A csőd előtt eltűnt ötmilliárd dollár a Lehmannál

Vágólapra másolva!
A hétfőn 613 milliárd dolláros csődjével világrekordot döntő Lehman Brothers Holdings Inc.engedélyt kapott egy amerikai szövetségi bíróságtól arra, hogy észak-amerikai üzletágait eladja a brit Barclays Plc-nak. A vételár 1,75 milliárd dollárt tesz ki a Bloomberg szerint.
Vágólapra másolva!

James Peck amerikai (manhattani) csődbíró elutasította a Lehman hitelezőinek ellenvetéseit, miszerint az eladás túl gyors. Ezzel a harmadik legnagyobb brit bank, a Barclays túl gyorsan szerez részesedést a tengerentúli piacon. Peck azonban azzal érvelt, hogy nincs arra, hogy elhalasszák az eladást, ugyanis más vevő felbukkanására semmi jel nem mutat, ugyanakkor a mostani ügylet segíthet stabilizálni a pénzpiacokat.

A Lehman ügyvédje, Harvey Miller, a Weil Gotshal & Manges munkatársa azt mondta, hogy ha nem hagyják jóvá az ügyletet, az nagy sokkot okozott volna a pénzügyi rendszerben. A tét most 138 milliárd dollár sorsa volt - Miller egy korábbi kijelentése szerint. A Lehman egyébként most olyan eszközeit árulja, amelyek nem szerepelnek abban a csődbeadványában, amelyet hétfőn adott be a hatóságoknak.

"Jóvá kellett hagynom az ügyletet, mert ez az egyetlen lehetséges tranzakció" - fogalmazott Peck. "A Lehman Brothers áldozattá vált - pedig egy igazi ikon volt - annak a cunaminak lett az áldozata, amely a hitelpiacokon söpört végig, és emiatt nagyon szomorú vagyok" - írta a bíró melankolikusan.

Sokkal inkább örült az ügyletnek a Barclays elnöke, Robert Diamond, aki szerint az ember életében egyszer van olyan alkalom, mint a mostani üzletkötés. A Baclays ugyanis így kibővítheti tőkepiaci és tanácsadói üzletágait, és tovább terjeszkedhet Észak-Amerikán kívül Európában és Ázsiában is.

A Harbinger Capital Partners befektetési alap (hedge fund) korábban amiatt támadta a mostani ügyletet, mert véleményük szerint a csőd bejelentése előtt a Lehman londoni irodájából ötmilliárd dollárt utaltak át. Azt követelte a befektetési alap, hogy hozzák nyilvánosságra a Lehman csődjelentése előtti utolsó átutalások listáját. Másik két hedge fund a Bay Harbour Management LC és az Amber Capital azt állította, hogy nyolcmilliárd dollárt utaltak át a londoni Lehman-irodából.