Stabilzálódik a kőolaj ára

Vágólapra másolva!
Vegyesen zárt a kőolaj ára csütörtökön: Londonban emelkedett, New Yorkban csökkent. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára 50 centtel 45,40 dollárra emelkedett Londonban márciusra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 72 centtel 41,44 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon (NYMEX) márciusra.
Vágólapra másolva!

A szakértők azt mondták, hogy a csütörtökön nyilvánosságra hozott kedvezőtlen amerikai heti foglalkoztatási adat, valamint a tartós fogyasztási cikkek decemberi rendelésállományáról szóló kiábrándító szám nyomást gyakorolt a kőolaj árára, illetve a New York-i értéktőzsde részvényeire. Erősítette ugyanakkor az olajárat, hogy emelkedett a benzin határidős jegyzése, amelynek a legközelebbi határideje pénteken fut ki a NYMEX-en.

A kőolaj ára stabilizálódni látszik 40-50 dollár között. A befektetők felfigyeltek arra, hogy az OPEC fokozatos termeléscsökkentése újabban viszonylag jól követi a kereslet apadását. Más oldalról viszont a világgazdasági fejlemények, adatok minduntalan megerősítik a gyenge kilátásokat. A bizonytalanságot jól tükrözte csütörtökön, hogy a Brent estére kissé drágult, de az amerikai referenciafajta tovább olcsóbbodott.

E vonzások és taszítások nem engedik túlságosan kilendülni az árakat, nagyobb drágulásra továbbra sem kell számítani. Alapjában minden "összeesküdött" az olaj ára ellen: az Európai Bizottság a múlt héten minden eddiginél borúsabb gazdasági előrejelzéseket adott ki, majd szintén a múlt héten újraindult a gázfolyam Oroszországból Európa felé.

Minden fejlemény igazolni látszik, hogy az idén már második éve csökkenhet a világ kőolajfogyasztása, amint a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jósolja. Két egymást követő évi visszaesés utoljára 1982-ben és 1983-ban volt, az iráni iszlám forradalom és az iraki-iráni háború okozta, második olaj- és olajárválság nyomán. A gázai tűzszünettel némi politikai felár is kikerült a nyersolaj árából.

A világgazdasági kilátások miatt továbbra is távolinak tűnik az 75 dolláros ár, amelyet az OPEC elérni szeretne, mondván, ilyen árszint szükséges a kutatás-fejlesztés fenntartásához a nehezen kitermelhető lelőhelyeken, későbbi hiányok elkerülése végett. Szakértők szerint 2 százalékos GDP-növekedési világátlag alatt még 70 dolláros olajár is szinte elképzelhetetlen, márpedig idén még recesszió sem zárható ki a világátlag szintjén.

Az IEA legújabb előrejelzése szerint az idén a világ kőolajkereslete napi 85,3 millió hordósnak ígérkezik átlagosan, ez 0,6 százalékkal kevesebb lenne a tavalyinál. Az IEA szerint a világ kőolajfogyasztása tavaly 0,3 százalékkal csökkent. Az IEA az előrejelzését 1,2 százalékos világgazdasági növekedésre alapozta. Ehhez képest az IMF szerdán 0,5 százalékra csökkentette idei világgazdasági növekedési előrejelzését az addig jósolt 2,2 százalékról.