Vágólapra másolva!
A kormánynak van vészforgatókönyve arra az esetre, ha a magyar gazdaság visszaesése nagyobb lesz mint 3,5 százalék - mondta Veres János pénzügyminiszter egy hétfő reggeli televíziós műsorban.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Mivel a magyar gazdaság nyitott és a GDP alakulására erősen hat a német export, ha a német gazdaság a most prognosztizált három százaléknál is mélyebb recesszióba kerül, akkor a magyar GDP is erőtelesebben visszaeshet, s akkor kerülhet sor a vészforgatókönyv alkalmazására - mondta az m1 Napkelte című műsorában Veres János. Részleteket erről nem kívánt mondani.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar kormány új adócsomagja két meghatározó szempontot vesz tekintetbe: a GDP alakulásánál az Európai Bizottság érvényes, Magyarországra vonatkozó prognózisát, valamint azt, hogy továbbra is érvényes a GDP-arányos államháztartási hiánycél, ami 2,9 százalék.

Ha ez utóbbit nem sikerül teljesíteni, akkor ismét a túlzott deficit eljárási szabályt terjesztheti ki Magyarországra az Európai Unió, ami az EU-s támogatások elvesztésével járhat, s ezt mindenáron el kell kerülni - közölte Veres János. A pénzügyminiszter szerint az új adócsomag a költségvetés 2009. évi egyenlegére semleges hatású.

Az EU kölcsönének második részéből most lehívható 2 milliárd euró a jegybank devizatartalékait növeli - jelezte Veres János, aki elmondta azt is, hogy a 20 milliárd euró összegű nemzetközi pénzügyi mentőcsomagból az elmúlt négy hónapban közel 2 milliárd eurót adósságcsökkentésre fordított az Államadósság Kezelő Központ, amelynek keretében elsősorban a korábban kibocsátott állampapírokat vásárolt vissza.