkodók szerint kevés az arató-cséplő gép. Már nem divat a vendégaratás sem. Akinek emlékezete néhány évtizeddel visszanyúlik, felidézheti, amikor a tsz-központok és a termelési rendszerek szervezésében országrészek között vándoroltak délről északra gépestül az aratóbrigádok.

A még lábon álló, érett búza ilyenkor saját energiáját éli föl. A meleg esőben ázó szem csírázni kezd, s a kalászban kihajt - mondta a Népszabadságnak Raskó György a lajoskomáromi Győzelem Kft. vezetője.

Európában mintegy 20 millió tonnával több termett a tavalyinál. Ukrajna a tavalyi 1,5 millió tonnával szemben 7,5 millió tonnát fog exportálni zömében a magyarok bejáratott piacaira.