Nehezebben lehet lakáshitelt felvenni

Vágólapra másolva!
A korábbinál jóval szigorúbb feltételek mellett adnak lakáshitelt a bankok - derül ki a Világgazdaság összeállításából, amely szerint gyakorlatilag eltűntek az önerő nélküli konstrukciók.
Vágólapra másolva!

Megváltozott a helyzet a lakáshitelek piacán. A bankok jóval óvatosabban hiteleznek, a Világgazdaság összeállítása alapján számos bank csak a hitelbizotsíték érték 70-80 százalékáig ad kölcsönt.

A lakáshiteleit korábban 5 százalékos önerő mellett kínáló Budapest Bank például már csak a forgalmi érétk 80 százalékáig nyújt kölcsönt, azzal a feltétellel, hogy az ingatlannak legalább 5 millió forintot kell érnie. További jele a szigornak, hogy szinte teljesen eltűntek a saját erő nélkül igényelhető konstrukciók.

A feltételek szigorítását a bankok nem kommunikálták, ez pedig problémát okoz, mivel az ügyfelek a korábbi gyakorlatnak megfelelően terveznek - értékelte a megváltozott helyzetet Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesületének elnöke.

A lakáskölcsönt felvételét tervező ügyfelek a korábbi kedvező feltételek alapján keresnek lakás, vagy kezdenek bele egy építkezésben, ám sok esetben nem kapnak elegendő kölcsönt az adott banktól. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a vevőjelöltnek el kell búcsúznia a foglaló összegétől, és elbukhatja a hitelelbírálás költségeit is.

Bár utóbbi kiadást korábban sokszor elengedték a pénzintézetek, ám mára a legtöbb helyen ez a kedvezmény is megszűnt. Ennek nyomán a hitelfelvételi kedv is visszaesett, sokan ugyanis nem adnak ki hat számjegyű összeget egy bizonytalan kimenetelű bírálatra.