Drasztikus hozamesés - Ébredezik az állampapírpiac

Vágólapra másolva!
Szerdán zuhant az állampapírok hozama, ami arra utal, hogy kezd magához térni az utóbbi időben szinte teljesen leálló piac. Szakértők szerint ha helyreáll a rend, akkor az euró árfolyama az év végére 255 forint alatt stabilizálódhat.
Vágólapra másolva!

A válság miatt az utóbbi hetekben megugró állampapír-piaci hozamok megindultak a lejtőn. Legalábbis a másodpiaci hozamok szerdán az Államadósság Kezelő Központ tájékoztatása szerint jelentősen csökkentek.

A három, hat és tizenkét hónapos kincstárjegyek esetében 42-46 bázisponttal csökkentek a benchmarkok, míg a hosszú oldalon jóval nagyobb volt a zuhanás. Az egy évnél hosszabb futamidejű papíroknál (kötvények) 0,57-1,21 százalékponttal kerültek lejjebb a hozamok.

A jelentős hozamesés arra utal, hogy kezd ébredezni a nemzetközi válság miatt befagyott magyar állampapírpiac. Mint Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletág-vezetője az [origo]-nak elmondta: pozitív a hangulat, szállingóznak vissza az eladók A szakember hozzátette: a forint árfolyamán egyelőre nem látszik, hogy vételi nyomás lenne. Az euró árfolyama 257 és 261 forint közötti sávban mozog, ha rendkívüli esemény nem történik, akkor várható nem lép ki ebből a folyosóból.

A magas magyar alapkamat a bizonytalanság eltűnésével párhuzamosan vonzóvá teheti a magyar eszközöket (állampapírokat) - mondta Kolba. A befektetők várhatóan lépni, vagyis vásárolni fognak a közeljövőben, mert 3-6 hónapos időtávon lejjebb ereszkedhet a kamatszint, így a magyar papírok hozamelőnye csökkenhet, ez pedig szerényebb nyereséget jelent a piaci szereplőknek - vázolt egy lehetsége piaci szcenáriót a szakember. Az ING alapvetően optimista a magyar deviza árfolyamát illetően, a bank szakértői szerint az év végére 255 forint alatt stabilizálódhat az euró kurzusa. Ennek persze feltétele, hogy a nemzetközi és a magyar piacot ne forgassa fel egy rendkívüli esemény.

A hozamok főleg a 2013-as évig lejáró állampapírok esetén csökkentek drasztikusan. Ebben a régióban külföldi és belföldi vevők egyaránt megjelentek, és a forgalom is magas lett - mondta el az [origo]-nak Matolcsy Zsolt, a Raiffeisen szakértője. A keresleti oldal dominanciája lenyomta a hozamokat, ám teljesen egészséges állampapírpiacról a szakértő szerint még nem beszélhetünk.

A hoszsú távú állampapírok esetében nem volt érzékelhető ekkora nyomás a keresleti oldalról, így a hozamok sem szakadtak be.